Knekkebrød med teff

Knekkebrød med hvit og rød teff. Rød teff gir mørkere farge på de ferdige knekkebrødene.

Sprø frøknekkebrød er enkel måte å lage glutenfritt brød på. Bare det er rikelig med frø inkludert linfrø eller loppefrø blandingen, blir det vellykket glutenfritt knekkebrød nærmest uansett.

Linfrø og loppefrø (fiberhusk) inneholder karbohydrater som trekker til seg vann og lager en gel rundt seg. Dermed henger deigen sammen, også etter at den er stekt.

I tillegg til frø er det vanlig å tilsette mel i knekkebrødrøren, enten havremel, maismel (eller hvis man tåler gluten kan også glutenholdig mel brukes). Nå som jeg har begynt å eksperimentere med teff, lurer jeg selvsagt på hvordan teff vil fungere I frøknekkebrødet. Jeg lot frøblandingen med teff stå I 12 timer før jeg stekte den.

Resultatet var et deilig, litt syrlig knekkebrød. Smaken minnet litt om Rugsprø og liknende surdeigsknekkebrød. Etter det første forsøket har jeg laget disse gjentatte ganger, og fått mye begeistret tilbakemelding fra venner og familie. Knekkebrødene kan spises som de er, serveres med en chutney, ost eller annet passende pålegg.

Dette trenger du:

100 g teffmel (hvit eller rød)
3 dl lunkent vann
1/2 dl (40 g) linfrø
1/2 dl (40 g) gresskarkjerner
1 dl (70 g) solsikkekjerner
1 dl (60 g) sesamfrø
—-
1 ts salt

Slik gjør du:

Mal linfrøene i kaffekvern eller blender til et litt grovt mel. Bland alt sammen. Sett bollen lunt i kald stekeovn med lyset påslått i 10-12 timer.

Ta bollen ut av ovnen,  Varm opp stekeovnen til 180 gC.

Dekk to stekebrett med et rent stykke bakepapir. Rør inn saltet I deigen og tilsett eventuelt litt mer vann hvis røren er blitt veldig fast. Stryk og klapp ut deigen tynt utover med en slikkepott (men ikke tynnere enn at bakepapiret er dekket). Stek knekkebrødene ved 180 gC i 15 min. Ta brettet ut av ovnen, del knekkebrødet i ruter med en skarp kniv, løsne eventuelt bitene fra bakepapiret. Snu brettet og fortsett å steke knekkebrødene i 15-20 minutter til, til de er helt tørre og sprø og har fått litt farge.

(Alternativt framgangsmåte er å blande bare teffmel med 1 dl lunkent vann og la stå i stekeovnen med lyset på I 10-16 timer. I løpet av denne tiden starter melet å fermentere. Rør inn resten av vannet og frøene i teffmelet. La svelle i ca 30 minutter før deigen strykes ut på stekeplate og stekes som beskrevet over).

Mer informasjon:

Disse knekkebrødene er glutenfri, veganske, (altså melkefri og eggfri), og sukkerfri.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 2. januar 2019

Sist oppdatert 12. januar 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share