Smørkrise?

Mørdeigsmarengskaker fra Frie kaker bakt av melkefri margarin og glutenfritt mel, Valdres 2. søndag i advent 2011

Hvordan lage hjemmelaget vegansk margarin?

Smørkrisen i adventstiden 2011 førte til tallrike medieoppslag, inkludert i Aftenposten, der jeg ble intervjuet og fikk lansere min melkefrie margarin fra Frie kaker som alternativt «kakesmør«.

Illustrasjonsfotoet var riktignok en muffins med krem, i mangel av mer juleaktige kaker. Samme helg var jeg en tur i Valdres, og der var det like tomt for smør som i Oslo, så hva var mer naturlig enn å bake et par porsjoner med julekaker, Mørdeigsmarengskaker (side 82) og Sjokoladetebrød, med min egen hjemmelagde melkefrie margarin.

Margarin er en blanding av fett og saltvann

Her er framgangsmåten for å lage melkefri margarin selv. Jeg har brukt slikt «kakesmør» i mange sammenhenger både her på bloggen og i boken.

Kakesmør er lett å lage selv. Poenget er å lage en jevn blanding av fett med ulikt smeltepunkt, og blande inn like mye saltvann som det er i vanlig smør eller margarin. Da får man en fettblanding som fungerer fint som erstatning for smør i både kakebunner og i smørkrem.

Kakesmør eller melkefri margarin:

250 g delfiafett (eller en blanding av delfiafett og kokosolje (Cocosa eller liknende))
100 g rapsolje
75 g saltvann (vann m. 1 ts salt oppløst)

Ha salt i vannet så det får tid til å løse seg opp. Smelt fett og olje ved lav varme. Rør godt sammen. Avkjøles ved romtemperatur eller kaldt vannbad, mens du rører av og til. (Dette er viktig, hvis ikke risikerer du at fettet med høyest smeltepunkt stivner i små klumper i oljen. Hvis det skjer kan du smelte alt og begynne på nytt). Visp inn saltvannet tilslutt, så fettet blir hvitt og luftig.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 4. desember 2011. Sist oppdatert 25. mars 2019

21 Comments

Legg igjen en kommentar til annesp Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *