Veganske muffins uten gluten! Det er lett å lage med bananer, bønner og rismel som utgangspunkt.
Jeg er matredder. Mat som holder på å gå ut på dato, eller som allerede er langt over holdbarhetsdato, men som fortsatt er spiselig, vil jeg ta vare på.
Bake med bananer
Mørke bananer er derfor en gjenganger på denne bloggen. I tillegg til å være en super kakeingrediens, er dette matvarer som trenger å reddes.
Kjøpemarsipan er en annen matvare som holder seg godt, men som etterhvert ikke lenger egner seg for det opprinnelige formålet. Kjøpemarsipan inneholder mest sukker og glukose, og ganske lite mandler. Det beste er derfor å tenke på kjøpemarsipan som en kilde til sukker.
Tidligere har jeg med hell brukt kjøpemarsipan som kakedeig-ingrediens i muffins og formkake. Her har jeg kombinert kjøpemarsipan med modne bananer. Det ble supre, luftige veganske muffins uten gluten, som kan spises som de er, eller pyntes med passende muffinskrem.
Oppskriften er nok til ca 18 vanlige eller 40 små muffins. Hvis du i stedet vil lage en liten formkake, ca 20 cm i diameter, av denne oppskriften, må du øke melmengden med 15-20% (altså 115-120 g rismel).
Små veganske bananmuffins uten gluten
Course: DessertDifficulty: Easy4
servings30
minutes40
minutesDette er en rask og enkel oppskrift på søte, små veganske og glutenfrie muffins som passer som dessert, eller som små kaker til kaffen.
Dette trenger du:
200 g moden banan uten skall
200 g kjøpemarsipan (20 % mandler)
75 g aquafaba (laken til hvite bønner eller kikerter)
60 g kokte hvite bønner eller kikerter
70 g olje
1/2 ts salt
100 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
- Kjør bananer, marsipan, kokte bønner, aquafaba, olje og salt i en blender eller bruk stavmikser og en bakebolle, til alt er godt blandet.
- Ha i rismel, bakepulver og vaniljesukker. Kjør blenderen litt til. Skrap ut blandingen og ha den over i en sprøytepose med rund tupp (ca 0,5-1 cm åpning). Fordel deigen i små muffinsformer.
- Stek kakene ved 180 gC i 12-15 minutter, til en pinne stukket i en av kakene kommer tørr ut.
- Avkjøl kakene og pynt dem med muffinskrem.
Tips
- Hvis du tåler egg, kan du bytte ut kokte bønner og aquafaba med to egg og 40 g vann.
Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut 100 g rismel med 120 g hvetemel. - Oppskrift av Anne Spurkland, første gang publisert 25. april 2019, redigert til oppskriftskortformat 26. mai 2019
Mer informasjon:
Disse kakene er glutenfri, eggfri og melkefri, og dermed vegansk.
Hvis marsipanen er blitt veldig hard og tørr, bør du raspe den opp før du hiver den i blenderen. Store, harde biter som setter seg fast, og bremser kniven, kan ødelegge motoren.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 25. april 2019, sist redigert 26. mai 2019
Du skriver “Kjør eplemos, . . .”. Du meiner bananmos?
Og for eg som må ligge unna protein frå ertefamilien, kva kan eg bruke i staden, og kor mye?
Oj! Nå har jeg rettet det opp. Det er selvsagt bananer. Jeg tror egentlig det går ganske bra uten ertemosen her, selv om jeg ikke har prøvd. Eplemos (!) i like stor mengde som kikerter og aquafaba.
Eventuelt en annen grønnsakmos, gulrot eller gresskar for eksempel. I “Frie kaker” brukte jeg med hell ulike typer frukt eller grønnsakmos som erstatning for egg. Hvis flere ulike frukt eller grønnsaker brukes sammen, blir resultatet bedre.
Anne S
Takk! Da prøver eg oppskrifta i helga!