Påske-marsipankake

Påskekake med marsipan, vegansk og glutenfri

I dag var det påskeavslutning på jobben til min kjære. Jeg lovet å bake kake. På jobben er det også en veganer. Da ble det glutenfri påskekake uten egg og melk. En skikkelig vegansk festkake!

Jeg tok utgangpunkt i oppskriften på Appelsin-marsipan muffins og laget en formkake med appelsinkrem. Alle oppskrifter på muffins kan bli til formkake, eller omvendt.

Her har jeg brukt både aquafaba (kikertelake), fortykningsmiddelet xanthan (finnes i frysepulver for syltetøy, sjekk innholdsfortegnelsen) og også lecitin i kakekremen. Når kakebunnen hverken har egg eller gluten, trenges det hjelpemidler for å holde på luften i kakedeigen.

Hvis du ikke har noe av dette i huset, se mer info i slutten av innlegget for mine forslag til hva du kan prøve isåfall. Og tilsvarende, tåler du egg, melk eller gluten, har jeg også tips om hvordan du kan lage denne kaken likevel.

Kaken ble tatt med til jobbens påskelunsj som planlagt. Ikke noe kom tilbake. Det tar jeg som et godt tegn…

Dette trenger du:

Til kakebunnen, 24-26 cm i diameter:
110 g valnøtt eller hasselnøtt
225 g melkefri margarin (soft type eller selvlaget kakesmør)
250 g marsipan (NB kjøpemarsipan er vanligvis uten egg, men sjekk likevel innholdsfortegnelsen)
150 g sukker
110 g kikerter fra boks (NB ta vare på laken = aquafaba)
110 g kikertelake (Aquafaba)
80 g appelsinsaft
revet skall fra en appelsin
1/2 ts salt
7 g xanthan blandet med litt av rismelet (eller 20 g frysepulver (Certo eller liknende))
150 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
1 ts bakepulver

Appelsinkrem:
5 g xanthan (eller 15 g frysepulver (Certo eller liknende))
150 g sukker
60 g kikertelake (Aquafaba)
100 g appelsinsaft
revet skall fra en appelsin
(evt 5 g lecitin)
225 g melkefri margarin (soft type)
1-2 ss appelsinlikør

Slik gjør du:

Kakebunner:

Sett ovnen på 180 gC. Ha nøttene i en ildfast form og rist valnøttene ved 6-7 min eller hasselnøttene ved 8-9 minutter til de er blitt lys brune.

Vei opp margarin, marsipan i biter, sukker, kikerter, kikertelake og appelsinsaft i en blenderkolbe. Kjør blenderen til alt det blir en jevn og luftig krem.

Ha i revet appelsinskall og salt, og dryss på Certo frysepulver eller xanthan (blandet med litt av rismelet) mens blenderen kjører. Certo/xanthan gjør blandingen endel tykkere.

Ha i de ristede nøttene, og fortsett å kjøre blandingen til nøttene er finfordelt i massen.

Bland sammen rismel og bakepulver i en bolle. Hell over deigblandingen fra blenderen, pass på å skrape ut alt fra kolben. Vend melet inn i deigblandingen. Ikke rør mer enn nødvendig for å få melet blandet med det våte.

Smør to like store springformer, 24-26 cm i diameter. Klipp til og legg et bakepapir i bunnen av hver form. Smør kantene med olje. Bakepapiret i bunnen av formen er viktig, denne kaken setter seg lett fast i formen.

Fordel røren i de to formene. Stek kakebunnene ved 180 gC i 35 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av en av kakene.

Appelsinkrem:

Bland sammen sukker og xanthan i en liten kjele. Ha i aquafaba, appelsinsaft og fint revet appelsinskall og bland godt. Varm opp blandingen under omrøring, til sukkeret er helt smeltet.

Avkjøl blandingen til romtemperatur.

Visp inn soft melkefri margarin litt etter litt, til du får en jevn luftig krem. Xanthan, aquafaba og lecitin fungerer alle som emulsjonsmiddel her, og gjør at kremen ikke skiller seg. I kjøpe-margarin er det allerede noe lecitin.

Smak til kremen med litt appelsinlikør.

Montering av kaken:

Legg en av kakebunnene på et flatt kakefat. Smør 1/4 av kremen på kakebunnen. Legg den andre kakebunnen oppå.

Smør et tynt lag med krem på kantene og på toppen av kaken. Fyll resten av kremen i en sprøytepose med liten tupp, og fordel resten av kremen på kanten av kaken og på toppen.

Mer informasjon:

I denne kaken kan du bruke kjøpemarsipan som har ligget en stund. Smak på marsipanen før du bruker den. Min erfaring er at kjøpemarsipan ikke endrer smak over tid, bare konsistens. Siden marsipanen skal knuses og hovedsakelig fungerer som sukker i denne kaken, spiller det ingen rolle om den er hard og tørr.

Hvis du ikke har xanthan, men bruker glutenfri melblanding, så inneholder de fleste glutenfrie melblandinger en eller annen form for fortykningsmidler. Så da regner jeg med at kakebunnen vil henge brukbart sammen likevel.

I appelsinkremen jeg har laget her, har jeg i realiteten laget appelsinsyltetøy og vispet sammen med margarin. Igjen, har du ikke xanthan, vil appelsinmarmelade langt på vei gjøre jobben her. Isåfall kan du lage appelsinkremen ved å vispe margarinen luftig først med litt melis (50-100 g), og deretter vispe inn litt og litt appelsinmarmelade (50-100 g), til du er fornøyd med smak og konsistens.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri og er dermed vegansk (hvis du bruker vegansk margarin uten tilsatt vitamin D eller bruker kakesmør du kan lage selv).

Hvis du tåler egg, kan du bytte ut kikerter og kikertelake med  4 egg.

Hvis du tåler melk, kan du bruke romtemperert smør i stedet for margarin.

Hvis du tåler gluten, kan du erstatte rismel og Certo/xanthan med 170 g hvetemel.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 12. april 2019, sist oppdatert 3. mars 2020

Påske-marsipankake
26 Shares

2 hendelser på “Påske-marsipankake”

  1. Hei, vil bare tipse om å bruke Eldorado Smøremyk eller Berit Nordstrand-margarin istedet for Soft Flora uten melk hvis man baker til veganere. Dette er fordi Soft Flora uten melk inneholder vitamin D3 med animalsk kilde.

    1. Hei igjen
      Takk for påminnelsen. Ja, jeg er klar over at Blå Soft margarin inneholder D-vitamin og dermed ikke er vegansk. Jeg pleier å gjøre det klart i oppskriftene mine, som en kommentar til slutt i innlegget. Det går også an å lage sin egen veganske margarin, det jeg kaller kakesmør, som jeg har oppskrift på her. For ordens skyld har jeg også nå gjort dette tydeligere i selve bloggteksten.

      Hilsen Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

26 Shares
Tweet
Pin
Share