
Nå er det sesong for eplekake, og jeg har fått lyst til å prøve om Studentmuffins fra i vinter kan brukes som utgangspunkt for eplekake. En slik myk eplekake der eplebitene synker inn i kaken under steking. Jeg vet det skal gå, for en av mine lesere har allerede publisert sin versjon av Studentmuffinsinspirert eplekake. Siden jeg har tenkt å lage kaken med rismel, vil jeg tilsette Certo frysepulver for å unngå at kaken smuler for mye. Det inneholder xanthan som er et karbohydrat med god vannbindende evne. Det passer å steke kaken i en liten langpanne, og ha oppi ganske mange biter med skrelte epler. Oppskriften er nok til hele studentgruppen min (håper jeg), det vil si ca 10 personer:
150 g kokt eple uten sukker
300 g kokte kikkerter
100 g olje
200 g sukker
1 ts salt
140 g finmalt rismel og 40 g glutinous rismel
(hvis du ikke har glutinous rismel, kan du bruke 180 g lys glutenfri melblanding)
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
—–
2-3 epler, skrelt og skåret i biter
1 ts kanel
1 ss sukker
Kokte kikerter (bør forberedes dagen før):
Vei opp 100 g kikerter og tilsett 220 g vann. La ertene ligge i vann i 8 timer eller over natt. Ha ertene med vannet over i en kjele, og kok dem opp på svak varme. La dem småkoke under lokk ved svak varme til de er møre. Det tar ca 45 minutter. Når de er møre, skal det fortsatt være noe av kokevannet igjen. Sett koblen til en blender (hurtigmikser) på en vekt og nullstill vekten. Hell alt innholdet over i blenderkolben, juster med vann til innholdet veier 300 g. Kjør blenderen til ertene er finmost.
Sett ovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne (18×24 cm) og smør sidene med olje.
Vei opp eplemos, olje og sukker i kolben med kikertemosen. Nullstill mellom hver gang. Kjør blenderen til alt er godt blandet. Ha i salt mens hurtigmikseren går. Kjør til det er blitt en jevn og luftig krem. Bland mel og bakepulver, ha melet i kikkertemosen og kjør hurtigmikseren litt til. Ikke overdriv, du vil beholde mest mulig av luften i deigen. Fordel røren i kakeformen.
Bland sammen sukker og kanel, og rist eplebitene sammen med sukkerblandingen. Fordel rikelig med kanel-eplebiter over kaken. Sett kaken i ovnen og stek ved 180 gC i ca 45 minutter, til en kniv stukket i midten av kaken kommer ren ut.
Denne kaken er eggfri, melkefri, og glutenfri og kaken er dermed også vegansk. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismel eller glutenfritt mel med 200 g hvetemel.
Blogginnlegg av Anne Spurkland publisert 31. august 2012
Sist redigert 23. september 2025
Kommentar 23.9.25: En tidligere versjon av oppskriften inkluderte Certo frysepulver som inneholder fortykningsmiddelet xanthan. Dette produktet er gått ut av salg. Kombinasjonen av vanlig finmalt rismel og glutinous (sticky) rismel (begge rismeltyper fås kjøpt i mange innvandrer-forretninger) fungerer godt, og gjør fortykningsmiddel unødvendig.
Jeg fikk tips om denne på siden vår – jeg leter etter nøttefri og glutenfri kake. Lurte litt på å lage honningkake med aprikos-pure og hvit sjokolade over? Altså lage en honningkake, skjære i biter, legge på en dytt aprikospure og så ha hvit sjokolade som trekke? Har du vært borti noe sånt?
Bente
Det blir sikkert godt med honningkake med aprikos og hvit sjokolade. Men jeg lurer litt på hvordan du vil lage honningkaken? Som oftest er det en kake laget med honning og hvetemel, uten egg. Med glutenfri melblanding er jeg ikke like sikker på om det blir bra nok, men jeg har ikke forsøkt altså. Hvis du kan bake med egg, og hvis erter/bønner tåles er jeg veldig fornøyd med bakeresultatet når jeg lager glutenfrie kaker med moste kikerter eller bønner. Du kan gjøre det slik som i den oppskriften du har kommentert, den oppskriften er glutenfri, egg og melkefri, eller du kan bruke egg sammen med kikertene, se sitronregnkake. Grunnoppskriften i denne sitronkaken er hentet fra «muffins med bær» i Frie kaker, og fungerer helt flott som alternativ glutenfri formkakebasis som du kan gjøre mye forskjellig med. Hvis du er ute etter honningsmaken, kan du helt sikkert bytte ut sukker med honning i disse oppskriftene, det vil fungere helt OK. Lykke til!
Anne S