Rundstykker med teff

Nystekte rundstykker med teff

Teff-mel er naturlig glutenfritt og spesielt fiber og næringsrikt. Hvordan fungerer teff-mel i brødbakst? Det har jeg forsøkt å finne ut i det siste.

Foreløpig har jeg forsøkt å lage brøddeig med teff-mel ved hjelp av lecitin og fiberhusk. Det gir en deigvæske som holder godt på luften i brødet, og gjør at krummen holder seg myk lenger.

Lecitin gir luftig bakst

Lecitin er et emulsjonsmiddel som selges som kosttilskudd i helsekostforretninger. Det er mye brukt i næringsmiddelindustrien, og mye ferdigmat inneholder lecitin, for eksempel sjokolade.

Jeg har tidligere brukt lecitin i rundstykker her på bloggen. I tillegg har jeg latt deigen få hvile en god stund før jeg steker brødet, for at teffmelet skal få trekke til seg vannet i deigen best mulig. Her er et eksempel der jeg har bakt rundstykker med hvit teff. Oppskriften er nok til 8 rundstykker: 

Dette trenger du:

3 dl (300 g) vann
1 bs (5 g) lecitin
1/2 ts (4 g) fiberhusk
1 1/2 ss (15 g) olivenolje eller annen matolje
125 g hvitt teff-mel (fra Korngutta)
70 g glutenfri melblanding (her Toro lys melblanding)
2 ts (10 g) bakepulver
1/4 ts salt

Slik gjør du:

Ha vann, lecitin, olje og fiberhusk i en bolle og bland godt med stavmikser til blandingen blir blakket som melk. (Hvis du ikke har stavmikser, kan du bruke blender, eller eventuelt håndholdt miksmaster).

La blandingen stå og hvile i 10 minutter, før du visper opp blandingen på nytt med stavmikser i 2-3 minutter. Resultatet skal være en luftig, blakket, litt seig væske.

I en annen bolle blandes alt det tørre godt sammen. Start med å blande bakepulveret godt sammen med litt av teff-melet.

Bruk gjerne en sikt for å være sikker på å få blandet alt melet godt sammen. Dette er et viktig trinn, siden deigen ikke skal blandes mer enn høyst nødvendig etter at melet has i væsken.

Hell melet over den seige væsken. Rør sammen med en slikkepott eller sleiv til deigen er godt blandet. (Hvis du blander for mye, vil noe av luften du har fått inn i deigvæsken bli borte og rundstykkene blir mer kompakte).

Sett deigen i kjøleskap i 2 timer, for at melet i deigen skal få tid til å svelle.

Del deigen i åtte like store deler ved hjelp av en skje og form rundstykker, ett og ett om gangen. Mens rundstykket fortsatt er festet til skjeen, dypp eller rull rundstykkene i sesamfrø eller valmuefrø. Bruk en slikkepott og skyv rundstykkene over på en stekeplate dekket med et rent bakepapir.

Stek rundstykkene ved 220 gC i ca 20-25 minutter til de er pent lys brune. Avkjøl rundstykkene på en brødrist.

Mer informasjon

Disse rundstykkene er glutenfrie og veganske, uten melk og egg. Det er også sukkerfri og uten gjær.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 9. februar 2019. Sist oppdatert 7. januar 2012

3 hendelser på “Rundstykker med teff”

 1. Takk for raskt svar. Jeg kjøper glutenfritt mel fra Gymgrossisten, billig og ganske finmalt. Urtekram er produsenten.

  Mvh
  Mahwash

  1. Hei igjen

   Havremel (som du maler selv) er vel ikke like finmalt som fint mel, så jeg tror du kan tillate deg å øke mengden med mel noe. Deigen er ganske løs som den er nå, så du kan trygt øke med 15 eller 20 g mer mel.

   Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 Shares
Tweet
Pin
Share