Krumkaker

Krumkake med mascarpone og friske multer

Jeg har hittil ansett det som nærmest umulig å bake brukbare glutenfrie krumkaker uten egg. I “Frie kaker” har jeg med oppskrift på både krumkaker uten egg (Fløtestrull) og krumkaker med potetmel (og altså uten gluten). Men begge deler på en gang uten bruk av spesielle ingredienser som ikke fåes i dagligvarebutikken på hjørnet? 

Etter å prøvd ukens nyvinning kakehummus (moste kikerter i olje)  til ingefærkaker, ville jeg også prøve om det dette fungerte i krumkaker. Det ble forbløffende bra. Slik gjorde jeg det  til ca 8 krumkaker:

50 g mykt smør eller margarin
50 g sukker
1 ts frysesyltepulver (inneholder Xanthan)
50 g kakehummus (finmoste kikerter med 20% olje, kokt selv eller fra boks)
50 g fin glutenfri melblanding (her Toros fin kakemiks)
evt. 1/2 ts vaniljesukker
50 g vann

Rør smør og sukker lyst og lett. Strø over frysesyltepulver og bland godt. Rør inn kakehummus og deretter melblandingen.

Du skal nå få en ganske fast deig, som tilsvarer en vanlig krumkakedeig med egg og hvetemel. Før du steker kakene må du imidlertid spe med noe vann for at kakene ikke skal smule.

Det er nødvendig for at bindingsmidlene i frysesyltepulveret og melblandingen skal få utvikle seg tilstrekkelig. Prøv med 50g vann først. Hvis kakene fortsatt ikke henger sammen, prøv med en skje vann til.

Stek deigen i krumkakejern. Legg en god barneskje deig i jernet, og stek kaken i 2-3 minutter, til den er pent gylden. Bruk en ostehøvel for å få kaken ut av jernet og over på et bakepapir. Rull den sammen straks, mens den forstatt er varm. Avkjøl.

Kakene oppbevares i kakeboks, og forhåpentligvis er de like fine etter en uke eller to (har jo ikke rukket å observere dette ennå…:-)).

Disse kakene er eggfri og glutenfri. Hvis du bytter ut smør med melkefri, vegansk margarin blir de også melkefri, og dermed veganske.

Bruker du melkefri margarin, vil jeg anbefale å bruke vaniljesukker eller en annen mild smakstilsetning i tillegg, siden melkefri margarin alene gir lite smak.

Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut glutenfri melblanding med hvetemel.

Det er viktig at kakehummusen er skikkelig finmost. Ertebiter vil gjøre kakene for tykke, og bidra til at de henger dårlig sammen.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. desember 2012, sist redigert 21. desember 2019

8 hendelser på “Krumkaker”

 1. Kari Balke Øiseth

  Strull kan du derimot uten videre bake uten egg. Og kaka på bildet er rullet som strull. Jeg har nettopp bakt glutenfri strull, og det gikk fint. Prøv denne røra:

  1,25 dl laktosefri kremfløte, vispet
  0,75 dl vann
  4 ss (60 g) sukker
  0,5 ts vaniljesukker
  2 ss (15 g) potetmel
  4 ss (30 g) glutenfritt mel (jeg brukte Schär Mix Pâtisserie).

  La røra svelle litt for steiking. For meg ble de fine og sprø, men ikke før jeg hadde greid å rulle dem rundt en blyant.
  Jeg prøvde også å lage en sukkerfri variant, med sukrin (og hvetemel istedet for glutenfritt) men den ble bare seig og trist.

  1. Hei igjen
   Har oppskrift på strull i boken “Frie kaker”, men har ikke forsøkt dem glutenfrie. Takk for oppskrift. Jeg har satt inn vekt i parentes, siden hulmål kan være litt av hvert. Krumkaker uten sukker med sukrin tror jeg rett og slett ikke går. Grunnen til at de kan formes når de er varme, er at sukkeret har smeltet inne i bakverket. Sukrin smelter ikke/karamelliserer ikke på samme måte som sukker, derfor blir det heller ikke sprø krumkaker.
   Anne S

 2. Her var det veldig mye godt! Mye som skal prøves, det er sikkert. Gøy å se kaker med litt sunnere og allergivennlige ingredienser 🙂

  1. Hei igjen
   Hyggelig at du liker bloggen. Det viktigste for meg er at flest mulig skal få spise samme kaken. Og så er det morsomt å bruke ingredienser på nye og litt uventede måter. Hvis det i tillegg er sunnere, er det fint, men hovedfokus er det inkluderende kakefelleskapet…:-)
   Anne S

  1. Må jo ha et krumkakejern, vettu. Kan jo bake både krumkaker og avletter/jønnbrød med det 🙂
   Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
4 Shares
Tweet
Pin
Share