Jeg baker ikke ofte glutenfrie brød (det gjør mannen min like gjerne selv), men jeg prøver gjerne ut nye ideer. Jeg har vært spesielt fornøyd med å bruke grønnsakfiber i brøddeigen, noe jeg har blogget om tidligere.
Glutenfritt gulrotbrød er godt
Gulrotbrød har jeg fått mange tilbakemeldinger på at slår gått an, særlig hos barn som ikke alltid er så glad i glutenfritt brød.
Jeg har tidligere testet ut om gulrotbrødet blir like bra uten egg. Svaret er nei. I gulrotbrød versjon 2.0 fant jeg ut at lecitin, et naturlig fettstoff og emulsjonsmiddel som selges som kosttilskudd, delvis kan erstatte egg i gulrotbrødet.
Fortiden har jeg overtatt bakebollen fra min mann. I den forbindelse har jeg tatt fram oppskriften på gulrotbrød v2.0 på nytt og gjort noen små endringer. Les mer om hvilke endringer og hvorfor til slutt i dette innlegget.
På grunn av gulrøttene og lecitinen får brødet en veldig fin stekeskorpe med god smak.
Dette trenger du til to brød:
400 g gulrot i biter
400 g lunkent vann
—-
25 g gjær
1 ts sirup
1 ts salt
20 g lecitin (ca 2 ss)
75 g solsikkeolje eller rapsolje
—-
2 ss (15 g) fiberhusk
—-
ca 550 g glutenfri melblanding (her Toro grov glutenfri melblanding)
150 g teff (eller grov glutenfri melblanding)
1 ts (10 g) bakepulver
50 g solsikkekjerner
sesamfrø eller solsikkekjerner
Slik gjør du:
Ha gulrot og vann i kolben til en hurtigmikser. Kjør i blender/hurtigmikser til det blir en jevn fin puré.
Vei inn direkte i kolben gjær, lecitin og olje, og ha i sirup og salt. Kjør blenderen litt til, til oljen er godt blandet inn i gulrotpuréen.
Vei opp fiberhusk i blenderen, og kjør blenderen til alt er godt blandet, og puréen begynner å tykne.
La røren stå og svelle i ca 20-30 minutter i kolben. Dette blir en ganske tykk, seig masse, fordi fiberhusken suger til seg vannet.
Vei opp glutenfri melblanding, teff og bakepulver i bollen til en kjøkkenmaskin (hvis du har en slik). Bland melet godt sammen. Ha i solsikkekjerner.
Skrap gulrotblandingen ut av blenderkolben og over i bollen med mel. Bland lett sammen med en slikkepott. Elt sammen i kjøkkenmaskin i 5-10 minutter. (Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, elter du sammen deigen for hånd i ett minutt eller to).
Form to små brød, og legg på en smurt stekeplate eller i to godt smurte form (brødet henger seg fort fast). Legg gjerne et bakepapir i bunnen av brødformen.
Fukt overflaten med vann og strø på sesamfrø eller solsikkefrø hvis du tåler det. Klapp frøene ned i overflaten med en slikkepott. La brødene etterheve lunt i 30 minutter.
Stek brødene ved 200 gC i 35-40 minutter. Når brødene er ferdig stekt skal det lyde hult når du banker på undersiden av brødene.
Mer informasjon:
Her er mine kommentarer til de endringene jeg har gjort på gulrotbrød v2.0:
Jeg har erstattet noe av den glutenfrie melblandingen med teff. Dette gir mer næringsrikt og fiberrikt brød.
For å bedre holdbarheten på brødet har jeg økt mengden lecitin og olje. Emulsjonsmidler i gjærbakst gjør at brødkrummen virker “fersk” lenger.
I tillegg har jeg også tilsatt noe bakepulver, sammen med gjæren. Dette siste grepet tror jeg også kan ha positiv effekt på holdbarheten av brødet. Glutenfrie rundstykker med lecitin og bakepulver blir veldig gode og med god holdbarhet. Bakepulver gjør brødet mer luftig og finporet. Mer finporet krumme bidrar forhåpentligvis til det molekylære kaoset i brødet. Lenger avstand mellom like stivelsesmolekyler i brødet, vil reduserer sjansen for at stivelsen retrogradierer.
Jeg har skrevet litt om min kaosteori for glutenfrie brød her.
Dette brødet er glutenfritt, eggfritt og melkefritt, og dermed vegansk.
Lecitin fås kjøpt som kosttilskudd i helsekostbutikker. En boks på 100-150 g koster ca. 150 kroner, og vil holde en god stund.
Hvis du ikke har lecitin, vil brødet bli mindre luftig og litt mindre holdbart. Men smaken er fortsatt god.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 13. mars 2019