Banansjokoladekake II

Banansjokoladekake med rød teff

En av oppskriftene her på bloggen som jeg oftest har kommet tilbake til er banansjokoladekake. Det er en langpannekake med myk og god konsistens, som er glutenfri og vegansk, og dermed kan spises av de fleste. 

Glutenfri sjokoladekake uten egg

Kaken inneholder kokte kikerter sammen med finmalt rismel, som erstatning for egg og hvetemel. Siden jeg nå er opptatt av hvordan det etiopiske melet teff fungerer til baking, har jeg laget en liten vri på den opprinnelige oppskriften.

Her har jeg brukt mel av rød teff i stedet for rismel, og hvite kokte bønner i stedet for kikerter. (Du kan bake kaken selv om du ikke har teff. Jeg foreslår ulike alternativer senere i dette innlegget) .

Rød teff

Jeg har fått tak i rød teff fra korngutta. Ellers er det også mulig å kjøpe rød (brown) teff på nettet fra ymse internasjonale nettsider. Rød teff gav fantastisk fine knekkebrød og svært gode krumkaker, så jeg har store forhåpninger til det som kakemel ellers også.

Rød teff skal i prinsippet ha samme egenskaper som hvit teff, men det melet jeg har brukt her er mye mer finmalt. Det gjør at melet binder større mengder vann enn hvit teff eller finmalt rismel. Dette har jeg tatt hensyn til, og justert melmengden noe ned.

Så langt kan jeg konstatere at rød teff fungerer minst like bra i denne kaken som finmalt rismel. Og resultatet er  mye mer interessant ernæringsmessig. Teff er fiber- og mineralrikt, og sammen med bønnene og bananene blir denne kaken nærmest som “helsekost”.

Natron i sjokoladekake gir mørkere farge og kraftigere sjokoladesmak

Jeg har benyttet natron og bakepulver sammen som hevemiddel i denne kaken.

Natron påvirker kakaoen, og gjør den mørkere, og gir dessuten også en karakteristisk smak på bakverket.

Hvis du vil ha en lysere kake, kan du kutte ut natron, og bare bruke bakepulver.

Kokte bønner kan fryses til senere bruk

Kokte bønner kan fryses. Det er derfor en god idé å koke en større mengde og fryse ned det man ikke bruker med en gang for å ha til senere.

Har du ikke hvite bønner, kan du bruke kokte kikerter. De er lettere å finne ferdig kokt i butikken.

Modne bananer kan fryses til senere bruk

Godt modne bananer kan også fryses. Passer det ikke å bake når bananene er overmodne, kan du skrelle bananene, og fryse dem til du har tid til å bake.

Siden jeg skal ha med kaken til en sammenkomst i familien, har jeg piffet opp glasuren på toppen av kaken, for å gjøre kaken mer festfin.

Oppskriften er nok til ca 10 personer (en liten langpanne på 18×24 cm). Siden jeg tror det blir mange i sammenkomsten doblet jeg oppskriften så den passer til en litt større langpanne på 24×36 cm. Kaken holder seg godt i flere dager.

Dette trenger du:

150 g kokte hvite bønner
260 g overmoden banan uten skall (ca 3 bananer uten skall)
100 g olje
150 g sukker
1/2 ts salt
1/2 ts natron
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
120 g finmalt rød teff (eller 150 g finmalt rismel, hvit teffmel eller glutenfri melblanding)
35 g kakao

Sjokoladekrem:
125 g Nesquick sjokoladepulver (eller tilsvarende)
1 ts vaniljesukker
25 g vann
125 g melkefri margarin

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en liten langpanne, 18×24 cm. Kjør bønner, banan, olje og sukker i blender til det blir en jevn krem. Vei opp mel og kakao, og ha i salt, natron, bakepulver og vaniljesukker. Bland godt sammen i en egen bolle. Det kan være lurt å sikte melblandingen så den blir fri for klumper.

Hell banan og ertekremen over melet og bland sammen til alt er godt blandet men ikke lenger. Hell røren over i langpannen. Stek kaken ved 180 gC i 30-35 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Vend kaken opp ned på et egnet kakefat og trekk av bakepapiret.

Rør sammen sjokoladepulver og vann. Visp margarin luftig og visp inn sjokoladesausen litt etter litt. Sjokoladepulveret inneholder lecitin som er et emulsjonsmiddel. Det gjør at ganske mye saus kan blandes inn i margarinen. Fordel kremen utover kaken, gjerne med sprøytepose med stjernetupp. Bruk en gaffel til å lage mønster i kremen. Sjokoladepulver inneholder mye sukker, så her trenger du ikke å tilsette melis.

Mer informasjon:

Denne kaken er glutenfri, melkefri, eggfri og dermed vegansk.

Hvis du tåler hvete kan du erstatte det glutenfrie melet med 170 g hvetemel. (Hvetemel binder forholdsvis mindre vann enn glutenfritt mel, så derfor litt mer hvetemel enn rismel/glutenfritt mel).

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 12. januar 2019. Sist oppdatert 17. mars 2019

1 hendelser på “Banansjokoladekake II”

  1. Jeg synes ikke det smakte bønner eller banan, eller noe annet som står i oppskriften, bare veldig godt. For min del er det kjennetegn på god mat, når diverse ingredienser sammen skaper noe annet, større og godt. Det er deilig med saftig sjokoladekake, og denne var også en anelse fruktig og hadde fyldig krem på. En flott kake som passer til seriøse anledninger og når det skal gjøres krus på noen. Storfint!.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share