Blåbærkake

IMG_6379
Blåbærkake i kaketine, klar for studentene

I går holdt jeg på nytt foredrag for de ferske studentene i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo. De står på terskelen til et 5 års studium, der de skal bli spesialister på ernæring for pasienter med mange ulike utfordringer. De første to årene av studiet er det hovedsakelig basalmedisinske fag, slik som kjemi, biokjemi, anatomi og fysiologi, de skal lære seg.

Mitt budskap til studentene var at dette er kunnskap som de skal gripe med begge hendene. Denne kunnskapen kan brukes i de mest uventede sammenhenger, som for eksempel hjemme på eget kjøkken. For å understreke poenget, hadde jeg denne gangen med blåbærkake.

Dette er en variant av liknende kaker jeg har publisert her på bloggen tidligere. Se for eksempel eplekake. Det kjemiske poenget med kaken er at jeg har brukt komplekse karbohydrater fra epler, kikerter og Certo frysepulver (xanthan og modifiserte stivelser) for å erstatte gluten og egg i kaken. Disse karbohydratene binder vann og fett, og gir luft og struktur til kaken. Dessuten inneholder kikerter og rismel protein, som bidrar til å gi kaken en myk konsistens.

Kaken var nok til en smakebit til ca 25 studenter, så oppskriften er relativt stor. Kaken ble godt mottatt både av studenter og lærere.

200 g kokt eple uten sukker
400 g kokte kikkerter, gjerne fra boks
130 g olje
270  g sukker
1 1/4 ts salt
230 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1 1/2 ts Certo frysepulver (inneholder xanthan)
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
—–
350 g rørte blåbær
(280 g blåbær, 70 g sukker, 2 ts Certo frysepulver)

Rørte blåbær:
Bland sammen sukker og Certo frysepulver. Ha blåbærene i en bolle, og hell over sukkerblandingen. Rør sammen bær og sukker, til bærene har begynt å safte seg, og blandingen er blitt litt seig og fast. Certo gjør at saften holder seg rundt bærene.

Sett ovnen på 180 gC. Legg et bakepapir i bunnen av en langpanne (24×36 cm) og smør sidene med olje. Vei opp eplemos, kikkerter, olje og sukker i kolben til hurtigmikseren. Nullstill mellom hver gang. Kjør blandingen til ertene er finmost. Ha i salt og Certo frysepulver mens hurtigmikseren går. Kjør til det er blitt en jevn og luftig krem. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Hell kikertemosen over melet, og vend mosen inn i melet med en slikkepott. Vær forsiktig, du vil beholde mest mulig av luften i deigen. Spre 2/3 av røren i kakeformen. Fordel blåbærene jevnt over kaken. Ha resten av deigen i en sprøytepose med stor rund tupp (eller bruk en solid plastpose som du klipper av litt av et hjørne på). Sprøyt kakedeigen pent utover blåbærene på kryss og tvers i striper.  Sett kaken i ovnen og stek ved 180 gC i ca 35 minutter, til en kniv stukket i midten av kaken kommer ren ut (NB det vil være blåbær på kniven).

Denne kaken er eggfri, melkefri, og glutenfri og kaken er dermed også vegansk. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte rismel og Certo frysepulver med 260 g hvetemel.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. august 2014, sist oppdatert 20. juni 2019

4 hendelser på “Blåbærkake”

 1. Inga Haanæs

  Hei!
  Hvordan tror du det blir hvis jeg bytter ut blåbær med rabarbra? Er det noe spesielt jeg bør tenke på? Evt koke rabarbraen først..?
  Mvh Inga 🙂

  1. Hei igjen
   Blir helt sikkert helt flott med rabarbra her. Tror jeg ville ha kokt opp rabarbraen med litt sukker så det ikke blir for surt. Tror kanskje også jeg ville ha blandet inn Certo frysepulver (etter at rabarbraen var avkjølt) for at det hele skal bli litt tykkere. Alternativt kan du jevne rabarbraen med litt maizennamel mens du er i gang med kokingen. Det blir like fint. Bruk 1 strøken ts maizennamel pr 100 g rabarbra. Rør melet ut i vann og hell i den kokende rabarbraen. Kok 1-2 min til, og rør mens det tykner.
   Anne S

  1. Hei igjen
   Har brukt en del frysepulver på bloggen, og også i boken faktisk, men der bare i smørkremer som erstatning for emulsjonsmiddel fra eggeplomme/fløte. Fungerer veldig bra, og er den eneste kilden til xanthan jeg kjenner som du får kjøpt på Rimi.
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 Shares
Tweet
Pin
Share