Fyrstekake

Fyrstekake
Fyrstekake, vegansk og glutenfri!

Glutenfri vegansk fyrstekake: I denne klassiske kaffekaken blir vegansk mandelmasse kombinert med vegansk og glutenfri mørdeigsbunn.

Glutenfri vegansk fyrstekake er lett å lage

Jeg har lenge drømt om å lage fyrstekake. Det er en søt mørdeigsbunn fylt med mandelmasse.

Jeg har tidligere laget mørdeig ved å bytte ut egg med kakehummus, altså hjemmelaget pasta av finmoste kikerter, og det har fungert flott. Jeg har tidligere brukt denne mørdeigen til å bake mormors eplekake, men mørdeigsbunnen kan selvsagt fylles med andre ting. Her altså mandelmasse.

For mandelmassen har jeg tatt utgangspunkt i kransekakeoppskriften som var en av de første jeg publiserte her på bloggen. Siden mandelmassen her skal være fyll og ikke en selvstendig kake, har jeg spedd den med mere eplemos.

For å få god mandelsmak på fyllet, kan man enten riste mandlene litt i ovnen på forhånd (7-8 minutter ved 180 gC) før de males. Eller du kan bruke et par dråper mandelessens i tillegg til mandlene.

Oppskriften er nok til en form på ca 18-20 cm i diameter. Får du deig tilovers, kan du forme små kuler og trille i sukker-kanel blanding, og steke ved siden av. Da får du noen småkaker av typen Snickerdoodles på kjøpet. Jeg bakte denne kaken med finmalt rismel til kollegene på jobben, og den slo godt an.

Dette trenger du:

Mørdeig:
100 g melkefri margarin
100 g sukker
1/2 ts salt
100 g kakehummus
1 ss (10 g) frysepulver (inneholder xanthan) eller 5 g xanthan
130 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding

Mandelmasse:
40 g olje
100 g eplemos (med 40% sukker)
75 g sukker
150 g malte mandler (rist mandlene først ved 180 gC i 7-8 min for mer mandelmak)
1/2 ts bakepulver
20 g potetmospulver uten krydder

Slik gjør du:

Bland olje, eplemos og sukker med stavmikser eller blender til jevn blanding. Bland mandler, bakepulver og potetmospulver sammen og elt inn i eplesausen.

Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en liten springform (18 cm) med melkefri margarin. Rør margarin og sukker hvitt og luftig sammen med saltet. Visp inn kakehummus. Strø på frysepulver (eller xanthan), og bland godt sammen. Rør inn melet.

Del deigen i tre deler. Trykk 2/3 av deigen ut i kakeformen og opp langs kantene av formen. Ha mandelmassen over. Trill ut tynne pølser av resten av deigen, klapp dem flate og legg i et flettverk over mandelmassen. Stek kaken ved 180 gC i 40 minutter, eller til kaken er blitt pent gylden i kanten.

Mer informasjon:

Denne kaken er melkefri, eggfri og glutenfri. Den er derfor også vegansk. Hvis du tåler melk kan du bytte ut margarin med smør. Hvis du tåler gluten, kan du bruke 160 g hvetemel istedet for rismel og frysepulver/xanthan.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 5. oktober 2015, sist oppdatert 1. september 2019

12 hendelser på “Fyrstekake”

 1. Ann Pedersen Solvang

  Hei!
  Tusen takk for en deilig fyrstekake! Bakt første gang i dag; men den blir det nok bakt flere av! Tenker dette blir til marveposteier også, og bunnen kan vel fint brukes som utgangspunkt for fromasjkake.
  Gleder meg til å bruke kakehummus som eggeerstatning i andre kaker.
  Vennlig hilsen Ann

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Oppskriften kan sikkert brukes til marvposteier ja. Det er vel strengt tatt bare fyrstekaker i porsjonsstørrelser.

   Og ja, du kan nok bruke bunnen som utgangspunkt til fromasjkake, men vanligvis bruker man vel der havrekjeks eller liknende som knuses? Og en god del mer smør og sukker? Jeg tror kanskje jeg ville ha stekt bunnen her som kjeks, og deretter fulgt framgangsmåten i en vanlig fromasjkake. Altså knust kjeksene, blandet med sukker og smeltet smør, og trykket blandingen ned i en form.

   Og ja, det kommer helt sikkert flere oppskrirfter med kakehummus som eggerstatning. Jeg har nettopp blitt minnet på at når erter kokes med natron blir de ekstra møre, og kan enkelt moses til helt fin puré. Jeg er nesten sikker på at det også gir kakehummus enda bedre bakeegenskaper, siden mest mulig av fibrene og proteinene i ertene blir frigjort og tilgjengelig for bakeprosessene.

   Anne S

 2. Henriette Louise Bergh

  Hei. Er igang med bakingen, prøver meg på oreokake. Har ikke rukket og få boken i hus enda, derfor et spørsmål; er det å forstå at kakesmør er det samme som kakehummus? Finner ikke oppskriften på kakesmør på siden din. Håper på hurtig svar. På forhånd takk.

  Henriette

  1. Hei igjen
   Jeg så ikke denne før nå. Oppskrift på kakesmør finnes her på bloggen. Det er en blanding av kokosfett, olje og saltvann, som fungerer som utgangspunkt for smørkrem, og også som alternativ til smør eller margarin. Kakehummus er noe annet, det er moste kikerter, og brukes som eggerstatning. Jeg håper du fant ut av det.
   Anne S

 3. Hei. Lurer på om jeg skal kjøpe boken din frie kaker. Hvor mange oppskrifter har den for en som allergisk mot både egg, melk og mel. Veldig få allergikokebøker har store kapittel der man tar bort alle tre ingrediensene.

  1. Hei igjen
   Jeg synes du skal kjøpe boken. Den forklarer i ganske stor detalj hva hver ingrediens gjør i en kake, slik at du selv kan begynne å tilpasse oppskrifter. Det er en index bak, der du finner alle oppskriftene som er fri for en eller flere av de fire basis ingrediensene. Det er ca 45 kakeoppskrifter som er fri for alle tre du nevner. I tillegg kan flere av de som er fri for egg/melk også gjøres fri for mel ved å bruke glutenfri melblanding. I boken er ingen av oppskriftene avhengig av glutenfri melblanding. Jeg bruker istedet andre kilder til glutenfritt mel, for å gjøre det enkelt for folk flest å bruke boken.
   Anne S

 4. Henriette Louise Bergh

  Hei, alle oppskriftene dine ser fantastiske ut, og jeg synes bloggen din virkelig er et fantastisk utgangspunkt i en hverdag som preger mange allergikere. Min far er blant dem, og jeg synes det er så leit at han alltid blir eliminert fra å spise en rekke ting som inneholder alt han ikke kan spise. Hvorfor må det være sånn!? Jeg visste ikke om boken din før i dette minutt, men den har jeg virkelig tenkt til å kjøpe både til meg selv og til han 🙂 et spørsmål på siden er, om du påtar deg noen bakeoppdrag på bestilling? Du skjønner min far har nettopp fylt 60 år, og vi skal ha en feiring for han, og da skulle jeg ønske at jeg kunne gi han en deilig bursdagskake, som han absolutt kan spise. Feiringen er allerede neste helg 24 oktober, og ettersom jeg nettopp fant ut om disse deilige oppskriftene som passer perfekt for Min far, tror jeg ikke jeg selv rekker å kjøpe boken og i tillegg eksperimentere på bakingen før den skal spises 🙂 uansett om svaret er nei, kommer jeg nok til å gå til innkjøp av boken for senere bruk.

  1. Hei igjen

   Takk for hyggelig kommentar. Det er fint for meg å høre at boken stadig treffer nye lesere. Du kan bestille den direkte fra forlaget, via bokhandel eller via en av nettbokhandlene. Bor du i Oslo kan du kjøpe den i Eldorado bokhandel, der hadde de den fortsatt da jeg var innom der tidligere i høst.
   Jeg har dessverre ikke tid til å ta på meg bakeoppdrag, men jeg kan eventuelt hjelpe deg med en oppskrift som passer for anledningen og din fars behov, og som jeg er overbevist om at du vil lykkes med. Men da trenger jeg å vite hvilke ingredienser du vil unngå.

   Hilsen Anne S

   1. Henriette Louise Bergh

    Jeg bor i Oslo, og har bestilt boken til henting, så jeg drar innom bokhandeleren så fort jeg får mulighet til det. Jeg tar gjerne imot tips på en oppskrift jeg kan forsøke meg på selv. Min far tåler hverken egg, melk eller gluten. Ettersom feiringen er på lørdag, tror jeg at jeg må bake kaken på fredag kveld evt, så det er fint hvis kaken tåler å bli stående over kvelden.

    Tusen takk for svar 🙂

    Henriette

    1. Hei igjen
     Jeg forstår at han kan tåle mandler. Isåfall er det endel muligheter, både i boken og på bloggen. En av mine fest-favoritter i boken er nøttekake med sjokoladekrem (side 184), den er enkel å få til, og holder seg godt i flere dager. En annen mulighet her på bloggen er mandelterte med sjokolademousse. Den er også lett å få til. Begge kakene innebærer teknikker du ikke har vært borti før, og ingredienser du ikke ville ha brukt i en kake tidligere (hhv potetmospulver og laken til kikerter på boks), men det skal du ikke la deg skremme av.

     Mer arbeidskrevende, men også festfin er selvsagt Oreokake her på bloggen. Enda en mulighet er appelsinsjokoladekake, den er uten mandler, og er relativt enkel å lage og holder seg også godt en dag.
     Lykke til!

     Hilsen Anne S

 5. Hei,
  Og tusen takk for oppskrift! Kan man sløyfe potetmospulveret? Hvilken funksjon har dette? I så fall hvilken potetmos er melkefri og krydderfri? 🙂

  1. Hei igjen
   Potetmospulveret er der som en glutenfri “mel”kilde (det er potetfiber i ulike ferdigmatprodukter også) som suger til seg noe av fuktigheten fra eplemosen og gir massen form ved steking.

   Siden mandelmassen skal være “pakket inn” av mørdeigen, er det nok ikke avgjørende her, men i kransekakedeigen er jeg ganske sikker på at den bidrar til at kransekaken uten egg holder fasongen (jeg må innrømme at jeg ikke har forsøkt uten, men jeg tror mandelmassen vil flyte for mye utover til at det blir ringer av det).

   Jeg synes jeg stort sett finner “vanlig” potetmospulver i de fleste merker, bortsett fra Maggi. Vanlig potetmospulver skal altså ikke ha noe krydder, eller tørrmelk i seg, bare potetflakene, og evt noe stabilsatorer.

   Her vil du jo ikke trenge hele posen, så resten kan haes på tett glass og brukes senere som tilsetting til glutenfri bakst, eller som jevning. Eller det kan brukes til å lage glutenfrie lomper. Har ikke prøvd, men det star på listen over ting å prøve.

   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
8 Shares
Tweet
Pin
Share