Peanøttcookies I-III

På medisinstudiet har vi noe som kalles “peanøttforsøket”. Studentene kommer om morgenen og spiser en porsjon peanøtter, og senere på dagen tar de blodprøver av hverandre og sammenlikner ulike blodverdier hos de som har spist og de som ikke har spist peanøtter. Det handler selvsagt om at peanøtter er en god fettkilde, og studentene liker bedre å spise peanøttene enn fløten som ble brukt tidligere. Men fordi peanøtter er en god kilde til vegetabilsk fett er de også potensielt en svært fin kakeingrediens. I “Frie kaker” utnyttet jeg denne egenskapen til peanøtter ved å lage glutenfrie, melkefrie brownies.  I det siste har jeg gjort forsøk med peanøtter som fett og melkilde i cookies. Utgangspunktet er en standard amerikansk oppskrift på peanøttcookies som består av peanøttsmør, sukker og egg:

Amerikanske peanøttcookies: 250 g peanøttsmør, 250 g sukker, 1 egg. Visp sammen peanøttsmør og sukker. Ha i egget. Lag 25-40 små kuler. Press flat med gaffel. Stekes i 8 min ved 180 gC. Ikke stek for mye, da blir kakene for tørre og harde. Disse er melkefrie og glutenfrie.

Peanøttsmør er dyrt, og inneholder i tillegg til peanøttene også noe olje. Er det virkelig nødvendig å gå omveien om peanøttsmør? Nei. Her kommer tre varianter cookies som jeg har laget til nå, med utgangspunkt i salte, ristede peanøtter. Flere varianter kommer nok på bloggen etterhvert, her er mye uprøvd ennå.

Peanøttcookies I (med eggehvite): Ha 150 g salte peanøtter og 150 g melis i blenderen. Mal til fint mel. Ha i en eggehvite. Fortsette å blande, til det blir en fast masse. Ha massen over i en bolle, og elt sammen til en fast deig. Del deigen i 15-20 biter. Trill kuler, press dem litt flate. Stek ved 180 gC i 8 min. Ikke stek for lenge, da blir kakene for tørre og harde. Disse er melkefrie og glutenfrie.

Ikke alle tåler eller vil spise egg. Kan man lage veganske peanøttcookies uten mel? Svaret er ja, men de blir kanskje ikke like høye som ellers. Uten egg, flyter deigen mer utover under stekingen: 

Peanøttcookies II (med eplemos): Ha 100 g salte peanøtter og 100 g melis i blenderen. Mal til fint mel. Ha i 30 g eplemos. Fortsette å blande, til det blir en fast masse. Ha massen over i en bolle, og elt sammen til en fast deig. Del deigen i 15-20 biter. Trill kuler, press dem litt flate. Stek ved 180 gC i 8 min. Ikke stek for lenge, da blir kakene flate som mandelflarn. De skal være myke på midten når du tar de ut av ovnen. Disse er melkefrie, glutenfrie og eggfrie.

Hva med å bruke peanøttmassen som utgangspunkt for sjokoladecookies? I første omgang har jeg prøvd med en blanding av kakao og litt hvetemel. Med hvetemel i deigen, flyter ikke kakene utover heller: 

Peanøttcookies III (med kakao): Ha 100 g salte peanøtter og 100 g melis i blenderen. Mal til fint mel. Ha i 15 g kakao og 25 g hvetemel. Bland godt. Tilsett 50 g eplemos. Fortsette å blande, til det blir en fast masse. Ha massen over i en bolle, og elt sammen til en fast deig. Del deigen i 20-25 biter. Trill kuler, press dem litt flate med gaffel. Stek ved 180 gC i 8 min. Ikke stek for lenge, da blir de tørre og harde. Disse er melkefrie og eggfrie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share