Irsk grovbrød

Nylig fikk jeg brev fra en leser av “Frie kaker“. Hun trengte tips til å bake brød uten gjær og egg når hun fikk gjester. I “Frie kaker” er det en oppskrift på scones med bakepulver, og det er også flere kjeksoppskrifter uten egg og gjær, som kan fungere som underlag for pålegg. Nå er brød strengt tatt noe annet enn kaker, men jeg kom til å tenke på en liten bok om Irske baketradisjoner jeg kjøpte på flyplassen i Dublin (Ruth Isabel Ross: Irish baking book, Gill&Macmillan). Boka forteller at når man fikk besøk var det absolutt minste man kunne gjøre for gjestene å servere te og noe nybakt, gjerne sodabrød eller scones. Sodabrød ble som oftest bakt hver dag, og gjerne i en gryte over bålet. Det ble laget på slump med grovt mel, syrnet kjernemelk, salt og natron. Noen hadde urter i brødet, her har jeg prøvd med valnøtter:

Irsk grovbrød
100 g hvetemel
300 g sammalt grov hvetemel
2 ts (6 ml) natron
1 ts salt
2,5 dl skummet kulturmelk
1 ss smeltet smør
(evt 80 g hakkete valnøtter)
(evt tørkete eller friske urter)

Bland alt det tørre godt sammen. Rør inn melk og smeltet smør til deigen blir fast. Elt deigen lett på bakebordet og form en stor eller to mindre brødleiver. Prikk leiven med en gaffel, og skjær noen kutt på skrå i overflaten. Stek brødet ved 200 gC i 35 minutter. Når det er ferdig skal det høres hult ut når du banker på undersiden av brødet. Serveres ferskt med smør og ost eller syltetøy.

Dette brødet er fri for gjær, egg og sukker.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 28. januar 2012
Sist endret 15. april 2018

2 hendelser på “Irsk grovbrød”

  1. Fantastiske irish sodabreads! De var litt salte for min smak kanskje. De blir vel ikke ødelagte om jeg tar litt mindre salt? Takk for deling! Greit å slippe gjær av å til!

    1. Hei
      Så fint at du likte oppskriften. Du kan selvsagt ha mindre salt i. Saltet her er først og fremst for smakens skyld.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share