Sjokoladekake dur–mou

Dur-mou er en skikkelig festkake som også slår an i loppekafeen.

Dur-mou er en fransk klassiker. Det er en glutenfri sjokoladekake uten hvetemel som i virkeligheten er en varmebehandlet sjokolademousse.

Glutenfri moussebasert sjokoladekake:

Eggene i sjokolademoussen vil stivne ved oppvarming. Kokesjokoladen bidrar med fiber og stivelse, slik at den stekte moussen får preg av å være kake og ikke bare en omelett med sukker.

Kjente kokker som Arne Brimi og Tor Victor Gausdal lager slike moussebaserte sjokoladekaker ved å bruke noe av røren som glasur på kaken.

Dette hadde jeg allerede bestemt meg for å prøve en ettermiddag jeg traff Solveig. Vi har i flere år vært foreldre i korpset sammen, og har levert kaker til kafeen på loppemarkedet.

Da jeg fortalte henne om kakeprosjektet “Frie kaker”, fortalte hun at hun hadde en oppskrift til meg, sjokoladekaken hard–myk: «Ti eggehviter, seks eggeplommer…». «Hva? Er ikke det veldig mange egg?» lurte jeg på.

Men Solveig fortalte at hun bakte denne, etter min mening ganske dyre kaken, til hvert loppemarked! «Vi må selge gode saker, så folk kommer igjen!» sa Solveig, og det kunne jeg ikke være uenig i.

Så her er sjokoladekaken dur–mou i loppekafeformat. Oppskriften er passe til en form på 26–28 cm i diameter, og er nok til 15–20 personer. Halve oppskriften vil passe til en form på 18–20 cm i diameter.

Solveig pynter gjerne kaken med friske bær, men revet sjokolade, tørkete eller friske blomster er også fint til.

Det tar ca. 3 timer å gjøre kaken ferdig, inkludert tiden det tar å avkjøle kaken før resten av røren legges på. Eggeplommene som er til overs, kan du fryse for senere bruk, for eksempel til crême brulé.

Dette trenger du:

300 g 70 % sjokolade
250 g smør
250 g sukker
6 eggeplommer
10 eggehviter
2 ts eddik 7 %

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 170 oC.

Smør en springform, 26 cm i diameter.

Smelt sjokoladen over vannbad, og rør så inn romtemperert smør.

Visp stiv eggedosis av eggeplommer og halvparten av sukkeret.

Visp eggehvitene stive med eddik. Bruk en stor bolle av glass eller stål. Ha i resten av sukkeret i eggehvitene og fortsette å vispe til sukkeret er oppløst og skummet er stivt.

Rør sammen sjokoladesmøret med eggedosisen, og vend inn eggehvitene til slutt.

Rør nok til at alt er blandet, men ikke mer. Fordel 3/4 av røren i springformen, og sett resten av røren i kjøleskapet.

Stek kaken i 40 minutter til en kniv stukket i midten av kaken kommer ren ut. Ta kaken ut og avkjøl den, sett den gjerne i kjøleskapet for at det skal gå litt fortere.

Løsne kaken forsiktig fra springformen og overfør den til et kakefat. Fordel resten av røren jevnt over toppen av kaken. Pynt med bær, revet sjokolade eller blomster.

Mer informasjon:

Denne kaken er glutenfri og kan også bli melkefri hvis en bruker melkefri margarin i stedet for smør, og 70 % melkefri sjokolade.

Denne teksten er hentet fra boken “Frie kaker. Kunsten å lage supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker”, som ble utgiftt av Spartacus I 2011. Boken er fortsatt i salg, og kan kjøpes her.

3 hendelser på “Sjokoladekake dur–mou”

    1. Hyggelig å høre. Her er det kakaofibrene i sjokoladen som er “melet”. Ellers er jo svært mange av de mest festfine kakene enten uten hvetemel, eller veldig enkle å lage uten hvetemel. Sukkerbrød lager du fint med en blanding av maisenna og potetmel, og mandelkakebunner trenger slett ikke den ekstra skjeen med hvetemel noen oppskrifter absolutt skal ha med. Den kutter jeg bare ut, eller bytter ut hvetemelet med maisennamel.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 Shares
Tweet
Pin
Share