Rå sjokoladekake med ristede hasselnøtter

Rå sjokoladekake uten gluten, melk og egg, fortsatt med beskyttende plastfolie rundt seg.

En av familiens største kakemonser har nylig lagt om kostholdet. Nå er inntaket av sukker og hvetemel kraftig redusert. Kaker er selvsagt da et savn. Det tar jeg som en velkommen utfordring til å bake en vegansk, glutenfri kake,

Denne uken laget jeg derfor en vri på den rå sjokoladekaken fra “Frie kaker”.

Raw kaker er ikke varmebehandlet

Rå, eller raw, kaker lages typisk med ulike nøtter, myke dadler, frukt eller bærmos, noe fett og eventuelt litt ekstra søtningsstoff. Det er nødvendig med en blender for å få finmost nøttene godt nok.

I ekte rå kaker skal ingen av ingrediensene ha vært varmet opp til mer enn 42 gC. Tanken er at oppvarming reduserer næringsverdien av kaken.

Jeg er ikke så opptatt av det. Så her har jeg brukt ingredienser som har vært varmebehandlet. Hverken ristede nøtter eller likør inngår i en ekte “raw” kake, men du verden så godt det smaker når nøttene ristes før bruk.

Dette trenger du:

Nøttebunn
 110 g hasselnøtter
80 g myke dadler uten sten
½ ts flaksalt (Maldon eller liknende) eller vanlig salt
  ½ ts vaniljepulver (vaniljestang i pulverform)
25 g smeltet kakaosmør eller kokosfett

Sjokolademousse
300 g rå cashewnøtter, utvannet i 6-8 timer eller over natt
40 g kakao
220 g ferskpresset appelsinsaft (tilsvarer to appelsiner)
½ ts flaksalt (Maldon eller liknende) eller vanlig salt
½ ts vaniljepulver
100 g smeltet kakaosmør eller kokosfett
15 g lecitin
30 g lønnesirup
30 g lys sirup
——
10 g kakao
15 g appelsinlikør
15 g smeltet kakaosmør eller kokosfett

Slik gjør du:

Start kvelden før med å legge 300 g rå cashewnøtter i bløt i kaldt vann.

Nøttebunnen:

Sett stekeovnen på 180 g C.

Legg hasselnøttene i en ildfast form, og stek dem I ovnen ved 180 gC i 10 minutter til de blir lyst brune inni.

Avkjøl nøttene og gni av det løse skallet. Fjern steinene fra dadlene.

Ha nøtter, dadler, salt og vaniljepulver i kolben til en blender. Kjør blenderen til dadlene og nøttene er godt blandet, men ikke helt finmost. Det skal fortsatt være små biter av nøtter i daddelmosen.

Sett ringen til en liten springform eller kakering (18 cm i diameter) på et lite kakefat. Kle kanten av ringen med plastfolie (“cake collar” i plast kjøpes på nettet eller hos culina) eller striper av bakepapir. Plastfolien vil gjøre det enklere å få kaken ut av kakeringen på en pen måte. Trykk daddel-nøtteblandingen ut i kakeringen.

Cashewkremen:

Ha cashewnøtter, appelsinjus, kakao, vaniljepulver og salt i blenderkolben (du trenger ikke å vaske kolben du nettopp brukte til nøttebunnen). Kjør blenderen til alt er blitt til en fin mos. Jo kraftigere blender, jo finere mos.

Kok opp 3-4 dl vann i bunnen av en kjele. Ha kakaosmør (eller kokosfett) og lecitin i en skål som tåler varme (metall eller pyrex glass) og plasser den i det kokende vannet. Det er lurt å smelte alt fettet du trenger med en gang, altså 115 g fett ialt. Rør om, så lecitin blander seg med fettet.

Hell kakaosmør-blandingen i cashew-nøttkremen mens blenderen kjører.

Smak til med lønnesirup og eventuelt vanlig lys sirup (eller honning hvis kaken ikke skal være vegansk). Det trenges ikke mye for å få nok søt-smak. Du kan eventuelt søte blandingen med annet søtningsstoff, slik som stevia.

Montering av kaken:

Hell 2/3 av cashewmosen over nøttebunnen, og fordel jevnt utover. Sett fatet i fryseren (hvis du har plass), eller i kjøleskapet, så massen får stivnet noe.

Tilsett kakao, mer kakaosmør og litt appelsinlikør til resten av cashewkremen mens blenderen kjører. Dette skal være topplaget på kaken. Det blir litt mørkere og litt stivere. Appelsinlikøren gir kaken et lite hint av voksen smak.

Ta fram den kalde kaken og hell resten av cashewkremen over. La kaken stå kaldt i minst 3-4 timer eller over natt.

Før servering, strø toppen av kaken med litt hakkete ristede hasselnøtter, et dryss med kakaopulver og noen dråper lønnesirup.

Mer informasjon:

Kaken på vei til å bli spist opp.

Denne kaken er glutenfri, melkefri og eggfri og dermed vegansk. Den er ikke klassisk “raw” siden noen av ingrediensene har vært varmebehandlet.

Mye av de gode smakene vi forbinder med kake kommer fram gjennom varmebehandling som fremmer såkalte “Maillardreaksjoner”. Det gjelder både nøtter og kakao.

I denne kaken har jeg for første gang forsøkt lecitin, som jeg ser at av og til blir blir brukt i rå kaker. Lecitin er et fettstoff som får vann og fett til å inngå i en jevn blanding, en emulsjon. Det gir både bedre konsistens og bedre fordeling av smaksstoffer. Kaken smakte usedvanlig godt. Det blir garantert ikke siste gang jeg bruker lecitin i rå kaker.

Her har jeg brukt kakosmør, som er en viktig ingrediens i sjokolade. Vanlig kakaosmør er ikke så lett å få tak i. Rå kakaosmør (som finnes i endel store matbutikker og i helsekosten) har en karakteristisk bismak jeg ikke er så glad i. Jeg har derfor investert en solid boks med kakaosmør, for å kunne lage melkefri hvit sjokolade blant annet, så mer kommer på bloggen om dette etterhvert.

Hvis sjokolade inneholder kakaosmør, lecitin, tørrmelk og sukker. Hvis du tåler melk, kan du bruke 150 g hvit sjokolade istedet for kakaosmør og lecitin her. Tenk isåfall på at sjokoladen også inneholder sukker, så du trenger mindre søtningsstoff for at cashewkremen skal få god smak.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 29. mars 2019

Rå sjokoladekake med ristede hasselnøtter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
3 Shares
Tweet
Pin
Share