Multemoussekake

Multemoussekake, med multer fra Valdres

Selv om jeg har mye multer i fryseboksen, har jeg ennå ikke brukt dem til kaker. Jeg synes de står seg godt helt uten noen form for bearbeiding, bare varmet lett og servert med krokanis. Mens jeg skrev på “Frie kaker” var en av de førende ideene at alle ingrediensene skulle være lett tilgjengelig. Siden multer ikke er spesielt lett tilgjengelig med mindre man er entusiastisk multeplukker, ble de derfor værende i fryseren. Men nå har jeg bestemt meg for å gi multene en sjanse. Godt utstyrt med kakeformer etc fra Paris, er det blitt små porsjonskaker med multemousse, stivet av med agar. Her har jeg prøvd meg på en kakebunn laget av havregryn. Men mandelbunn (se Mangoostekake) kan være like godt. Oppskriften er nok til 8 personer.

Kakebunn:
100 g glutenfrie havregryn
45 g olje (eller smeltet smør)
25 g eplemos (kokt eple uten sukker. Bruk evt mikrobølgeovn)
1/4 ts salt
50 g melis
(evt 2-3 ss multelikør eller cognac til dynking)
Sett stekeovnen på 180 gC. Kjør havregryn i blender til fint mel. Bland inn melis, deretter olje og eplemos. Blend til det blir en fast masse. Press massen ut i en liten springform dekket med bakepapir (18-20 cm) eller hvis du har små kakeringer (ca 6 cm diameter), form 8 små kaker litt større enn kakeringene. Stek kakebunnen i 8-10 min ved 180 gC til den er blitt pent gylden. Hvis du har kakeringer, stikk ut bunnene i riktig størrelse mens kakene er varme. Ta vare på kakesmulene til senere bruk. De kan knuses og ristes i stekepanne med litt olje og melis, til kakestrø. Avkjøl. Legg kakebunnen på et serveringsfat, og sett kanten av springformen tilbake rundt kakebunnen. Klipp til overheadplast i strimler i samme høyde som kakeformen, skjøt evt med tape. Kle springformen på innsiden med plasten, slik at kanten på kakeformen er dekket helt. Plasten gjør at det er lett å få kaken pent ut av formen. Dynk gjerne kakebunnen(e) med litt multelikør eller cognac blandet med vann 1:1.

Multemousse:
250 g multepure (fra 300 g frosne multer)
100 g melis
180 g kesam
180 g creme fraîche
4 plater gelatin eller 20 g 10% agar
Kjør multene i blender til de er knust. Passer massen gjennom en sikt, for å fjerne steinene. De er så robuste at de går ikke i stykker i blenderen. Vei opp multemassen, og sjekk at du har 250 g. Du trenger 180 g til moussen og resten til glasuren. Spe evt med litt vann eller multelikør for å få nok volum. Hvis du bruker gelatinplater, legg 3 plater i bløt i kaldt vann. Visp creme fraîche med melis til det blir luftig. Rør inn kesam og 80 g av multepureen. Varm opp 100 g multepure mot kokepunktet. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme pureen. De smelter nesten umiddelbart. Avkjøl blandingen noe, og rør pureen inn i moussen. Hell moussen over kakebunnen(e), og sett kaken kaldt til moussen har stivnet. Hvis du bruker agar, må multepureen koke med agaren i noen minutter til agaren er helt oppløst. Spe med litt vann, for å erstatte væske som fordamper. Når du har blandet pureen inn i moussen, må du jobbe raskt og straks fordele moussen over kakebunnen(e), agar stivner fort.

Franske kakeringer foret med klar plast

Multeglasur:
60 g multepure
40 g vann
25 g melis
1 gelatinplate eller 5 g 10% agar
Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann. Kok opp multepure, vann og melis. Klem vannet ut av gelatinplaten og ha i pureen. Avkjøl noe og hell glasuren over kaken(e). Sett kakene kaldt til glasuren har stivnet. Hvis du bruker agar, må du holde blandingen på kokepunktet i 2-3 minutter til agaren er helt oppløst. Tilsett evt litt ekstra vann. Avkjøl blandingen litt, og hell over kaken(e). Agar stivner fort, så her må du arbeide raskt og nøyaktig.

Oppbevar kaken(e) i kjøleskap til den skal serveres. Fjern kanten på springformen, og løsne forsiktig plasten rundt kaken. Hvis du bruker kakeringer, trekker du ringene forsiktig opp over kakene. I prinsippet skal plasten sitte igjen på kaken (men på mitt første forsøk, hang plasten best fast i kakeringen, så de fleste kakene kom ut av formen uten plast rundt seg).

Disse kakene er glutenfri og eggfri. Hvis moussen lages med agar er de også halal.

9 hendelser på “Multemoussekake”

  1. Idag skal jeg prøve en melkefri variant av denne 🙂 Gleder meg til resultatet. Leker litt med tanken på å lage glasur av multe, melis og maizena. Litt som bærfyllet til tertene.

    1. Hei igjen
      Fint at du lar deg inspirere til å lage din egen melkefrie versjon av denne kaken. Glasur jevnet med maizena blir sikkert fint. Den blir ikke like stiv som hvis du bruker gelatin eller agar, men det kan jo være like fint.
      Anne S

  2. Hei! Nydelig blogg du har! Lurer på hvor du fikk tak i disse kakeringene du har brukt, leter etter slike høye som du har bilde av her. Hååper du har et nettbutikktips 🙂 God helg

    1. Hyggelig at du liker bloggen! Kakeringene ble kjøpt hos Dehillerin, 18, rue Coquillère 75001 Paris (rett ved Hallene). En fantastisk kjøkkenutstyrsforretning som har “alt”, inkludert gammeldags betjening over disk. Men du får også slike ringer hos Culina i Torggata i Oslo. De har et nettsted http://www.culina.no, med liste over forhandlere i hele landet. Når det gjelder nettbutikk kan du kanskje høre med matmeg om han kan hjelpe deg.
      Anne S

      1. Hurra, takk for svar. Parisbutikken får vente litt gitt 😉 men resten av tipsene skal absolutt sjekkes ut! Takker&bukker 🙂

  3. Inger-Marie Hølmebakk

    Med hver vår teskje og den fine lille moussekaken delt i fire var kommende brud og brudgom, samt to av barna klare for å prøvesmake Annes kake. Nå vet vi med sikkerhet at den ikke bare SER god ut, men ER kjempegod! Noe av det jeg likte ekstra godt var smaken som var fri for det oversøte; deilig med noe som er så velsmakende uten å føles kjempesøtt. Havrebunnen var en fin kontrast til den bløte men samtidig stive nok moussen. Multeglasuren var frisk og god. Kan anbefales!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
6 Shares
Tweet
Pin
Share