Studentmuffins

Studentmuffins laget av kikkerter, pyntet med rosiner og mandler

Jeg har lovet studentene mine kake i morgen, og siden ingen av dem meldte om spesielle begrensninger i hva de spiste, blir det muffins med kikkerter, men denne gangen uten egg.

I «Frie kaker» er det en oppskrift på muffins med kikkerter som erstatning for hvetemel. Samme deig har jeg brukt her på bloggen til å lage Sitronregnkake.

Hvordan ville det bli hvis jeg erstattet eggene med annen væske, og brukte hvetemel som bindemiddel sammen med ertene? Veldig bra, viste det seg. Muffinsene ble høye og fine, og hadde en finporet, «kort» krumme.

Kikkertemosen bidrar her både med fiber og protein, som gjør at glutennettverket ikke blir like tett som det ofte ellers blir i kaker uten egg. Smakspanelet på jobben i dag likte kakene godt.

Kakedeigen kan brukes som utgangspunkt for ulike formkaker, i tillegg til muffins. Oppskriften er nok til 12 muffins eller en liten formkake (18 cm i diameter):

Dette trenger du:

100 g eplemos (kokt eple uten sukker)
200 g kokte kikkerter, gjerne fra boks
75 g olje
150 g sukker
1/2 ts salt
120 g hvetemel (evt finmalt rismel eller glutenfri melblanding)
1 ts bakepulver
(1 ts vaniljesukker eller annen smakstilsetning)
(rosiner)
(hakkete mandler)

Slik gjør du:

Hvis du bruker kikerter fra boks, bør du skylle dem, gi dem et raskt oppkok i rikelig med vann, og skylle dem på nytt i kaldt vann før du bruker dem til baking, for å unngå eventuelt ekstra smak fra ertene.

Sett ovnen på 220 gC. Plasser 12 papirformer i muffinsbrettet.

Vei opp eplemos, kikkerter, olje og sukker i kolben til hurtigmikseren. Nullstill mellom hver gang. Ha i salt. Kjør til det er blitt en jevn og luftig krem.

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker, ha i kikkertemosen og kjør hurtigmikseren litt til. Ikke overdriv, du vil beholde mest mulig av luften i deigen.

Fordel røren med skje i muffinsformene. Strø eventuelt over litt rosiner eller hakkete mandler.

Sett brettet inn i ovnen, stek i 2-3 minutter ved 220 gC, skru ned varmen til 180 gC og stek i 15-20 minutter til.

Mer informasjon:

Disse kakene er eggfrie og melkefrie. Hvis du erstatter 120 g hvetemel med 100 g glutenfri melblanding eller finmalt rismel blir de også glutenfrie.

PS: Studentene syntes muffinsene var kjempegode, både de vanlige og de glutenfrie. Morsomt å oppleve diskusjon om ABO systemets rolle i rhesus immunisering mens veganske, frie kaker går ned på høykant.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 21. mars 2012. Sist oppdatert 26. februar 2019,

25 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *