Kuvertbrød

Kuvertbrød med pepperonipølse og røkt svinestek.

I det siste har jeg tvitret med folk om glutenfritt brød uten egg og melk. Det er vanskelig å lage. Egg kan delvis erstatte gluten, og gjør glutenfritt brød lettere å ha med å gjøre. I “Frie kaker” har jeg stort sett unngått å bruke glutenfri melblanding, fordi det er noe folk flest ikke har i huset.

Men vil du bake brød til gjester som ikke spiser hverken mel eller egg trenger du en pose glutenfri melblanding. Toro glutenfri melblanding finnes stort sett i alle dagligvarebutikker. Jeg har en stund hatt lyst til å forsøke å bake frie “savory” muffins, altså muffins uten sukker, men smaksatt på annen måte, med utgangspunkt i muffinsoppskriftene i “Frie kaker”. Allerede etter første forsøk kan jeg konstatere at Fruktmuffins i kapitelet kaker fri for egg (side 158), fungerer fint som glutenfrie kuvertbrød. Gulrot gir fin farge, men lite smak, så her kan en forsøke seg fram med ulike urtekrydder, frø eller nøtter som smakstilsetning.

Her er kortversjonen av oppskriften: Sett ovnen på 250 gC.

Til 10 kuvertbrød:
200 g revet gulrot
50 g olje
130 g glutenfri melblanding
1/2 ts salt
1 ts bakepulver.

Kjør revet gulrot og olje til fin mos i blender eller med stavmikser. Ha i mel, salt og bakepulver, og fortsett å kjøre blenderen til alt er jevnt og godt blandet. Fordel deigen i 10 muffinsformer, helst i muffinsbrett. Strø over sesamfrø, pinjekjerner eller revet gulrot. Stekes ved 250 gC i 3 min, deretter 180 gC i 15 min. Spises fortrinnsvis samme dag.

Disse veganske brødene bakt uten gjær er melk, gluten, egg og sukkerfri. Hvis du tåler gluten, kan glutenfri melblanding erstattes med hvetemel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. januar 2012
Sist endret 15. april 2018

4 hendelser på “Kuvertbrød”

    1. Det har du rett i, det er druesukker (glukose) både i Toro lys melblanding og fin kakemiks. Glukose er byggesteinen i stivelse, som disse melblandingene hovedsakelig består av. Hvorfor det er tilsatt ekstra glukose til disse melblandingene, vet jeg ikke, men det er nok for å bedre bakegenskapene til melet. Sannsynligvis vil fritt glukose gjøre at baksten ikke så raskt blir “gammel”, altså at den varmebehandlete stivelsen omdannes til en mer krystallisert form. Glukose brukes ellers som tilsetning i glasurer og søtsaker for å hindre at sukrose (altså vanlig hvitt sukker) krystalliserer.
      Anne S

    1. Hyggelig å høre. Å bruke moste grønnsaker (eller frukt) som deigvæske er et smart grep når en baker uten egg eller gluten (eller begge deler som her). Grønnsaker inneholder karbohydrater og fiber som fungerer delvis som erstatning for egg/gluten.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share