I dag er det 1. mai, altså på tide å bake 1. mai kake. Jeg vil bake en glutenfri og vegansk sjokoladekake med linser. Det er en sjokoladekake med kryddersmak som (nesten alle) kan spise, og som kan deles i biter. En skikkelig solidaritetskake altså.
Her har jeg tatt utgangspunkt i en annen av mine oppskrifter på vegansk og glutenfri kake, nemlig bringebærkokoskake. Her er urad-linser en viktig ingrediens. Har du ikke urad-linser (de fåes kjøpt i mange innvandrerbutikker), så blir resultatet også bra med finmoste kikerter (aka kakehummus her på bloggen).
Oppskriften er nok til en glutenfri og vegansk sjokoladekake for 10-12 personer. (Hvis du trenger kake til flere, dobler du oppskriften og bruker en vanlig langpanne, på 30×40 cm). Kaken holder seg godt i flere dager ved romtemperatur.
Dette trenger du:
250 g urad-kakehummus
(75 g eplemos (kokt eple uten sukker se kommentar nederst))
100 g olje eller smeltet delfiafett
175 g sukker
1/2 ts salt
10 g kakao
1 ts kanel
1/2 ts malt nellik
110 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
(1/2 ts xanthan (hvis du bruker rismel))
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Sjokoladekrem:
250 g urad-kakehummus
100 g melis
150 g mørk sjokolade (70% melkefri)
50 g smeltet delfiafett
50 g olje
1/2 ts salt
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av liten langpanne, 18×24 cm. Smør kantene med olje.
Kjør eplemos, urad, olje, sukker og salt i en blender til alt er godt blandet og du har fått en fin jevn krem. (Eller hvis eplemosen og urad allerede er fint most, kan du blande alt med en håndholdt mixmaster).
Ha kakao, krydder, rismel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og bland godt. Hell over urad-blandingen, og skrap godt ut av blender kolben. Vend inn melet, vær forsiktig, så du mister minst mulig luft.
Hell røren i formen. Strø litt sukker på toppen av kaken, så overflaten blir litt karamellisert under stekingen.
Stek kaken ved 180 gC i 25-40 minutter, til en pinne stukket i kaken kommer tørr ut.
Kok opp vann i en kjele. Ha sjokoladen og kokosfettet i en bolle som tåler varme og smelt sjokoladen og fettet ved å plassere bollen i det varme vannbadet.
Lag sjokoladekremen ved å vispe sammen finmost urad-kakehummus med melis, salt, smeltet sjokolade og kokosfett.
Montering av kaken:
Avkjøl kaken. Løsne kaken forsiktig fra kantene med en kniv. Legg et passe stort kakefat over formen og snu kakefatet og formen opp ned, slik at kaken kommer over på kakefatet.
Ha kremen i en sprøytepose med passende tipp (her har jeg brukt en smal tipp for å lage brede bånd).
Dekk toppen av kaken med et tykt lag med sjokoladekrem, gjerne i et pent mønster.
Mer informasjon
Denne kaken er glutenfri, melkefri, og eggfri. Den er derfor også vegansk. Kaken holder seg godt ved romtemperatur i flere dager.
Hvis du tåler gluten, kan du erstatte rismel med 120 g hvetemel.
I bringebærkokoskake, som var utgangspunktet for denne oppskriften, brukte jeg også 150 g usøtet eplemos i kakebunnen, sammen med uradlinsene. Jeg har nå prøvd både med og uten eplemos, og konklusjonen er at uten eplemos minner kaken mest om norsk langpanne-sjokoladekake, mens med eplemos minner kaken mer om svensk “kladdkaka”.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 1. mai 2019
Hei Anne
Jeg prøvde meg på denne kakeoppskriften, men den ble utrolig smulete. Måtte kasere hele kaken (funderer på å bruke det som cake pops). Brukte ikke eplemos og Toro glutenfrittmel. Har du noen tanker om hva som kan ha gått galt?
Hilsen en tidligere student
Hei igjen Ingvild
Uff da, det var kjedelig at kaken ikke ble vellykket. Jeg har bakt den flere ganger, og har ikke opplevd problem med at det blir smulete. Men det kan spille en rolle om du har brukt kikerter (?) istedet for uradlinser, og i tillegg ikke har brukt eplemos for å binde det hele sammen.
Jeg må innrømme at jeg nok ikke har prøvd alle kombinasjoner av linser og eplemos. Urad linser fungerer både med og uten eplemos, men de har en “seigere” konsistens enn kikertene.
Hvis du har brukt kikerter uten eplemos, og bare toro glutenfri melblanding uten ekstra fortykningsmiddel, kan det være forklaringen på at det henger for dårlig sammen. (Isåfall trenges en presisering i oppskriften).
Som du kanskje har sett har jeg ganske mange oppskrifter her på blolggen der jeg bruker kikerter og rismel eller glutenfri melblanding som basis, men det er som hovedregel alltid også grønnsak eller fruktfiber med i blandingen, . Ofte eple, men også banan, gulrot eller liknende. Jeg pleier også å tilsette noe fortykningsmiddel (oftest xanthan/Certo frysepulver). Dette gjør at kakene henger rimelig godt sammen.
Det høres ut som en god ide å bruke smulene til cake-pops.
Jeg gjorde noe liknende til et bryllup nå i våres. En batch med små muffins jeg planla ha med, ble bare smuler da jeg skulle ha dem ut av formene.
Jeg blandet smulene med smeltet sjokolade og noe kokosfett, og smakte til med litt likør, og presset massen ut i en form og satte til avkjøling. Jeg drysset noe gullstøv (!) over, og delte “kaken” i små ruter. De slo svært godt an. Dessverre noterte jeg ikke godt nok ned det jeg gjorde, så det har foreløpig ikke blitt noe blogginnlegg om dette.
Anne S