Til selskap synes jeg det er stas å servere fletteloff. Da kan gjestene bryte av så store biter av brødet de har lyst på selv, og brødet ser også dekorativt ut. Dessuten gjør flettingen at det blir større overflate, og dermed mer skorpe i forhold til krumme. Siden smaken særlig sitter i skorpen, betyr det mer smakfullt brød. I tillegg vil selve flettingen gjøre at luftboblene i gjærdeigen settes på strekk og blir litt avlange. Det gjør at krummen får en litt annen karakter, enn når man bare ruller sammen rundstykker eller triller ut et vanlig brød. Her har jeg laget fletteloff av glutenfritt mel og kikertemos (samme utgangspunkt som kikertebrød). Oppskriften er nok til to fletteloff som bør holde til 6-8 gjester som får noe annet å spise også.
300 g kokte kikerter (fra boks eller kokt selv)
200 g lunkent vann
15 g gjær (en liten bit av en 50 g pakke)
1 ss fiberhusk
2 ts sukker
1 ts salt
50 g smeltet melkefri margarin (eller olje)
200-250 g glutenfri melblanding (her har jeg brukt Toro fin melblanding)
valmuefrø til strø
Sett kolben til hurtigmikseren på vekten, nullstill og vei inn erter og lunkent vann. Hvis ertene har stått i kjøleskap, kan du bruke nesten kokende vann. Kjør erter og vann i blender til det blir en jevn mos. Sjekk at blandingen ikke er for varm, den skal kjennes lunken ut. Tilsett smeltet margarin eller olje, gjær, fiberhusk, sukker og salt og fortsett å kjøre blenderen til fiberhusken er godt blandet og massen er blitt tydelig seigere og fastere. Skrap massen ut av kolben over i en bakebolle. Elt inn glutenfritt mel, til det blir en passe fast deig, som kan eltes og formes til et brød. (Ikke ta i alt melet på en gang, det er bedre å ha i litt for lite mel enn for mye). La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen på melet bakebord, elt den sammen og del i to deler. Del hver del igjen i tre like deler. Trill ut avlange, fingertykke pølser av hver av de seks delene. Flett tre og tre pølser sammen ved å legge to pølser i kryss på midten. Deretter den tredje pølsen over den delen som ligger øverst. Flett brødet i begge retninger, og klem endene sammen til slutt. Legg flettene på rent bakepapir på stekeplaten. Pensle med vann og strø med valmuefrø. La brødene etterheve lunt i 30-60 minutter. Stek brødene ved 225 gC i ca 20-25 minutter, eller til de har fått en pen brun farge.
Dette brødet er melkefritt, glutenfritt og eggfritt. Hvis du baker uten gjær, kan du kutte ut gjæren og heller bruke 2-3 ts bakepulver. Da skal selvsagt ikke deigen heve, så du former brødet og steker det med en gang. Hvis du tåler hvetemel og vil bake med kikerter, kan du erstatte fiberhusk og glutenfritt mel med like mye hvetemel
PS: Denne uken er ukens utfordring på Matbloggsentralen “Brød”. Gi gjerne din stemme til fletteloffen her (bidrag nr 12). Ville vært morsomt om et brød som kan serveres til (nesten) alle i et selskap kunne bli løftet fram i en slik konkurranse.
Hei igjen. Morsomt å se at du har prøvd å lage flettebrød. Kikerter kan byttes ut med andre bønner. Jeg holder meg til kikerter fordi jeg synes de holder seg best etter koking. Andre bønner koker av og til i stykker, og da er det litt mer uklart hvor mye vann som følger med.
Anne S
Hei Anne,
jeg har prøvd ut oppskriften på flettebrød med kikerter. Jeg hadde ikke nok kikerter og brukte derfor salatbønner for den maglende delen (kikerter 235 g og salatbønner 65 g). Resultatet ble bra. Godt og sprøtt brød! Jeg vil nok satse på etterheving i tillegg til forheving neste gang: http://glutenfriemawi.wordpress.com/2012/12/01/tomat-og-bonnesuppe-med-flettebrod/
Så spennende med kikerter i baksten! Det har jeg ikke prøvd før.
Ja, det er absolutt verdt å prøve. Fungerer både som egg og glutenerstatning, (og i gjærbakst vil det gjøre at melk ikke er et savn) men man kan helt sikkert bruke hvetemel istedet for glutenfritt mel i mine oppskrifter hvis det ikke er viktig at det skal være glutenfritt. Ernæringsmessig er det også helt genialt, selvsagt (men det vet du jo alt om). På mange måter vil vel kikerter fungere som et soya alternativ tenker jeg.
Anne S