Skal du bake kake til mange, og lurer på hva du skal bake? Her har jeg samlet noen av mine beste oppskrifter på glutenfrie veganske kaker bakt uten egg, melk, smør og gluten.
Å bake deilige kaker som alle kan spise er drivkraften for prosjektet Frie kaker.
Jeg innrømmer det gjerne, jeg er svært glad i å spise kaker og aller helst sammen med andre. Å bake deilige kaker som alle kan spise, har derfor vært drivkraften for mitt prosjekt “frie kaker”. Det har både resultert i boken “Frie kaker” og i denne bloggen.
Hvordan bidrar gluten, melk og egg til kaker?
I boken “Frie kaker” forklarer jeg hva de ulike basis-ingrediensene melk, gluten, egg og sukker bidrar med til en kake. I boken er det mange oppskrifter der én eller flere av disse ingrediensene ikke er med. I tillegg gir jeg mange tips til hvordan man kan tilpasse kakeoppskrifter etter sine egne behov.
Mange av ideene fra boken er gjennom årene blitt videreutviklet her på bloggen. Her er 6 av mine favorittkaker uten melk, gluten og egg:
Marens sjokoladekake
Marens sjokoladekake er glutenfri og vegansk, bakt med grønnsaker, frukt og rismel som erstatning for melk, egg og hvetemel. En super kombinasjon, som både er næringsrik og god.
Jeg har skrevet mer om hvordan bruke rismel til baking her.
Oreokake
Oreokaken er bakt med glutenfrie, veganske oreokjeks du baker selv og hjemmelaget sjokolademousse. Ved å bruke melkefri sjokolade og lett tilgjengelige melkefrie alternativer til fløte og kremost, er kaken både vegansk og glutenfri.
Sarah Bernardt kaker
Sarah Bernhardt kaker er enkle å lage glutenfrie og veganske, ved hjelp av nøttebunn uten egg og sjokolade uten melk.
Bringebærkokoskake
Denne deilige formkaken er laget med kokte hvite linser og rismel som alternativ til egg og hvetemel.
Konfektkaker med bringebær
Små kaker som alle kan spise er ideelt å ta med til tapas-bordet. Disse små konfektkakene er laget uten gluten, melk, egg, sitrus og nøtter.
Elviskake med karamelliserte peanøtter
Elvis likte banan og peanøtt sammen. Her er kakebunnen laget med kikerter og banan, mens kremen er laget med peanøttsmør. Herlig kombinasjon!
Sjokofrøcookies
Veganske, glutenfrie cookies kan lages med kokte kikerter og rismel. Istedet for nøtter (som noen er allergisk mot), har jeg her brukt ristede solsikke og gresskarkjerner. Jeg bakte flere hundre av disse cookiesene til lanseringen av boken “Immun”, høsten 2017, siden jeg ville at flest mulig av de som møtte opp skulle få kose seg med en cookie.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 24. mars 2019, sist oppdatert 03. oktober 2020
Hei!
Har en sønn som ikke tåler sukker, melk, mel (LITT maismel) eller noen form for gjær eller andre tilsetningsstoffer. Tåler egg.
Forslag til kake? Gjerne med blåbær eller andre økologiske bær.
Mvh
Reidun
Hei igjen
Jeg går utifra at han tåler stivelse? Altså maisenna mel eller kanskje rismel eller teff? I såfall kan du lage vannbakkels med egg og maisenna mel eller rismel/teff. Jeg har oppskrift på det i boken frie kaker. Smør kan erstattes med melkefett fett. Du kan også lage pai og fylle med bær og vispet soyafløte. Paiskall trenger ikke sukker for å fungere og du kan bruke egg og eddik for å binde sammen glutenfritt mel. Har en oppskrift her på bloggen på eplepai som er laget på den måten. Raw kaker kan sikkert også passe for sønnen din. De kan søtes med kunstig søtstoff. Igjen, her har jeg oppskrifter i frie kaker boken som du lett kan tilpasse ditt behov.
Håper dette hjelper?
Hilsen Anne s
hva skal jeg bruke i et sukkerbrød. Har ei på 4 som ikke tåler egg. Er veldig nytt for meg dette
Det er ikke helt enkelt å lage et sukkerbrød uten egg som likner på vanlig sukkerbrød. Det blir fort noe nærmere formkake.
Sjekk ut boka mi, Frie kaker, der skriver jeg mye om kaker uten egg. Her har jeg også oppskrifter på formkaker uten egg som kan brukes som “sukkerbrød”.
Ellers har jeg flere oppskrifter på bloggen på sukkerbrød uten egg, men dette er nok oppskrifter som er litt mer for videre kommende bakere når alt dette er nytt for deg.
Anne S
Her er en lenke til sukkerbrød med aquafaba (kikertevann) og hvetemel:
https://coconutcraze.wordpress.com/2015/11/02/aquafaba-sponge-cakefluffy-sponge-cake/
Hvis du søker opp aquafaba og sponge cake, vil du finne mange flere liknende innlegg, der folk deler sine erfaringer med å lage sukkerbrød uten egg.
Gudrun (redigert av Anne S)
Sukkerbrød med hoff potetmel følg den glutenfri oppskrifta ti Hoff og kikertlake istaden for egg er super godt ! 1egg tilsvarer 3ss med kikertlake.
Hei igjen
Takk for tips om å lage sukkerbrød med potetmel og kikertlake/aquafaba ved å følge en standard oppskrift på sukkerbrød med potetmel og egg.
Jeg må innrømme at jeg er skeptisk. Jeg har forsøkt å lage sukkerbrød med aquafaba og har skrevet om det på bloggen her: https://friekaker.no/frie-kaker/kakekjemi/sukkerbrod-med-aquafaba-i/. Som du ser har jeg brukt rismel og ikke potetmel, og jeg har også tilsatt noe ekstra proteiner i form av et protein-mel. Jeg var fornøyd med resultatet, men jeg tror det skyldes at jeg gjorde ekstra innsats for å få oppskriften til å likne mest mulig på en vanlig oppskrift. Potetmel inneholder bare stivelse, og kan lett gi en seig kake-krumme når det ikke også er en proteinkilde i kakedeigen. Aquafaba inneholder ikke mye protein, det har jeg skrevet om her: https://friekaker.no/aquafaba-what-is-its-chemical-composition/.
Men jeg skjønner jeg bør se på dette igjen, og undersøke hvordan resultatet blir bare ved å følge Hoffs sukkerbrødoppskrift og erstatte egg med aquafaba.
Hilsen Anne S