Bananmuffins

Når det ligger godt modne bananer igjen på fruktfatet får jeg kjeft for å ha kjøpt for mange bananer. Men de må man ikke kaste. Tvert i mot. Vent til de er helt brune og bløte, da kan du lage kjempegode banankaker.

Overmoden banan er ekstra søte og har en kraftig bananaroma, og egner seg godt til kakebaking hvis du er ute etter banansmaken. Bananfibrene bidrar også til å bygge struktur i kaker uten gluten, noe det er flere eksempler på i “Frie kaker“.

Hvis det ikke passer å bruke overmodne bananer til bakst med en gang, kan de skrelles og fryses til senere bruk.

Siden jeg har holdt på med kikerter som strukturbyggende kakeingrediens en stund, fikk jeg lyst til å lage enda en vri på studentmuffins. Jeg har ferdig kokte kikerter i fryseren, og tiner det jeg trenger når jeg baker. Denne oppskriften er nok til 12 bananmuffins.

150 g kokte kikerter (eller fra boks)
150 g overmoden banan uten skall
75 g olje
150 g sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
100 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding

Sett stekeovnen på 220 gC.

Finn fram et muffinsbrett og plasser 12 papirformer i brettet.

Skyll kikertene hvis de kommer fra en boks. Ta eventuelt vare på laken, den kalles også Aquafaba og er en god erstatning for eggehvite. Vei opp direkte i kolben erter, banan, olje og sukker, og ha i salt og kardemomme.

Kjør hurtigmikseren til alt er godt blandet og det er blitt til en fyldig krem. Bland sammen rismel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland deretter forsiktig sammen så du mister minst mulig luft.

Bruk en isskje og fordel røren i de 12 muffinsformene. De blir kanskje 3/4 fulle. Bland sammen litt sukker med litt kardemomme og strø over hver av muffinsene. 

Stek muffinsene ved 220 gC i 10 minutter, skru deretter ned varmen til 200 gC og stek i 10 minutter til, eller til en kniv kommer tørr ut av en muffins.

Ved å velge en høy steketemperatur i starten, blir muffinsene ekstra luftige, og får fin stekeskorpe, men det er tryggest å skru ned varmen etter halvgått steketid, så muffinsene ikke blir brent.

Disse muffinsene er glutenfri, melkefri og eggfri, og er dermed også veganske. Hvis du tåler hvetemel, kan rismel erstattes med hvetemel. Ta isåfall 20% mer hvetemel, dvs 120 g hvetemel.

Hvis du har urad-linser, kan du erstatte kikertene med urad-kakehummus.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 7. juni 2012, sist oppdatert 9. mai 2021

5 hendelser på “Bananmuffins”

  1. Tilbakeping: Vegansk glutenfri formkake i randform - Frie kaker

  2. Disse er perfekte! Familien elsker dem! Vi lagde dem igår på en halvsyk dag, og særlig den matleie allergikeren hev nedpå (han var da også mindre syk enn oss andre). Så de skal lages igjen. Men et spørsmål: tror du det spiller noen rolle hva slags (hermetiske) kikerter man bruker? Jeg lurer nemlig på om resultatet blir aller best med litt vel godt kokte, store og myke fremfor litt fastere og mer smakfulle, som jeg ellers bruker til mat. En mer nøytral smak skulle vel, logisk sett, også gi et mer nøytralt og banansmakende bakverk? Hilsen Ingerid

    1. Hei igjen
      Jeg tror det er hipp som happ om du bruker kikerter fra boks eller som du koker selv. Men jeg har lagt merke til at ertene fra boks kanskje er litt hardere, og dermed ikke blir like finmost som de jeg har kokt selv. Du må også kikke på om de fra boks er tilsatt salt. Isåfall kan du eventuelt kutte ut å tilsette ekstra salt, hvis oppskriften inneholder det. Jeg synes egentlig at kikertene uansett har ganske nøytral smak, og modne bananer har så dominerende smak at akkurat det med smak fra kikertene ville jeg ikke vært så redd for. Hyggelig at dere liker muffinsene.
      Anne S

  3. Jeg tror det går helt fint å erstatte hvitt sukker med honning her. Hvitt sukker (ren sukrose) og sirup eller honning (som begge består av en blanding av glukose, fruktose og sukrose) har stort sett tilsvarende bakeegenskaper i forhold til denne oppskriften.
    Siden overmodne bananer i seg selv er veldig søte, vil det sannsynligvis også være mulig å kutte ned sukkermengden en god del og fortsatt få et bra resultat både i forhold til smak og struktur. Jeg skrev jo tidligere her på bloggen om at sukker trenges for å få riktig kakestruktur i en liknende oppskrift og viste eksempel på hvordan det går hvis man fjerner sukkeret uten å justere andre deler av oppskriften samtidig. Siden jeg denne gangen har vært ganske sparsom med melet tror jeg det er endel å gå på iforhold til å redusere sukkermengden og fortsatt få en passe løs kakedeig som hever seg OK.
    Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
2 Shares
Tweet
Pin
Share