Appelsin-marsipan muffins

Søte, deilige appelsin-marsipanmuffins med smak av hasselnøtter
Søte, deilige appelsin-marsipanmuffins med smak av hasselnøtter

An English version of this blog entry is found here.

Det er gøy å tilpasse oppskrifter egne behov. Magasinet Bake (der Frie kaker har fast spalte) har mange lekre oppskrifter, men ganske ofte inneholder kakene bade melk, mel og egg. Denne uken hadde jeg lovet å bake kake til et møte som skulle foregå hjemme hos oss, og da ble det en variant av valnøtt-marsipankaken i Bake no 6/15. Jeg har prøvd den både med og uten egg, og det fungerer begge deler. Her er den veganske-glutenfrie versjonen i muffinsformat. Som eggerstatning har jeg brukt en blanding av kokte kikerter og kikertelake (Aquafaba):

Til 12 muffins:
50 g valnøtt eller hasselnøtt
100 g melkefri margarin (soft type)
125 g marsipan (NB kjøpemarsipan er vanligvis uten egg, men sjekk likevel innholdsfortegnelsen)
100 g sukker
55 g kikerter fra boks (NB ta vare på laken)
55 g kikertelake (Aqufaba)
40 g appelsinsaft
revet skall fra en halv appelsin
1 liten klype salt
10 g Certo frysepulver (eller 5 g xanthan)
75 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1/2 ts bakepulver

Sett ovnen på 180 gC. Ha nøttene i en ildfast form og rist valnøttene ved 6-7 min eller hasselnøttene ved 8-9 minutter til de er blitt lys brune. Vei opp margarin, marsipan i biter, sucker, kikerter, kikertelake og appelsinsaft i en blenderkolbe. Kjør blenderen til alt det blir en jevn og luftig krem. Ha i revet appelsinskall og salt, og dryss på Certo frysepulver eller xanthan mens blenderen kjører. Certo/xanthan gjør blandingen endel tykkere. Ha i rismel og bakepulver, sammen med de ristede nøttene og kjør blandingen til nøttene er finmalt i røren.

Fordel papirformer i et muffinsbrett. Fordel røren i muffinsformene. Stek muffinsene ved 180 gC i 25 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av en muffins. Muffinsene er ganske så søte og trenger egentlig ikke noen topping. Eventuelt kan det passe å lage en glasur av like deler 70% melkefri sjokolade og appelsinsaft (smeltes sammen over vannbad) for eksempel.

Disse muffinsene er glutenfri, eggfri og melkefri og er dermed veganske (hvis du bruker vegansk margarin eller kakesmør). Hvis du tåler egg, kan du bytte ut kikerter og kikertelake med  2 egg. Hvis du tåler melk, kan du bruke romtemperert smør i stedet for margarin. Hvis du tåler gluten, kan du erstatte rismel og Certo/xanthan med 85 g hvetemel.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 13. November 2015

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share