Kokosmakroner

Kokosmakroner er gjerne redningsplanken for glutenallergikere i juleselskap. De pleier ikke å inneholde hvetemel, ikke melk og smør heller for den del. Men egg er det i kokosmakroner. Mens jeg prøvde ut Frie cookies (se side 88), oppdaget jeg at det går an å lage flotte kokosmakroner uten egg. Kakene smaker deilig kokos, og har konsistens omtrent som vanlige kokosmakroner, litt seige og saftige. Om sommeren passer de godt sammen med jordbær, og i julen er de selvsagte. For å få kakene til å henge sammen, brukte jeg eplemos, sukker og potetfiber. Potetfiber i form av potetmospulver gav runde kaker som ikke fløt ut under steking, mens potetstivelsen i Jevning fra Maizena, som også inneholder andre stoffer enn stivelse, gav kaker som ble ganske flate. Hvis du skal bruke potetmospulver til baking, er det viktig at det smaker så nøytralt som mulig. Vanlig potetmos fra Coop (X-tra) inneholder bare potetflak og konserververingsmidler, og er ideelt også til baking. Vanlig potetmos fra Mills innholder i tillegg til potetflak også litt soyaprotein og smaksforsterkere, men er ellers nøytral på smak. Det vanlige potetmospulveret til Maggi er tilsatt løkkrydder, som ikke passer her. Det tar omtrent en halvtime å lage en porsjon av disse kakene. Kakene kan oppbevares noen dager i kakeboks.

 

Grunnoppskrift
40 g olje
75 g eplemos (se side 296)
50 g sukker
130 g finmalt kokosmasse
1 ts bakepulver
45 g rosiner

Runde kokosmakroner
1 grunnoppskrift
25 g vanlig potetmospulver uten krydder

Flate kokosmakroner
1 grunnoppskrift
40 g Jevning fra Maizena

Sett stekeovenen på 180 oC. Rør sammen eplemos, olje og sukker. Knus eventuelle eplebiter. Kjør kokosmassen i hurtigmikser, og bland inn i eplemosen sammen med bakepulver og potetmospulver eller Jevning. Rør inn rosinene. Form deigen til ca. 20 makroner, og sett dem på rent bakepapir. Denne porsjonen går inn på ett stekebrett. Stek kakene ved 180 oC i ca. 10 minutter. De skal være litt gyldne i kanten når de tas ut av ovnen.

Kommentar
Disse kakene er egg, melk og glutenfrie. Hvis du tåler hvetemel, kan du erstatte potetmospulver med hvetemel.

One Reply to “Kokosmakroner”

  1. Idag lagde vi disse med maizena, men uten rosiner, og de ble runde, flotte, OG nydelige! Takk for super oppskrift.

Legg igjen en kommentar til Lotte Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *