Spekemuffins

Spekemuffins med skinke og purre

Matbloggsentralen har utlyst en utfordring om hvordan Tind spekematprodukter kan brukes best mulig. Siden dette er en kakeblogg, er selvsagt avstanden mellom mitt tema og Tinds produkter ganske stor. På den annen side, selv i hippe kakebøker som den siste til kolibribakeriet (Bakedager), finner man oppskrifter på matmuffins uten sukker, men med ost og kjøttprodukter i. Siden mitt prosjekt Frie kaker også inkluderer kaker uten sukker, synes jeg derfor jeg har mitt på det tørre når jeg vil bytte ut sukker med spekemat i muffins. Jeg sendte derfor inn en ideskisse til Spekemuffins, og ble invitert til å sende inn et fullt bidrag. Så her er min variant av matmuffins i anledning Matbloggsentralens Tind-utfordring. Jeg har brukt kikerter som bærende ingrediens, sammen med eplemos som gir litt sødme i kontrast til den salte skinken. Testpanelet (sjefssmakeren i huset, datter og tre venner) likte muffinsene veldig godt, og kunne ikke merke at de var laget uten egg og hvetemel. Muffinsene passer godt til lunsj, som tapas (lag dem enda mindre, som småkaker), som turmat, mellommåltid eller kanskje til forrett? Eller rett og slett som lettvint søndagsmiddag med salat (vår løsning i helgen). Kakene er best samme dag, men de er OK dagen etter også. Oppskriften er nok til 6 store eller 12 mindre muffins:

100 g kokt most eple uten sukker (kok evt eple uten kjernehus i mikrobølgeovn)
50 g vann
200 g kokte kikkerter, gjerne fra boks
1/4 ts salt
50 g olivenolje
80 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1 ts bakepulver
—–
100 g Tind Coppa skinke skåret i små biter
30 g finhakket purre

Sett ovnen på 180 gC. Gjør klar seks store eller 12 små muffinsformer i et muffinsbrett. Vei opp eplemos, vann, kikkerter og olje i kolben til hurtigmikseren. Nullstill mellom hver gang. Tilsett saltet. Kjør blandingen til ertene er finmost og det er blitt en jevn og luftig krem. Bland mel og bakepulver i en bolle, hell kikkertemosen over melet (skrap godt ut av kolben, så du får med mest mulig av mosen). Bland sammen mel og kikertemos. Rør inn biter av skinke og purre (spar litt til å ha på toppen av muffinsene). Fordel røren i muffinsformene. Strø over med resten av skinke og purrebitene. Sett muffinsbrettet i ovnen og stek ved 180 gC i ca 15 minutter, til en kniv stukket i midten av en muffins kommer ren ut.

Disse kakene er eggfri, melkefri, sukkerfri og glutenfri. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismel med hvetemel. Hvis du tåler melk, kan du eventuelt vente med å strø over resten av skinken og purren til muffinsene. Før servering kan du så pynte muffinsene med vispet Creme Fraîche og strø over resten av skinken og purren.

Dette innlegget kommer trolig til å bli delvis sponset av Tind. I prinsippet skal jeg få dekket utgiftene til innkjøp av Tind produkter som er brukt i blogginnlegget, men foreløpig har jeg betalt ingrediensene selv.

7 hendelser på “Spekemuffins”

 1. Tilbakeping: Presentasjon av alle bidragene i Tind-utfordringen

 2. Hei! Dette ser veldig godt ut, og du har mye annet fint på bloggen din. Tenkte å teste kikertbrødet ditt ganske snart 🙂 Men – i denne oppskriften er det to ting jeg lurer på:

  – Nulstill mellom hver gang – kan jeg ikke veie opp hver for seg evt?
  – 50 g vann – når skal jeg ha i det?

  Gleder meg til å teste dette! Tror det kan være en høydare på tapasbord for eksempel 🙂

  Takk så lenge!

  Hilsen Siw

  1. Hei igjen
   Ser at jeg har glemt å liste opp vannet i framgangsmåten, nå er det rettet opp. Du kan selvsagt veie opp hver ting for seg, men det er enklere å ta det direkte i samme bolle/kolbe og nullstille mellom hver gang. Iallefall hvis du har en elektronisk vekt, da. Grunnen til at jeg bruker vekt, er at da blir det mest mulig likt også når andre skal følge mine oppskrifter. Hulmål er notorisk unøyaktig (prøv selv), og ganske ofte får det konsekvenser for bakeresultatet. Disse spekemuffinsene passer fint til tapas, og fordelen er også at “alle” kan spise dem.
   Anne S

  1. Hei igjen
   Takk for hyggelig tilbakemelding! Målet med prosjektet “Frie kaker” (både bok og blogg) er å gi folk kunnskap og frimodighet til å utvikle oppskrifter selv også. Akkurat nå som jeg holder på med kikerter og rismel/glutenfritt mel er jeg fasinert av hvor store variasjonsmuligheter det er. Men når jeg tenker meg om er det jo det samme med baking med hvetemel. Bare små endringer i blandingsforholdene og ulike framgangsmåter og vips blir bakeresultatene ganske forskjellige 🙂
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share