Smuldrepai med epler

Glutenfri vegansk smuldrepai med eple
Glutenfri og vegansk eplesmuldrepai

Glutenfri vegansk eplekake? Den aller enkleste eplekaken du kan bake er smuldrepai, enten den er vegansk og glutenfri eller ei.

Vegansk glutenfri smuldrepai av nedfallsfrukt

Jeg lager ofte denne kaken til dessert om høsten, når tilgangen til norske epler er størst. Her kan du gjerne velge nedfallsfrukt. Jeg bruker aldri oppskrift, men tar utgangspunktet i en passe mengde fett og sukker, og bruker ellers det jeg finner i skapet.

Fyll en paiform med rikelig med eplebiter. Bland sammen fast fett, sukker og passe mye av det du har av glutenfritt mel, frø og nøtter. Strø over eplene og stek paien i ovnen til eplene er møre.

Resultatet er deilig bakte epler, dekket med herlige, sprø nybakte kakebiter. Kaken er best nystekt eller lunken, men den er holder seg godt i flere dager, hvis den oppbevares kjølig.

Server smuldrepai som den er, eller med litt is eller vaniljekrem.

Dette trenger du:

  • 6-700 g epler uten kjernehus, skåret i biter
  • 75 g melkefri margarin
  • 90 g sukker
  • 75 g glutenfrie havregryn (malt til mel i blender)
  • 30 g maisennamel
  • 30 g kokos
  • 30 g solsikkefrø
  • 1/2 ts malt kanel
  • 1/2 ts bakepulver
  • (50 g kjøpemarsipan)
  • (30 g rosiner)
  • (30 g hakkete mandler)

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 gC.

Finn fram en paiform, 24-26 cm i diameter. Del opp eplene, fjerne kjernehuset og skjær eplene i biter, ca 2×2 cm store. Ha eplebitene i paiformen.

Rør margarin og sukker sammen i en liten bakebolle til det blir godt blandet. Bland alt det tørre godt sammen i en annen bakebolle. Hell det tørre over smør-sukker blandingen, og elt sammen til en ganske fast masse.

Glutenfri vegansk smuldrepai med eple
Smuldrepai før steking

Fordel smør-mel blandingen i passe biter og klumper over eplene.

Hvis du har lyst (og har tilgjengelig) kan du også ha over biter av kjøpemarsipan, rosiner eller hakkete mandler.

Stek kaken ved 180 gC i ca 35 minutter, eller til eplene er møre.

Server kaken lunken med is eller vaniljesaus.

Mer informasjon:

Denne kaken er melkefri, eggfri og glutenfri. Den er derfor også vegansk. Hvis du tåler melk, kan du bytte ut melkefri margarin med smør. Hvis du tåler gluten, kan du bruke vanlige havregryn, eller fint sammalt hvetemel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 16. oktober 2019

54 Shares

7 hendelser på “Smuldrepai med epler”

  1. Ann Pedersen solvang

    Hei!
    Lurer bare på om man vanligvis kan erstatte 4 egg med 110g aquafaba og 110g kikerter i kaker der smør og sukker røres hvitt? Jeg har brukt en del av mine «gamle» kakeoppskrifter og erstattet eggene med kakehummus. Dette fungerer bra, men vet ikke når det ene eller det andre er beste alternativ. Siden jeg også baker glutenfritt, tilfører jeg litt lecitin og fiberhusk. Med vennlig hilsen
    Ann

    1. Hei igjen

      Nei, det er dessverre ikke så enkelt at du alltid kan erstatte 4 egg med like mye aquafaba/kikerter (i vekt) i kaker der smør og sukker røres hvitt. Og spesielt ikke når du også baker glutenfritt.

      En klassisk formkake består av like deler smør, sukker, egg og mel (4/4 kaken, se etter så vil du se at mange formkaker følger denne malen med noen variasjoner), og hvis du bytter ut eggene her med aquafaba/kikerter, vil du få en vesentlig mindre luftig kake, fordi proteinene i kikertene ikke binder sammen ved oppvarming av kakedeigen på samme måte som eggproteinene.

      Men kaken kan jo bli god, selv om den ikke blir nøyaktig tilsvarende den originale oppskriften. Og som du skriver, hvis du også bruker fiberhusk (som vil bidra til å binde kakedeigen og kakekrummen sammen) og lecitin (som vil bidra til å beholde luft i kaken), så vil bakeresultatet kunne bli ganske bra likevel.

      Som du sikkert ser fra oppskriftene på bloggen, bruker jeg ofte kikerter i kombinasjon med annen form for grønnsak eller fruktmos. Min erfaring er at bakeresultatet for formkaker/muffins blir best ved å kombinere ulike fiberkilder. Av en eller annen grunn har jeg sjelden brukt fiberhusk som fiberkilde, og heller pekt på xanthan/syltefrysepulver som en mulighet.

      Det betyr også en god del hvordan kaken stekes. Hvis du steker samme deig både som muffins og som vanlig rund formkake, vil du sannsynligvis oppdage at muffins blir mer luftig enn formkaken. Det har med varmeoverføring i stekeovnen å gjøre. Det er altså lettere å få til et bra bakeresultat hvis du steker kaken i små former/små porsjoner.

      Hilsen Anne S

  2. Takk for svar.
    Mattilsynet mener det ikke holder å skjære bort skadde partier fordi frukt er vannholdig og da kan spredningsfaren være der, men jeg stoler på deg.

    1. Jo da, jeg ser at de advarer mot epler av dårlig kvalitet på sine sider. Og det er greitt å være oppmerksom på mulighet for mugg-toksiner i mat. Men det er langt fra all nedfallsfrukt som er begynt å råtne eller mugne. Så her som ellers er det nødvendig å bruke sitt gode skjønn. Ser nedfallsfrukten frisk ut, uten vesentlige skader, kan den brukes til mat.
      Anne S

    2. Noken år forseint men som epletre haldar legg eg pressening under treet så det ikkje får kontakt med bakken. Eple blir brukt til kaker og saft 💟

  3. Hei og tusen takk for jobben du gjør!
    Jeg lurer på dette med nedfallsfrukt. Er det ikke forbundet med en viss risiko å bruke det – var det noe med patulin og immunforsvaret? Vet du noe om dette? Det står litt forskjellig på nett.

    1. Hei igjen

      Jeg har aldri hørt om at nedfallsfrukt skal være noe problem i forhold til immunforsvaret. Patulin er gift fra en muggsopp som også nylig har vært undersøkt i forhold til effekt på tarmceller og immunceller. Men nedfallsfrukt er jo ikke nødvendigvis muggen. Så lenge nedfallseplene ser friske og fine ut kan de brukes. Eventuelle brune flekker eller skader kan skjæres bort, før eplene brukes.

      Hilsen Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
54 Shares
Tweet
Pin
Share