Koronakake

Melkefri glutenfri mandelkake med limonade og kakaosmørkrem, pyntet med vårfioler

I disse koronatider, passer det å bake koronakake.

Vi har vært hjemme i mer enn fem uker på grunn av lockdown og covid-19 pandemien. Vi har ikke vært i butikken på nesten 40 dager, så det blir melkefri, glutenfri mandelkake av ingrediensene som finnes i huset.

Melkefri med kakaosmør

Smør begynner å bli en begrensende faktor, men jeg har mye kakaosmør innkjøpt med tanke på å lage melkefrie, veganske kaker. Jeg har også noe delfiafett av samme årsak.

I tillegg har jeg en flaske limonade av god kvalitet som jeg har fått i gave for en tid tilbake. Dette skal det bli en kake av. Melkefri, glutenfri mandelkake med kokt sitronkrem.

Oppskriften passer til en springform på 20 cm, og vil være nok til 8-10 personer.

Dette trenger du:

Mandelbunn:

  • 2 eggehviter
  • 1 egg eller 2 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 200 g malte mandler
  • 1 ss (15 g) maizenamel

Sitronkrem:

  • 2 eggeplommer
  • 2 dl sitronlimonade eller appelsinjus
  • 1 ss (15 g) maizennamel
  • 100 g sukker
  • 40 g delfiafett
  • 120 g kakaofett
  • (hvis du tåler melk kan du bytte ut delfiafett og kakosmør med 170 g smør)

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en springform, 20 cm i diameter, med olje. Visp eggehvittene stive, sammen med sukkeret. Bland malte mandler sammen med maizenamelet. Rør forsiktig inn i eggehvitene. Fordel deigen i springformen. Stek kaken i ca 30 min.

Ha eggeplommer, limonade, sukker og maizenamel i en liten kjele. Visp blandingen godt sammen. Varm opp blandingen forsiktig over lav varme mens du rører hele tiden, til den tykner. Ta gryten av varmen og avkjøl blandingen litt. Rør inn fettet litt etter litt.

Koronakake: glutenfri mandelkake med sitronkrem og fioler

Avkjøl kremen helt. Ta kaken ut av formen, sett den på et kakefat og del den forsiktig i to. Smør krem på den ene kakebunnen, legg den andre delen av kaken oppå, og dekk kaken med resten av kremen. Hvis kremen fortsatt er litt rennende, vil det hjelpe å sette kremen i kjøleskapet i 30 min.

Pynt kanten med biter av (melkefri) sjokolade, og legg gjerne også noen biter av kakepynt, spiselige blomster eller sjokolade langs kanten av kaken, for å få mest mulig “korona-effekt”.

Her har jeg brukt friske vårfioler fra hagen, og biter av nougat (den var neppe melkefri riktignok).

Mer informasjon

Denne kaken er glutenfri og melkefri. En vegansk og glutenfri versjon av denne kaken kommer så snart jeg har fått testet ut den gule kremen uten eggeplommer men med lecitin. Oppskrift på vegansk og glutenfri nøttebunn finnes i min bok “Frie kaker. Kunsten å bake supergode kaker uten melk/egg/mel/sukker“.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 21. april 2020

17 Shares

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
17 Shares
Tweet
Pin
Share