Mandelterte med sjokolademousse

Mandelterte med sjokolademousse
Mandelterte med sjokolademousse

English version of this blogpost is found here.

De siste ukene har jeg prøvd ut Facebook hiten vegansk marengs, og laget fine mandelmakroner. Nå turen kommet til vegansk mandelterte med sjokolademousse. Mandelterten er i realiteten mandelmakroner stekt i form, mens sjokolademoussen er inspirert av flere innlegg om sjokolademousse basert på vegansk marengs på Facebooksiden “Vegan meringue – hits and misses“. Peanøtter som pynt på kaken ble valgt etter innspill fra ungdommen i huset. Peanøtter og sjokolade blir aldri feil. Oppskriften er nok til en stor eller to små mandelbunner. Du vil trenge lake fra litt mer enn en 400 g boks med kikerter. Resten av laken kan fryses til senere bruk. Oppskriften er nok til en eller to kaker, for til sammen 10-12 personer.

120 g lake fra kikerter på boks (= Aquafaba)
1/16 ts (= litt) sitronsyre
200 g sukker
200 g malte mandler

Sett stekeovnen på 120 gC. Kle innsiden av to springformer uten bunn/kakeringer, 18 cm i diameter (eller en kakering på ca 26 cm) med striper av bakepapir (brett nedkanten for å få en rett avslutning), og sett ringen(e) på en stekeplate dekket med bakepapir (eller tegn opp to tilsvarende store sirkeler på bakepapir). Mal mandlene på mandelkvern. Ha kikertlaken i en bolle av stål eller glass, sammen med sitronsyren, og visp opp et stivt skum med håndholdt miksmaster. (Sitronsyren er ikke strengt nødvendig, men gjør massen stivere og mer stabil. Du kan eventuelt bruke litt 7% eddik i stedet). Dryss i sukkeret litt etter litt, og fortsett å vispe til du har en helt stiv og tykk marengsmasse. Rør forsiktig inn malte mandler. Del massen i to og fordel i formen(e) (eller innenfor sirklen(e), massen kommer til å flyte noe utover, så ikke fordel massen helt ut til kanten av sirkelen). Stek bunnene ved 120 gC i 60 minutter. Avkjøl helt.

200 g sjokolade 70% (uten melk)
120 g Aquafaba (kikertelake)
1/16 ts (=litt) sitronsyre
120 g sukker
1 ts vaniljesukker

salte, ristede peanøtter

Bryt sjokoladen i biter, ha i en glass eller stålbolle og smelt over kokende vannbad, mens du visper opp en ny porsjon med marengs. Start med å vispe sammen kikertelaken og sitronsyren til det blir et ganske fast skum. Visp inn sukkeret litt etter litt. Når du har fått en helt stiv marengs, blander du inn vanilijesukkeret før du stopper med vispingen, og går over til slikkepott. Skrap ut den smeltede sjokoladen over marengsen, og bruk slikkepotten til å vende inn sjokoladen i marengsen. Rør så lite som mulig, for å miste minst mulig luft. Når sjokoladen og marengsen er blandet sammen (men det kan godt være noen hvite striper fortsatt), fordeler du sjokolademoussen på tertebunnen(e). Strø over hele peanøtter. Hvis du nå har to kaker, kan du velge å legge dem oppå hverandre, så kaken får to lag. Eller du kan servere dem side om side.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri (hvis du bruker melkefri sjokolade) og dermed vegansk.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 8. april 2015

7 hendelser på “Mandelterte med sjokolademousse”

 1. Hei! Jeg følger bloggen din med stor interesse, og suger til meg tips. 🙂 Pikekyss uten egg er laget med stor suksess, og denne mandelterten skal definitivt testes. Tror du kikertlake kan brukes for å gjøre et gluten- og eggefritt “sukkerbrød” luftig og fint også?

  1. Hei igjen
   Hyggelig å høre at pikekyss med kikertelake fungerte fint. Når det gjelder glutenfritt sukkerbrød uten egg, er det en stor utfordring som jeg ikke tror kikertemarengs kan løse utenvidere. Jeg har allerede forsøkt med hvetemel, og kaken ble egentlig ikke så veldig mye bedre enn den er når jeg bare bruker natron og eddik som hevemiddel. På facebook gruppen for vegansk marengs går diskusjonen høyt om det er mulig å lage sponge cake med kikertmarengs, og konklusjonen er foreløpig at det er vanskelig. Men jeg har tenkt å jobbe litt med saken. Jeg har tidligere kommet et godt stykke når det gjelder glutenfri eggfri sukkerbrød med lecitin som du kanskje har sett her på bloggen. Kanskje det er veien å gå også med denne marengsen, hvis da ikke lecitin ødelegger luften. Så du får følge med videre. Jeg har mye å gjøre i mai, så jeg kan ikke love et snarlig innlegg, men hvem vet.
   Anne S

 2. Great recipe! I really love your almond cake! 🙂 I do understand norsk but I cannot write that well, it I’m sorry…;)

  1. Nice to hear that you can read Norwegian, then you will probably find other recipes here of interest as well.

   As you see, I have also provided an English (Google) translation of this particular cake (but not for most of the other recipes). In the English Version I come With a small warning that the chick pea meringue do not keep air as well as egg whites, so the almond cake will collapse to some extent, but it will still taste great.
   Anne S

 3. Hei igjen
  Du kan helt sikkert bytte ut mandler med malte gresskar eller solsikkekjerner. Når det gjelder å bytte ut sjokolade med noe annet, så går det også helt sikkert an på en eller annen måte, men da er du kommet langt over i en ny oppskrift. Sjokoladen inneholder fett, som gjør at moussen faktisk stivner når den blir kald. Det gjør ikke bringebær. Luften vil derfor gå ut av moussen ganske raskt, hvis den ikke stives opp med gelatin (NB ikke vegansk) eller agar.
  Du kan bytte ut eggehvite med kikertelake. En egghvite tilsvarer 50 g lake vil jeg anslå. Men husk at laken ikke stivner, så du får mye luft, men stekeegenskapene blir ikke de samme som med eggehvite. Så her er det absolutt mange morsomme muligheter, men også noen begrensninger. Jeg kommer helt sikkert til å blogge noe mer om dette etter hvert. Sjekker ellers facebook gruppen jeg har lenket til der folk diskuterer dette med stor iver fortiden.
  Anne S

 4. Åshild Grødal Eppeland

  Denne så veldig god ut 🙂 Tror du det går å bytte nøtter med noe annet og bytte sjokoladen med bringebær eller noe annet?

  Kan eggehvite byttes ut med like mye kikertlake? Hadde vært gøy å prøve å lage for eksempel bærkake eller brownies av kikertlake

  Mvh:

  Åshild

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
4 Shares
Tweet
Pin
Share