Scones II

IMG_6712
Nystekte scones i muffins-jern

For en lang tid tilbake skrev jeg om å lage scones i muffinsjern, og lovet en oppfølger med glutenfrie scones. Vel, her kommer den. I dag har jeg påtatt meg å skaffe glutenfritt brød til lunsj. Det gir meg mulighet til å prøve muffinsjernet igjen. (Det kan jo kanskje være andre enn meg også som har fått muffinsjern til jul, om ikke i år, så et tidligere år).

Vi holder oss hovedsakelig til Toro glutenfrie melblandinger her i huset. Men nå har jeg nylig begynt å lage glutenfrie surdeigsbrød (kanskje mer om dette på bloggen når jeg har fått mer erfaring), og til det er Jyttemel aktuelt. Jyttemel har hittil ikke vært særlig populært her hjemme på grunn av kraftig smak av bokhvete, men Holmen Crisp som lager disse melblandingene har kommet med stadig nye utgaver av sin melblanding. Det er derfor på tide med et gjensyn. Jytte mix trekker til seg mye vann, så her har jeg brukt mer væske enn jeg ville ha gjort med Toro (eller Finax) melblanding.

Scones bør spises når de er nystekte. De er raske å lage, så lag heller små porsjoner oftere. Oppskriften er nok til 6 scones.

150 g glutenfri melblanding (her Jytte mix (Orange pose))
15 g smør
300 g kefir (250 g kefir til Toro eller Finax melblanding)
1/2 ts natron
1/4 ts salt
15 g solsikkekjerner

15 g gresskarkjerner

Sett stikkontakten til muffinsjernet i støpselet slik at det varmes opp mens du lager muffinsdeigen.

Sett en liten bakebolle på vekten. Nullstill vekten. Vei inn melet og smøret, og smuldre fettet i melet. Bland natron og salt i melet. Vei opp kefir direkte i melet og rør sammen akkurat lenge nok til at det blir en samlet deig. (Med glutenfri melblanding ser dette først veldig løst ut, men det tykner fort ettersom det dannes gassbobler i deigen). Jo mer du fortsetter å røre etter dette, jo dårligere bakeresultat får du fordi du da mister gassen som allerede har begynt å danne seg når du blander jus/eddik med natron.

Del sconesdeigen i 6 like deler i bakebollen ved hjelp av en skje (isskje er spesielt fint), og ha hver del direkte i jernet (eller rett på en stekeplate dekket med bakepapir. Strø gjerne ristede gresskarkjerner i bunnen av muffinsformene, og på toppen av deigen. Formene i muffinsjernet skal være fulle med en liten topp. Lukk muffinsjernet, og la sconesene steke i 12-15 minutter, eller til de er pent gyldne. Det er ikke så stor sjanse for at sconesene blir brent, men de kan kanskje bli litt for tørre hvis de stekes for lenge.

Muffinsjernet jeg har har non-stick belegg, og det har hittil ikke vært noe problem å få sconesene hele ut av formen, selv om jeg ikke bruker papirformer. Papirformene har derimot vært vanskelige å få løs fra baksten. Så hvis du vil bruke papirformer er det en ide er å pensle bunnenn av papirformene med olje, så det er lettere å «skrelle av» papiret.

Har du ikke muffinsjern, kan du selvsagt steke sconesene i stekeovn. Stek ved 230 gC i 12-15 minutter. Det er høyere steketemperatur enn det jeg vanligvis velger å bruke, siden deigen inneholder mye væske, og noe av det bør fordampe i forbindelse med stekingen.

Disse sconesene er glutenfri og eggfri. Hvis du ikke tåler melk, kan du bytte ut smør med melkefri margarin, og kefir med vann eller en alternativ melk. I så fall må du ha eddik i væsken, 2 ts 7% eddik vil passe til denne oppskriften. Hvis du tåler gluten, kan du bake scones i muffinsjern likevel, men da må du øke mengden mel du bruker, eller redusere mengden kefir. Det enkleste er å sjekke ut mitt første blogginnlegg om dette som du finner her.

Blogginnlegg ved Anne Spurkland, publisert 28. desember 2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share