Gulrotbrød v2.0

Gulrotbrød v1.0 (med egg) til venstre, v2.0 (uten egg med lecitin) i midten og gulrotbrød uten egg til høyre.
Gulrotbrød (med egg) til venstre, gulrotbrød v2.0 (uten egg med lecitin) i midten og kontroll-gulrotbrød (uten egg) til høyre.

Jeg baker ikke ofte glutenfrie brød (det gjør mannen min like gjerne selv), men jeg prøver gjerne ut nye ideer. Jeg har vært spesielt fornøyd med å bruke grønnsakfiber i brøddeigen, noe jeg har blogget om tidligere.

Gulrotbrød har jeg fått mange tilbakemeldinger på at slår gått an, særlig hos barn som ikke alltid er så glad i glutenfritt brød.

I helgen har jeg gått igjennom oppskriften på nytt, og blant annet testet ut om brødet blir like bra uten egg. Svaret er nei. Men hva har egget i brøddeigen å gjøre? Delvis er det et proteintilskudd, men ikke minst er det et tilskudd av emulsjonsmiddel som gjør at luften holder seg bedre på plass i deigen.

Jeg har flere ganger forsøkt meg fram med emulsjonsmiddelet lecitin (som det er mye av i egg) her på bloggen, og erfart at lecitin har veldig positiv effekt på glutenfrie bakverk uten egg. Så også med gulrotbrødet viste det seg.

Her er gultrotbrød versjon 2.0. Det ble tatt med i bursdagsselskap i dag, og brødet gikk ned på høykant, både som følge til suppe og ost:

Dette trenger du:

200 g gulrot i biter
50 g mandler
200 g lunkent vann
15 g gjær (en liten bit av en 50 g klump)
1 ss sirup
1 ts salt
5 g lecitin (ca 1 ss)
—-
1 ss fiberhusk
—-
50 g solsikke eller rapsolje
—-
ca 350 g glutenfri melblanding (her Toro grov glutenfri melblanding)
sesamfrø eller solsikkefrø

Slik gjør du:

Mål opp alle ingrediensene fram til og med lecitin i kolben til en hurtigmikser.

Kjør i blender/hurtigmikser til det blir en jevn fin puré.
Dryss over fiberhusk mens blenderen kjører.

La røren stå og svelle i ca 30 minutter i kolben. Dette blir en ganske tykk, seig masse, fordi fiberhusken suger til seg vannet.

Tilsett oljen (sett kolben på vekten, nullstill og vei opp). Kjør mikseren litt til, så oljen blander seg godt inn i gulrotmassen.

Skrap blandingen ut av blenderen over i en bolle. Rør inn 300-400 g glutenfri melblanding (jeg brukte 350 g Toro Glutenfri grov melblandning, som er det meste av en hel pose på 400 g) til det blir en litt fast, men fortsatt klebrig, deig.

Form et brød, og legg på en smurt stekeplate eller i en godt smurt form (brødet henger seg fort fast). Legg gjerne et bakepapir i bunnen av brødformen.

Fukt overflaten med vann og strø på sesamfrø eller solsikkefrø hvis du tåler det. La brødet etterheve lunt i 30 minutter.

Stek brødet ved 225 gC i 35-40 minutter. Når brødet er ferdig stekt skal det lyde hult når du banker på undersiden av brødet.

Mer informasjon:

På grunn av gulrøttene og lecitinen får brødet en veldig fin stekeskorpe med god smak.

Dette brødet er glutenfritt, eggfritt og melkefritt, og dermed vegansk.

Hvis du ikke tåler mandler, kan du bruke solsikkefrø i stedet.

Lecitin fås kjøpt som kosttilskudd i helsekostbutikker. En boks på 100-150 g koster ca. 150 kroner, og vil holde en god stund.

Hvis du ikke har lecitin (eller egg), vil brødet bli mindre luftig, slik bildet viser. Men smaken er fortsatt god.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 1. februar 2015. Sist oppdatert 9. mars 2019

4 hendelser på “Gulrotbrød v2.0”

  1. Ja, lecithin kan erstattes med egg eller omvendt. Det er først og fremst i eggeplommen du finner lecithin og tilsvarende emulgerende stoffer, men det er mest praktisk å bruke hele egget når du først er i gang. Det er ikke for mye protein i et glutenfritt brød, så litt ekstra eggprotein skader ikke. Men husk bare på at den emulgerende effekten av egg kommer best fram hvis egget blir skikkelig mekanisk bearbeidet så proteinene blir godt denaturert. Blanding i blender bidrar, evt kan du vispe egget for seg i en stålbolle med stålvisp for å «knuse» det helt.
    Anne S

    1. Hei igjen

      Du kjøper lecithin på helsekosten, det blir billigst (de har på apotek også, men det er veldig dyrt i forhold). Jeg har brukt pulver. Må løses i vann før bruk.

      Anne S

      1. Ser jo nå at det står i teksten. Men takk for raskt svar!
        Lecitin kan erstattes med egg så vidt jeg forsto? ett egg, eller?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share