Våren er høysesong for kakefest. Det er konfirmasjoner, brylluper, avslutninger og jubileer. Da passer det med et flott kakebord. Hver gang vi har fest i familien, har vi fokus på kakene. Det må være kaker for enhver smak, og som alle kan spise. Og ikke minst, det må være nok kaker. Det må se overdådig ut. Jeg kan gjerne hoppe over middagen, og gå rett på kakene. Kakene på kakebordet bør ha mest mulig variasjon i konsistens og smak. Og for all del, ikke kaker som metter alt for mye, da orker jeg ikke å smake på så mange kaker.
Det er mange ting man må ta stilling til når det gjelder å få istand en skikkelig kakefest. Mitt viktigste anliggende når det gjelder kaker er at alle skal få gode kaker de tåler eller ønsker å spise. Det gjelder derfor å få oversikt over om det er noen blant gjestene som har begrensninger i hva de kan spise. Er det det, prøver jeg å lage flest mulig kaker som også disse gjestene kan forsyne seg av. Har man et kakebord med 8-10 flotte kaker, og bare én av kakene er glutenfri til den ene gjesten med cøliaki, synes jeg det er et for dårlig tilbud rett og slett!
Hvis man har invitert mange gjester, kan det være en god ide å be om hjelp til å bake kaker, eller eventuelt kjøpe noen kaker. Men straks du vil ha hjelp utenfra, kan du få utfordringer i forhold til å få kaker som passer akkurat for deg og dine gjesters behov. Glutenfrie kaker er det etterhvert endel bakerier som kan levere, men skal du også ha melkefri eller eggfri kake, vil nok de fleste leverandører melde pass. Spør du venner om å bake en glutenfri eller eggfri kake, kan det være en være en god ide å også hjelpe til med aktuelle oppskrifter.
Til et ordentlig kakebord synes jeg det hører med følgende kaker
(For forslag til frie kakeoppskrifter se lenker til bloggen, eller se i “Frie kaker” boken):
Sjokoladekake (glutenfri eller glutenfri, melkefri, eggfri)
Kake med vispet kremfløte (glutenfri eller eggfri, se Frie kaker)
Mandel eller nøttekake (glutenfri, melkefri, eggfri, se Frie kaker)
I tillegg gjerne:
Kake med smørkrem (glutenfri, melkefri, eggfri)
Moussekake (glutenfri, eggfri, evt også melkefri)
Pai m frukt, bær eller sitron (glutenfri, melkefri, eggfri se Frie kaker)
Verdens beste (glutenfri, bytt ut hvetemel med glutenfritt mel)
Marengskake (glutenfri, evt melkefri, se Frie kaker)
Rullekake (glutenfri, melkefri eller eggfri, melkefri, se Frie kaker)
Cupcakes (glutenfri, melkefri, eggfri)
Konfektkaker (glutenfri, melkefri, eggfri)
Oreokake (glutenfri, eggfri)
Hvis du velger alle disse kakene etter mine foreslåtte oppskrifter, kan du få et kakebord med bare glutenfrie kaker (12 slag), hvorav også 9 kan være melkefri og 7 kan være både melkefri og eggfri. Altså mye å velge i for de fleste. Det finnes selvsagt mange andre muligheter også, både på denne bloggen og i boken “Frie kaker” og selvsagt også andre steder.
Med 12 ulike kaker laget etter mine oppskrifter (som alle sammen er ganske små, stort sett til 18 cm kakeformer) skulle du ha nok kaker til en fest for 50-60 personer som allerede har spist middag. Følger du vanlige oppskrifter (som stort sett er beregnet på 24 cm kakeformer), rekker 12 kaker til ca 100 personer.
Å lage 12 ulike kaker hjemme hos seg selv, før en stor fest, er selvsagt en logistisk utfordring. Noen av kakene tåler også fint å oppbevares kjølig i noen dager. For eksempel mandel/nøttekake og oreokake (uten den siste kremdotten på toppen) holder seg godt. Det samme gjør de moussekakene jeg har oppskrift på på bloggen. Mange av kakene tåler godt å fryses, så det går an å starte i god tid å bake det meste på forhånd. Det kan imidlertid være lurt å vente med den avsluttende pyntingen til du tiner kaken igjen, slik at kaken ser mest mulig staselig ut. Frysing og håndtering i den forbindelse kan forstyrre flotte kakekunstverk.
Hvis det er et bryllup dere planlegger, ønsker dere kanskje også en spesiell bryllupskake. Jeg bakte en slik kake for 100 personer i fjor, og beskrev prosessen i flere blogginnlegg. Hvis det er deres eget bryllup det er snakk om, bør dere vurdere å la andre lage bryllupskaken, iallefall hvis det er mange ting dere skal gjøre selv i forbindelse med bryllupet.
Uansett, lykke til med kakefesten!
Blogginnlegg skrevet av Anne Spurkland, publisert 10. april 2013
Inspirasjon til innlegget kom fra Aurora Prøis. Hun sendte meg en infografic om temaet, som hun hadde laget på vegne av en bryllupsinvitasjonsleverandør. (Aurora ville gjerne at jeg lenket dit. Tipset hennes om å skrive om kakefest var jo riktig bra, så det er verdt en gjentjeneste).
Takk for fin bok og blogg! Jeg lurer på om du har forslag hvordan gjøre “nøttekake med sjokoladekrem” fra boka di fri for eple, og fremdeles fri for egg? Tror du det vil fungere å bytte ut en del av nøttene med solsikkefrø?
Hei igjen
Hyggelig at du liker boka og bloggen! Eplemosen er der for å binde sammen nøttene, men du kommer nok i mål med en annen fiberrik frukt (kokte aprikoser?) eller med fiberhusk og vann. 1 ts fiberhusk pr dl vann, og like mye av denne blandingen som jeg har oppgitt for eplemosen. Når det gjelder å bytte ut nøttene med solsikkefrø, så bør det også fungere, men prøv en liten porsjon først så du er sikker på at du liker smak og konsistens.
Anne S
Takk for svar! Det skal jeg prøve:-)
Hilde
Gulrot halwa er en ganske god dessert. En kan variere med forskjellige nøtter og kokos og lage den så søt, mektig eller lett en vil.
Som du vel skjønner så kaller jeg gulrothalva like gjerne kake og ikke dessert. Indiske søtsaker som du kan holde i hånden faller inn under definisjonen kaker i mitt vokabular…:-) Desserter er sånn søt og bløt mat du må spise med skje.
Anne S
🙂
He, he. Til 100 gjester bakte jeg 17 ulike frie kaker, hvorav de aller fleste var glutenfrie, og mer enn halvparten var eggfrie. Stor stas. Fikk ikke tatt noe bilde på selve festen, så kakerestene dagen derpå fikk gjøre nytten som dokumentasjon 🙂
Anne S
Takk for synet av et svært fristende glutenfritt kakebord :o)