I det siste har jeg tvitret med folk om glutenfritt brød uten egg og melk. Det er vanskelig å lage. Egg kan delvis erstatte gluten, og gjør glutenfritt brød lettere å ha med å gjøre. I “Frie kaker” har jeg stort sett unngått å bruke glutenfri melblanding, fordi det er noe folk flest ikke har i huset.
Men vil du bake brød til gjester som ikke spiser hverken mel eller egg trenger du en pose glutenfri melblanding. Toro glutenfri melblanding finnes stort sett i alle dagligvarebutikker. Jeg har en stund hatt lyst til å forsøke å bake frie “savory” muffins, altså muffins uten sukker, men smaksatt på annen måte, med utgangspunkt i muffinsoppskriftene i “Frie kaker”. Allerede etter første forsøk kan jeg konstatere at Fruktmuffins i kapitelet kaker fri for egg (side 158), fungerer fint som glutenfrie kuvertbrød. Gulrot gir fin farge, men lite smak, så her kan en forsøke seg fram med ulike urtekrydder, frø eller nøtter som smakstilsetning.
Her er kortversjonen av oppskriften: Sett ovnen på 250 gC.
Til 10 kuvertbrød:
200 g revet gulrot
50 g olje
130 g glutenfri melblanding
1/2 ts salt
1 ts bakepulver.
Kjør revet gulrot og olje til fin mos i blender eller med stavmikser. Ha i mel, salt og bakepulver, og fortsett å kjøre blenderen til alt er jevnt og godt blandet. Fordel deigen i 10 muffinsformer, helst i muffinsbrett. Strø over sesamfrø, pinjekjerner eller revet gulrot. Stekes ved 250 gC i 3 min, deretter 180 gC i 15 min. Spises fortrinnsvis samme dag.
Disse veganske brødene bakt uten gjær er melk, gluten, egg og sukkerfri. Hvis du tåler gluten, kan glutenfri melblanding erstattes med hvetemel.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. januar 2012
Sist endret 15. april 2018
Bakte kuvertbrød i dag. Det var mitt første forsøk på “brødbakst” uten gluten, melk og egg, og jeg regnet med at det ikke kom til å bli suksess på første forsøk. Men resultatet ble strålende. Jeg har ikke spist brødmat de siste 8 månedene, og så litt mørkt på julefrokosten. Jeg elsker alt det gode jule-pålegget, men det er ikke like godt på knekkebrød. Vi har nå prøvespist kuvertbrød med sylte, lammerull og varmrøkt laks – LYKKE 🙂 Julefrokosten er redda.
Så heldig at jeg har funnet friekaker.no. Jeg har lånt boken på biblioteket og ser at den må jeg ha. Dine grunnleggende og detaljerte forklaringer er veldig nyttige for oss som ikke har bakte uten gluten, melk og egg tidligere. Venter å få den levert i postkassen snart 😉
Noen få spørsmål:
1. Jeg prøvde å kjøre raspet gulrot og olje i blender, men kniven ble stående å spinne i lufta. Gulrot-raspet falt ikke ned på kniven. Kan årsaken være at jeg grovraspet gulroten, eller er porsjonen for liten til min blender. Har du hatt samme problem?
2. Kunne ønsker med litt mer porer i baksten. Hva tror du om å erstatte halvparten av bakepulvermengden med natron? Må jeg tilsette noe surt (f eks sitronsaft) og i tilfelle hvor mye)?
Heidi S
Hei igjen
Takk for hyggelig tilbakemelding! Hyggelig at jeg kan bidra til å redde julefrokosten!
1. Når blender-knivene blir stående og spinne “i lufta” er det fordi det er for lite volum å jobbe med. Oppskriftene mine er ofte ganske små, slik at folk (det vil ofte si meg selv) ikke brenner seg (meg) på å lage en stor porsjon av noe de (jeg) ikke liker (og dessuten er det heller ikke bra med store kaker, da blir man tykk). Jeg pleier å løse det ved å stanse blenderen av og til, og skrape ned fra kanten. Hvis du har en stor blender, kan det være nødvendig å øke porsjonen (50% mer er nok tilstrekkelig her). (Da jeg laget denne oppskriften, hadde jeg nok en relativt liten blender, ja.)
2. Litt mer porer i baksten får du lettest ved å ikke ha for mye glutenfritt mel i forhold til deigvæske. Siden jeg bruker gulerøtter som deigvæske her, vil endel av væsken være bundet opp i gulerøttene, særlig hvis du strevde med å få most dette i blenderen. Gulrot-oljeblandingen skal bli så nær som smoothie som du klarer. Du kan godt prøve deg med natron istedet for bakepulver, men da må du huske syre, som du allerede har tenkt på. Litt sitron eller litt edikk vil hjelpe da, for gulrøtter alene er ikke så veldig syrlige tror jeg.
Jeg har forøvrig flere liknende rundstykkeoppskrifter på bloggen. Nå som du er igang med å eksperimentere, kan du spandere på deg et glass med lecitin i helsekostbutikken. Jeg kan love deg supert bakeresultat med finporet krumme hvis du bruker lecitin i deigvesken (da trenger du ikke gulerøttene heller). Sjekk ut Arnas rundstykker for inspirasjon.
Anne S
Men er det ikke sukker Toros glutenfrie melblanding?
Det har du rett i, det er druesukker (glukose) både i Toro lys melblanding og fin kakemiks. Glukose er byggesteinen i stivelse, som disse melblandingene hovedsakelig består av. Hvorfor det er tilsatt ekstra glukose til disse melblandingene, vet jeg ikke, men det er nok for å bedre bakegenskapene til melet. Sannsynligvis vil fritt glukose gjøre at baksten ikke så raskt blir “gammel”, altså at den varmebehandlete stivelsen omdannes til en mer krystallisert form. Glukose brukes ellers som tilsetning i glasurer og søtsaker for å hindre at sukrose (altså vanlig hvitt sukker) krystalliserer.
Anne S
Dette ser spennen de ut og må prøves!
Hyggelig å høre. Å bruke moste grønnsaker (eller frukt) som deigvæske er et smart grep når en baker uten egg eller gluten (eller begge deler som her). Grønnsaker inneholder karbohydrater og fiber som fungerer delvis som erstatning for egg/gluten.
Anne S