Julebrød

Julebrød! Glutenfritt til venstre, med sammalt rug og hvete til høyre.

Som jeg skrev i forrige innlegg om brød laget i blender, har jeg denne uken rikelig med velkokt risgrøt til disposisjon. Konsistensen på brødet jeg bakte med risgrøten var såpass tett, at jeg fikk lyst til å prøve hvordan det vil fungere med frukt og nøtter i brødet. Slikt brød er blitt populært å bake for å servere sammen med ost for eksempel, eller som et sukkerfritt alternativ til kake. Brødet ble som sist ganske tett, men virkelig godt. Kan godt serveres bare med smør som alternativ til kake. Og gjerne til hvem som helst. Slik gjorde jeg det:

400 g risengrynsgrøt
1/2 ss fiberhusk
1/2 ts salt
20 g gjær
40 g rosiner
50 g hasselnøtt
40 g tørket aprikos klippet i 2-3 biter
40 g svisker klippet i 2-3 biter
250 g glutenfri melblanding (her Toro grov melblanding og Toro havrebrød 50:50)

Sesamfrø til å strø med.

Vei opp lunken (varme litt i mikrobølgeovnen) risgrøt i kolben til en blender. Ha i salt og gjær. Kjør blandingen i blenderen til riskornene er helt finmost. Dryss på fiberhusk mens blenderen kjører. Blandingen skal nå bli tydelig tykkere. Skrap grøten ut av kolben og over i en bakebolle. Ha i tørket frukt og nøtter. Rør inn mel til deigen er så fast at den kan formes til et brød ved hjelp av fingrene eller en slikkepott. La deigen heve til den har fått omtrent dobbel størrelse. Form et brød, pensle med vann, strø med sesamfrø og stek brødet ved 220 g C i 30 minutter. La brødet avkjøle helt før du begynner å skjære det opp.

Dette brødet er glutenfritt, eggfritt og sukkerfritt. Hvis du tåler gluten, kan du erstatte glutenfri melblanding og fiberhusk med sammalt hvete og sammalt rug i forholdet 50:50. Resultatet blir like fint (se bildet), men brødet med rug og hvete må nok steke litt lenger enn det glutenfrie brødet.

6 hendelser på “Julebrød”

 1. Stor takk for denne oppskriften! Dette er det beste glutenfrie brødet jeg har bakt. Jeg brukte 470 g veldig godt innkokt risgrøt og 200 g Schär Fiberbakst. Siden jeg stekte brødet i en silikonform, trengte det 40 minutter i ovnen. Det ble ferdig sent på kvelden, så jeg pakket det i et rent håndkle og lot det stå til morgenen før jeg skar i det. Helt nydelig!

  1. Hyggelig å høre at du liker oppskriften. Jeg er enig med deg i at dette er et veldig godt glutenfritt brød. Jeg har servert det til “folk flest” og alle liker det. Det holder seg godt også, så det passer bra til tur.
   Anne S

 2. Gleder meg til jul:) Skal det ikke være olje eller margarin i dette?
  Er blenderen du bruker stor? Altså stor kolbe?

  1. Har satset på at det er nok fett i risgrøten her. Hvis du regner på det er det minst 40g fett pr liter grøt hvis den er kokt på helmelk. Dessuten er jeg nå blitt litt usikker på om fett i glutenfritt brød egentlig er en så god ide i forhold til struktur og konsistens. Gjorde en sammenlikning nylig der jeg syntes at det fettfrie brødet smulet mindre enn der jeg hadde i vanlig mengde olje, så det skal jeg tenke litt mer på.
   Blenderen jeg bruker er en Philps modell og kan ta opptil 1,5 liter væske. I praksis en god del mindre når jeg lager deigvæske til glutenfrie brød.
   Anne S

 3. Hei igjen. Det nye her er nok først og fremst at jeg finmoser grøten med blender. Tror det vil fungere fint også med andre grøtslag, som havregrøt. Den allerede varmebehandlete stivelsen vil gjøre at iallefall glutenfritt brød holder seg merkbart bedre og ikke blir så fort gammelt. Og for oss som også spiser gluten er det en interessant vri på baksten. Dette julebrødet holdt seg veldig fint i mange dager!
  Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share