Krydderkake med granola

Krydderkake toppet med kryddergranola
Krydderkake toppet med kryddergranola

I mars 2015 ble Aquafaba “oppfunnet” som bakeingrediens.

Aquafaba er laken til hermetiske kikerter og bønner. Den kom i søkelyset fordi det ble oppdaget at den kan vispes til skum som eggehvite. Den har også blitt brukt som eggerstatning direkte i ulike bakverk.

Nofima har nå analysert innholdet i aquafaba, og konklusjonen er at laken inneholder protein og karbohydrat i omtrent like mengder. Det er lite fordøyelig karbohydrat i aquafaba. Den skummende effekten skyldes trolig proteinene, men det er ikke usannsynlig at karbohydratene bidrar til å stabilisere skummet.

Jeg for min del er ikke ferdig med å undersøke om aquafaba bidrar til lettere og luftigere formkaker uten egg. Her har jeg tatt utgangspunkt i oppskriften på fløyelskake som jeg laget før jul, og bakt en krydderformkake toppet med krydret granola.

Oppskriften tar utgangspunkt i en tetrapak med kikerter. Den litt mindre enn en boks enn de vanlige på 400 g totalt. Siden det er lettest å bruke hele boksen, kan du øke hver av de andre ingrediensene med 1/3 hvis du tar utgangspunkt i en 400 g boks. Altså istedet for 75 g blir det 75+25g osv).

Denne oppskriften blir nok til en formkake på ca 20 cm i diameter, eller ca 16 muffins.

Dette trenger du:

290 g kikerter i lake (=alt innholdet i en go-green tetrapak med kikerter)
75 g kokt eple uten sukker = eplemos
75 g olje
180 g sukker
1/2 ts salt
2 ts (12 g) Certo frysepulver (inneholder xanthan)
120 g finmalt rismel eller fin glutenfri melblanding (her Schär mix C)
1 ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik

80-120 g krydret granola (for oppskrift se under)

Krydret granola:
60 g havregryn (glutenfri)
60 g sukker
40 g melkefri margarin eller 30 g olje og 2 ts vann
1 ts malt kanel
1/2 ts malt nellik
1/2 ts kardemomme
1/2 ts malt ingefær
en klype Maldon salt

Slik gjør du:

Hvis du ikke har eplemos, del et eple i biter (fjern kjernehuset), og kok det opp med litt vann i en kjele eller i mikrobølgeovnen. Når eplebitene er helt møre og kan moses med en gaffel er det ferdig til bruk.¨

Sett ovnen på 180 gC. 

Ha innholdet en go-green Tetrapak med kikerter over i en blenderkolbe. Det skal være ca 290 g til sammen, hvorav ca 210 g erter og resten aquafaba (det vil si laken ertene ligger i).

Vei opp eplemos, olje og sukker i kolben til en blender. Nullstill mellom hver gang. Kjør blandingen til ertene er finmost. Ha i salt og 2 ts Certo frysepulver (eller 1 ts xanthan) mens hurtigmikseren går. Kjør til det er blitt en jevn og luftig krem.

Bland mel, bakepulver og krydder i en bolle.

Hell kikertemosen over melet, og vend mosen inn i melet med en slikkepott. Vær forsiktig, du vil beholde mest mulig av luften i deigen.

Fordel deigen i en formkakeform a 18-20 cm i diameter, eller i muffinsformer. (Hvis du går for muffins, bruk i så fall isskje for å fordele deigen i muffinsformene).

Dryss over krydret granola. Stek kaken ved 180 gC i ca 35 minutter, til en kniv stukket i midten av kaken kommer ren ut. Beregn litt lenger tid for formkake enn for muffins.

Bland alle ingrediensene bortsett fra saltet i en stekepanne, og stek blandingen ved svak varme til havregrynene er blitt pent lysbrune. Avkjøl.

Dryss over Maldon saltet. Det du ikke bruker på toppen av kaken, kan du spare og bruke som strø på youghurt, vispet krem, havregrøt eller liknende.

Mer informasjon:

Denne kaken er eggfri, melkefri og glutenfri. Den er vegansk hvis du bruker vegansk margarin eller olje.

Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismel/glutenfritt mel og Certo frysepulver med 150 g hvetemel.

Mer informasjon om aquafaba finnes på aquafaba.com

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. februar 2016, sist oppdatert 6. mars 2019

2 hendelser på “Krydderkake med granola”

 1. Hi Anne! I am hoping that you can help me. I am a student that is doing research on aquafaba, and I am using your blog section on aquafaba as a resource! Do you have access to the The Norwegian Food Research Institute analysis of aquafaba? I have tried searching for it and can not find that actual study. Thank you for your help! Love your receipes.

  Hei Anne! Jeg håper at du kan hjelpe meg. Jeg er en student som forsker på aquafaba , og jeg bruker bloggen-innleggene dine om aquafaba som en ressurs! Har du tilgang til NOFIMAs analyse av aquafaba? Jeg har prøvd å søke etter det og kan ikke finne at selve studien . Takk for hjelpen! Elsker dine oppskrifter.

  1. Hello again Laura
   We did not publish the NOFIMA study otherwise than as a blog-page here on my blog. If you want to have additional details, you may contact Anne Rieder at NOFIMA.no directly. She may be able to answer you, if you have additional questions.
   Best
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
4 Shares
Tweet
Pin
Share