Nyttårskake med hasselnøttkrem

Vegansk glutenfri nyttårskake med hasselnøttkrem

Det er nyttårsaften og tid for den årlige nyttårskaken. Kaken som må være glutenfri og uten egg, fordi en av gjestene ikke spiser egg og en annen ikke spiser gluten. I år ble det en vegansk glutenfri nøttekake med hasselnøttkrem.

Ingrediensene til vegansk glutenfri nøttekake er lett å få tak i eller lage selv. Kremen er basert på pålegget “Nøtte”. Nøttebunnen er fra Frie kaker.

Oppskriften passer til en springform på 20 cm, og vil være nok til 8-10 personer.

Dette trenger du:

Nøttebunn:

  • 200 g hasselnøtter
  • 150 g eplemos (kokt finmost eple)
  • 90 g sukker
  • 50 g olje
  • 35 g Maizena jevner (eller lys glutenfri melblanding)
  • 1/4 ts salt
  • 1/2 ts bakepulver

Hasselnøttkrem:

  • 250 g Nøtte (nøttepålegg med sukker, lecitin og kokosfett)
  • 40 g delfiafett eller melkefri margarin
  • 100 g Soya fløte (24% fett)

Slik gjør du:

Kakebunn:

Sett stekeovnen på 180 gC.

Ha halvparten av nøttene i en ildfast form, og rist dem i stekeovnen ved 180 g C i 8 minutter.

Avkjøl nøttene og mal dem.

Smør kanten av en springform, 20 cm i diameter, med olje. Klipp til et bakepapir og legg i bunnen.

Rør sammen olje, eplemos, salt, sukker og bakepulver. Dryss på maizenna-jevningen. Rør inn de malte mandlene.

Fordel deigen i springformen. Stek kaken ved 180 gC i ca 30 min.

Nøttekrem

Ha nøttepålegg og delfiafett i en bolle, og smelt blandingen over kokende vannbad.

Når fettet er smeltet, ta blollen av varmen, og visp opp blandingen med miksmaster.

Spe med soyafløten, og fortsett å vispe til det blir en luftig krem, som danner topper som står av seg selv.

Montering av kaken

Nøttebunn med nøttekrem og frosne markjordbær

Bruk en spiss kniv og løsne kakebunnen forsiktig fra kanten av kakeformen. Fjern kanten av springformen.

Legg kakebunnen med oppsiden ned på et kakefat, og trekk av bakepapiret.

Smør et tynt lag med kakekrem på toppen og siden av kaken.

Ha resten av kremen i et sprøytepose med stjernetipp (Walton 1M eller liknende). Sprøyt resten av kremen pent utover kaken.

Pynt med kakestrø, hakkete nøtter eller liknende. På bildet har jeg brukt frosne markjordbær.

Markjordbær vokser vilt i blomsterenger og grøftekanter og plukkes i juni/juli. I vår hage vokser i de i plenen, og vi venter med å klippe gresset til bærene er høstet.

Markjordbær må fryses enkeltvis, i et tynt lag med bær. Når de er frosne kan de puttes sammen i én boks. Ta ut så mange bær som du trenger om gangen, til kakepynt eller dessert.

Mer informasjon

Denne kaken er vegansk, glutenfri og melkefri. Hvis du tåler melk, kan delfiafett erstattes med smør, og soyafløte erstattes med fløte.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 2. januar 2021

ANNONSE

For flere oppskrifter og tips om hvordan bake kaker uten gluten, egg, melk og eller sukker, sjekk ut “Frie kaker“.

Boken kan kjøpes fra forlaget, bestilles i bokhandel eller kjøpes fra en nettbokhandel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0 Shares
Tweet
Pin
Share