Mormors eplekake

God, gammeldags eplekake

Nå er eplene snart modne. Da passer det med glutenfri, vegansk eplekake slik som mormor bakte eplekake.

Vegansk glutenfri eplekake med søt mørdeig

Min mormor var flink til å bake. Hun hadde alltid kaker til kaffen, gjerne flere slag. Om høsten gikk det i eplekake, selvsagt. Og da var det ikke fransk eplepai, med tynn bunn. Men mer noe som liknet på fyrstekake. Mye, litt fast kakestoff, en mellomting mellom mørdeig og formkake.

Slik eplekake inneholder smør, sukker, egg og en god del mel. Her har jeg gjort eplekaken vegansk ved bytte ut egg med kakehummus, altså hjemmelaget pasta av finmoste kikerter, og det fungerer flott. 

Hvis du vil bake glutenfri eplekake, fungerer kakehummus også som en glutenerstatning. 

Oppskriften er nok til en form på ca 18-20 cm i diameter. Får du deig tilovers, kan du forme små kuler og trille i sukker-kanel blanding, og steke ved siden av. Da får du noen småkaker av typen Snickerdoodles på kjøpet.

Jeg bakte denne kaken med finmalt rismel til kollegene på jobben, og den slo godt an.

Dette trenger du:

100 g melkefri margarin
100 g sukker
1/2 ts salt
100 g kakehummus
1 ss (10 g) frysepulver (som inneholder xanthan, eller 5 g xanthan)
125 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
2-3 epler i biter
sukker
kanel

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en liten springform (18-20 cm) med melkefri margarin.

Rør margarin og sukker hvitt og luftig sammen med saltet. Visp inn kakehummus. Strø på frysepulver, og bland godt sammen. Rør inn melet.

Trykk deigen ut i kakeformen. Fjern kjernehuset og del eplene i båter, som stikkes ned i deigen. Strø kaken med sukker og kanel. Stek kaken ved 180 gC i 40 minutter, eller til kaken er blitt pent gylden i kanten.

Mer informasjon:

Denne kaken er melkefri, eggfri og glutenfri. Den er derfor også vegansk.

Hvis du tåler melk kan du bytte ut margarin med smør. Hvis du tåler gluten, kan du bruke 150 g hvetemel istedet for rismel og frysepulver.

Frysepulver fåes kjøpt i de fleste matforretninger og inneholder modifiserte stivelser og fortykningsmiddelet xanthan. Xanthan gjør at den glutenfrie kakebunnen bindes bedre sammen.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 31. oktober 2013
Sist oppdatert 1. september 2019

8 hendelser på “Mormors eplekake”

 1. Tonje Nilsen

  Jeg brukte fullkornsrismel… kanskje derfor kaken smuldret og datt i fra hverandre? 🙂 Den smakte kornete og desverre…

  1. Hei igjen
   Det er synd du ikke ble fornøyd med bakeresultatet.

   Ja, du har rett i at hvor finmalt melet er, er viktig for bakeresultatet. Jeg har skrevet om rismel i et eget blogginnlegg (Rismel er så mangt). Min erfaring er at rismel som selges i helsekostbutikk, ikke er finmalt nok. Det avgjørende er egentlig ikke om det er fullkorns mel eller ei, men hvor finpudret det er. Du kan egentlig kjenne det bare ved å gni litt mel mellom fingrene. Det skal ikke kjennes sandaktig ut. Thailandsk type rismel er det jeg vanligvis bruker. Det vil nok Ganske sikkert hjelpe på bakeresultatet hvis man lar deigen hvile i noen timer før man baker kaken. Da får melet tid til å trekke til seg væsken i deigen, og den sandaktige konsistensen blir mindre tydelig.

   Jeg tror nok også at du trenger et fortykningsmiddel her, for å få kaken til å henge bra sammen. I oppskriften har jeg nevnt «Certo frysepulver», som inneholder xanthan. Så vidt jeg har skjønt er dette produktet gått ut av salg, men jeg har nettopp fått kjøpt frysepulver med xanthan fra et dansk merke (fant det hos Coop Mega så vidt jeg husker). Alternativt kan man forsøke med fiberhusk, og la deigen ligge å hvile i en time eller så, slik at fiberhusken får svellet.

   Anne S

 2. Ja det tror jeg skal gå helt fint. Faktisk har jeg vel egentlig prøvd noe som likner. Hvis du sjekker valnøttkaken, så har jeg brukt havremel der, sammen med litt maisstivelse fordi jeg tenkte det var lurt. Kanskje det er lurt her også. Stivelsen I havremel er kanskje ikke like let tilgjengelig som i hvetemel og i stivelser, iallefall hvis du maler det selv med blender fra havregryn.
  Anne S

 3. Hei!
  Jeg lurer på om det vil gå greit å bruke havremel istedenfor glutenfri melblanding?- sånn bakekjemisk sett..
  Mvh Inga

  1. Ja, det kan du. Men jeg tror jeg ville ha brukt halve mengden som Certo. Certo frysepulver inneholder også noe modifiserte stivelser, og de bidrar nok sikkert til bakeresultatet, men jeg tror det er xanthan som er viktigst. Jeg har ikke sammenliknet direkte riktignok. Bør nok gjøre det ved leilighet, siden jeg skriver så mye om det.
   Anne S

 4. Denne skal jeg prøve meg på i dag 🙂 Men jeg lurer på, stemmer det at det ikke skal være bakepulver i den? Blir den ikke veldig kompakt da?

  1. Hei igjen
   Nei, jeg har ikke brukt bakepulver i denne. Det kommer noe luft inn i deigen, når du visper margarin og sukker hvitt, og når du har oppi kakehummusen etterpå. Det er tilstrekkelig. Faktisk hevet kaken seg litt i ovnen også. Hvis du har i bakepulver, tror jeg faktisk at kaken kan bli litt smulete, fordi luften sprenger deigen fra hverandre.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share