Jeg har tidligere her på bloggen latt meg inspirere av Kolibribakeriets siste bakebok “Kakedager” til å lage glutenfrie Jubelkaker (Whoopie pies). Dette er en slags blanding av muffins og cookie, som er lagt sammen to og to med en god skje smørkrem. En litt fast formkakedeig er et godt utgangspunkt for jubelkaker. Har man først forstått grunnprinsippet er det enkelt å lage nye varianter. Kolibribakeriet har en variant med peanøttsmør både i kakedeigen og i fyllet. Salte peanøtter er kjempegodt i søte kaker. I “Frie kaker” har jeg et par oppskrifter der peanøtter er brukt som bærende element i glutenfrie kaker. Her er jubelkaker med peanøtt basert på studentmuffins og Marens sjokoladekake. Testpanelet (to av husets ungdommer) syntes kakene var kjempegode. Oppskriften er nok til 10-15 jubelkaker:
120 g kokte kikerter
80 g revet gulrot
100 g kokt eple uten sukker
150 g sukker
75 g olje
1/2 ts salt
2 ts (6 g) Certo frysepulver (eller 2 ts fiberhusk)
50 g salte peanøtter
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
30 g kakao
90 g finmalt rismel thailansk type, eller lys glutenfri melblanding
Sett stekeovnen på 180 gC. Vei opp i kolben til en hurtigmikser, nullstill mellom hver tilsetning, kikerter, gulrot, kokt eple, sukker, olje, salt og Certo frysepulver. Kjør hurtigmikseren til alt er godt blandet og det er blitt som en tykk og fyldig krem. Tilsett peanøtter, og kjør blenderen litt til, slik at peanøttene er blitt knust, men ikke helt finmost. Blant resten av det tørre sammen i en bolle for seg. Hell over gulrotmosen, og bland forsiktig til mel og mos er helt blandet, men ikke lenger. La gjerne deigen stå og svelle i 30 min i kjøleskap før du fortsetter. Dekk en stekeplate med bakepapir, og fordel røren i store klatter med litt avstand. Hvis du bruker sprøytepose får du jevnere form og størrelse på kakene. Det bør være nok til minst 20 kaker, 5×4 på brettet. Strø gjerne litt sukker på kakene, og stek ved 180 gC i ca 15 min.
Peanøttkrem:
50 g melkefri margarin eller kakesmør
100 g melis
1 ts vaniljesukker
50 g peanøttsmør
Bland margarin og melis sammen med vaniljesukker til det blir en luftig krem. Rør inn peanøttsmør. Du kan lage peanøttsmør selv ved å kjøre salte peanøtter i blender med litt olje, til det blir passe konsistens.
Montering av kakene:
Når kakene er helt avkjølt, legges en god skje peanøttkrem på undersiden av en kake, og en annen kake legges oppå, så det blir en sandwich. Hvis du bruker sprøytepose med rundt munnstykke for å fordele kremen er det lettere å få kakene til å se fine ut fra siden.
Disse kakene er i tillegg til glutenfri også melkefri og eggfri, og er derfor også veganske. Hvis du tåler melk, kan du erstatte margarin med smør. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte Certo frysepulver og rismel med hvetemel.