Belgfrukt kommer i mange ulike varianter. Vi kaller dem linser, erter eller bønner, ettersom hvor store de er, og hvilken fasong de har. I innvandrerforretninger er det et stort utvalg å velge blant. En linsetype jeg er spesielt nysgjerrig på er urad-linser. De er svarte utenpå og hvite inni, og brukes en god del i indisk matlaging. Ofte til pannekaker eller søtsaker.
Jeg har lenge lurt på hvordan urad-linser fungerer i kakebaking. Urad-linser har en ganske anderledes konsistens enn mung-linser som de ellers likner mest på. Urad-linser likner på kikerter ved at de ikke så let koker i stykker. Ferdig kokt har de en fastere og “seigere” konsistens enn kikerter og andre belgfrukter. Urad-linser har et spesielt høyt protein-innhold, og burde derfor også av den grunn egne seg godt til kakebaking.
Man kan få kjøpt urad-linser med skall, eller som split-linser uten skall. Disse linsene finnes i innvandrerforretninger.
Noen generelle råd: Når du koker belgfrukt skal du ikke ha salt I kokevannet, det gjør bare at det tar lenger tid å få linsene møre. Hvis du har dårlig tid, eller hvis du vil at belgfrukten skal bli fullstendig finmost, kan du tilsette litt natron i kokevannet.
Urad-linser med skall:
Urad-linser må kokes før bruk. Eventuelt kan skylles i vann to ganger om dagen og spires i romtemperatur. Når spirene er ca 1,5 cm lange er de ferdig til å spises rå i salat, eller kokt i ulike grønnsakretter.
Kokt:
Skyll linsene og la dem ligge i kaldt vann i 8 timer eller over natt. Hell av vannet, og ha linsene over i en gryte. Dekk linsene med vann så det står 1-2 cm over ertene. Kok opp, og la småkoke under lokk i ca en time, til linsene er møre. Hell av kokevannet.
Kokte, kalde uradlinser kan brukes i salat til middag. Eller de kan brukes som kakeingrediens.
Splitt-urad-linser:
Splittede urad-linser kan tilbredes på ulike måter:
Ristet:
Rist uradlinser i tørr stekepanne til de endrer farge fra hvit til rød-gul. Ristede uradlinser har en nøtteaktig vegetarretter.
Utvannet:
La splittede urad-linser ligge i vann i 24 timer. Hell av vannet. Kjør uradlinsene i blender til de er helt finmost. Dette kan være utgangspunkt for vegetar-burger eller pannenkaker. Det er sannsynligvis nødvendig å tilsette noe vann for å få massen til å bli helt finmost. Hvis linsene skal brukes til veggis-burger/falafel, bruk minst mulig vann. Hvis linsene skal brukes til pannekaker (dosa), kan mer vann tilsettes i blenderen.
Kokt:
Splittede urad-linser kan kokes uten utvanning på forhånd. Skyll linsene flere ganger med kaldt vann først. Ha linsene i en gryte og dekk dem med vann så det står 1-2 cm over linsene. Kok opp, og la småkoke i ca 30 min til linsene er møre. Etterfyll om nødvendig med litt vann. Hell av eventuelt overskytende kokevann. Kokte splitt-urad-dal kjøres i blender til finmost kakehummus, eller brukes direkte som bakeingrediens.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 8. april 2018
Hei, og takk for fin blogg (bok). Jeg lurer på dette med lektiner i linsene. Nøytraliseres disse ved 24 timer bløtlegging? Ellers er det vel slik at de må kokes etter varmebehandling. Er det også greit å fryse ned den bløtlagde massen av rå finmalt urid linse?
Hei igjen
Lektiner er proteiner som kan binde karbohydrater. De fungerer som anti-beitestoffer i planter, og har kanskje også en rolle i immunforsvaret til planter (iallefall har lektiner en slik rolle hos mennesker og dyr). Siden dette er proteiner vil de bli inaktivert ved høye temperaturer (tenk kokt egg, proteinene koagulerer og blir dermed ubrukbare til sitt opprinnelige formål).
Når jeg lager kakehummus av urad linser har jeg ikke brydd meg med å legge linsene i bløt og heller ikke å helle av kokevannet (tvert i mot, kokevannet inngår i det endelige resultatet). Jeg tror egentlig det er helt greitt, og har ikke fått noen kommentarer fra andre på at bakverket er tungt fordøyelig. Du kan eventuelt legge linsene i bløt og helle av bløtevannet. Men totalvekten av linser og kokevann må fortsatt bli den samme, for at det skal stsetmme med oppskriften.
Du kan lese mer om lektiner i mat her: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/anti-nutrients/lectins/
Hilsen Anne S
Flott! Takk for svar! Jeg skal sjekke lenken 🙂