Sitronregnkake II

IMG_0778-2Sitronregnkake er en engelsk favoritt. Jeg har tidligere laget en glutenfri sitronregnkake her på bloggen. Nå som jeg utforsker glutenfrie, veganske kaker, er det på tide å prøve sitronregnkake på nytt. Selve formkaken er laget med kokte hvite bønner, kokt sitron og rismel. Sitronlaken som helles over den varme kaken når den kommer ut av ovnen er den samme som tidligere.

Kaken fikk fin konsistens og nydelig sitronsmak. Kombinasjonen av bønner og rismel gir forbløffende godt resultat som formkake. Kaken kan serves med en gang den er ferdig dynket med sitronsaft, mens den fortsatt er lunken, men den er god dagen etter også, noe kollegene på jobben kan bekrefte.

En kokt sitron (150 g)
(hvis du får for lite sitron, spe på med eplemos (kokt eple uten sukker) til 150g)
400 g kokte hvite bønner på boks (alt innhold i boksen, både bønner og lake)
Revet skall fra 1 stor sitron
240 g sukker
100 g rapsolje
160 g finmalt rismel (thailansk type)
1 ss (10 g) Certo frysepulver
1 ts bakepulver
1/2 ts salt.

Vask sitronene godt med Zalo. Kok den ene sitronen i ca 1 time til den er helt mør. Kle bunnen og kortsidene av en brødform (1,5 liter) med en stripe bakepapir. Smør kantene av formen med olje. (Kaken kan også stekes i en springform på 22-24 cm i diameter).

Bland sitron (og evt eple), bønner, revet sitronskall fra den andre sitronen, sukker og olje godt i hurtigmikser/blender, til det blir en jevn, luftig krem. Dryss på frysepulver mens blenderen går. Blandingen blir litt tykkere og seigere av frysepulveret. Det blir let klumper, så best å bruke blender til å blande inn frysepulveret. Vei opp rismel og bland med salt og bakepulver. Vend mosen forsiktig inn i melet. Fordel røren i formen. Stek kaken i ca 50 min ved 180 gC, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken.

Mens kaken stekes gjøres sitronsirupen klar:

Sitronsirup:
150 g sitronsaft (saft fra en sitron) pluss vann
100 g sukker.

Fem-ti minutter før kaken taes ut av ovnen, kokes sitronsaft og sukker opp.  La koke i 2-3 minutter, så noe av væsken fordamper. Sirupen helles kokende varm over den varme kaken, litt etter litt. Stikk 40-50 hull i kaken med en pinne (spisepinne, strikkepinne el l), slik at sirupen kan trenge inn i kaken. Når all sirupen har trukket inn i kaken er den klar til servering.

Denne kaken er beskrevet her er melkefri, eggfri og glutenfri. Kaken er dermed også vegansk. Hvis du ikke har hvite bønner, kan du bruke like mye kikerter (det vil si en boks på 400 g, inneholder ca 240 g erter og 160 g lake. Bruk alt). Vask sitronene godt med zalo før du koker dem/river skallet, for å fjerne voks og sprøytemidler. Hvis du tåler gluten, kan du erstatte rismel og Certo frysepulver med 180 g hvetemel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. januar 2018
Siste gang redigert 13. februar 2018

7 hendelser på “Sitronregnkake II”

 1. Åååå nei! Glemte frysepulveret. Når jeg ser etter, er det nok fordi det aldri står st det skal has i 🙁 uff a meg, så mye jobb.. håper den et spiselig uansett. Røra smakte overraskende godt 🙂

  1. Auda, det har du jammen rett i. Nå har jeg rettet opp oppskriften og skrevet inn at frysepulver bør drysses på bønnemosen, mens blenderen kjører. Da er det lett å få det blandet inn uten klumper. Tror nok kaken blir OK likevel, men kanskje litt mer løs i fisken enn den ellers vil være. Her er det jo mye fiber også fra bønner og sitron, som jeg også tenker på som glutenerstatning og fortykningsmiddel sammen med frysepulveret. Frysepulver inneholder xanthan, og det er grunnen til at jeg bruker det så ofte i mine glutenfrie, veganske oppskrifter. Folk flest har vanligvis ikke xanthan, det må vanligvis kjøpes på nettet, men frysepulver finnes i de fleste kolonialer.
   Anne S

  1. Hei igjen
   Jeg har akkurat bakt kaken selv, så jeg vet faktisk ikke hvordan den er i morgen. (Kaken var veldig god som helt fersk og lunken).
   Det er første gang jeg har kombinert kokt sitrusfiber med kokte bønner. Tidligere har jeg brukt kokte eplefiber (=eplemos) og kakao (mye fiber i kakao) sammen med bønnene, og det gir en kakekrumme som er fin og myk også dagen etter.
   Jeg har planlagt å ta sitronkaken med på jobben i morgen, og regner med at den fortsatt er god da, selv om konsistensen muligens blir noe fastere. Skal oppdatere innlegget i morgen.
   Anne S

    1. Hei igjen
     Da er kaken sjekket ut på jobben. Kakekrummen var fortsatt myk og saftig, slik jeg håpet. En av kollegene kommenterte at kaken virket frisk og lite søt, en annen kommenterte at han likte den litt bitre sitrussmaken (som følger med å bruke hele sitroner).
     Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share