Ingefærkaker

Deilige, lettspiste ingefærnøtter

Veganske, glutenfrie julekaker? Ja, det er mulig å bake selv. Disse ingefærnøttene er gode og lette å lage i en fei. Blogginnlegget som ble publisert 13. desember 2012 innledet jeg på denne måten:

Jeg må innrømme at jeg ikke helt har kommet igang med julebaksten. Det er rett og slett for mye annet å gjøre. I fjor bakte jeg “Karis ingefærkaker” fra bloggen Alt godt. De var veldig vellykket, og ble brukt som julepresang til den eldre generasjon i familien.

Inspirert av denne oppskriften har jeg nå prøvd meg på glutenfrie, eggfrie ingefærkaker. Jeg har erstattet egg med kikerter i form av kakehummus og hvetemel med glutenfri melblanding, og også brukt fortykningsmiddelet syltefrysepulver (inneholder xanthangummi) for å binde kakene bedre sammen. Ellers er oppskriften ganske lik Karis oppskrift. Oppskriften er nok til et brett med ingefærkaker, ca 20-24 stykker.

70 g kakehummus (kokte kikerter kjørt i blender med 20% olje)
40 g mørk sirup
2 ts fersk, revet ingefær
75 g romtemperert smør eller melkefri margarin
1/2 ss (6 g) syltefrysepulver (inneholder fortykningsmidlet xanthan) eller 1 ts xanthan
100 g brunt sukker
125 g fin glutenfri melblanding
1/2 ts natron
1/4 ts salt
1/2 ts kanel
1/4 ts nellik
1/4 ts ingefærpulver
—-
Strøsukker eller perlesukker til å rulle kakene i

Sett stekeovnen på 180 grader. Vei opp kakehummus, sirup, sukker og mykt fett i en bolle (nullstill vekten mellom hver tilsetting). Rør sammen til det blir en jevn masse. Strø på Certo frysepulver og bland godt sammen. Rør inn revet ingefær, krydder, salt og natron. Vei til slutt inn melet og bland sammen til en deig.

Ha deigen over på bakebordet, som er strødd med litt glutenfritt mel. Del deigen i to, trill hver del til en pølse, omtrent så tykk som en tommel. Del deigen opp i passe store biter, ca 10-12 biter av hver rull.

Trill runde kaker, rull dem i perlesukker som du har i en skål og sett dem på rent bakepapir på et stekebrett.

Stek kakene i 8-10 minutter på 180 grader til de er pent brune. Kakene er ganske “løse i fisken” akkurat når de kommer ut av ovnen, men de er fine og faste (og kanskje litt myke inni) når de blir avkjølt.

Disse kakene er glutenfrie og eggfrie. Hvis du bruker melkefri margarin er de også melkefrie. Hvis den melkefrie margarinen er uten tilsatt D-vitamin er kakene også veganske.

Hvis du tåler mel kan du bytte ut glutenfritt mel og xanthan med 150 g hvetemel.

Hvis du tåler egg men ikke kikerter, kan du selvsagt bytte ut kakehummus med 1/2 sammenpisket egg. Hvis du ikke har frysesyltepulver eller xanthan, kan du gjerne bake likevel, men kakene blir litt mer sprø. Syltepulver/xanthan bidrar både som gluten og eggerstatning her.

Bloggpost av Anne Spurkland publisert første gang 13. desember 2012
Sist oppdatert 5. desember 2019

17 Shares

2 hendelser på “Ingefærkaker”

  1. Ingefærkaker. Skal lage kakehummus. Jeg tåler egg , kan jeg bruke begge deler eller er det ikke noe hensikt. Kunne jeg evt bare brukt egg til kakene.

    1. Hei igjen
      Hvis du tåler egg, kan du bruke egg istedet for kakehummus, slik det ble gjort i den opprinnelige oppskriften jeg er inspirert av her (lenken til Karis ingefærkaker). MEN kakehummus (altså ertefiber, erteprottein m.m.) fungerer også som glutenerstatning, og bidrar til at de glutenfrie kakene får bedre konsistens. Et kompromiss er å gjøre begge deler, doble oppskriften og ha i ett egg og en porsjon kakehummus. Overskudd av kakehummus (moste kikerter) kan du fryse og bruke til annen glutenfri bakst også, inkludert brød.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
17 Shares
Tweet
Pin
Share