Vegansk glutenfri formkake i randform

Formkake stekt i randform
Vegansk glutenfri formkake stekt i randform

Veganske glutenfrie formkaker er vanskelige å få luftige nok. Det er typisk samme deig som brukes til muffins og formkaker. Der én kakedeig stekt som veganske glutenfrie muffins i muffinsbrett, gir flotte og luftige muffins, gir samme kakedeig stekt som formkake i springform gjerne en vegansk glutenfri formkake som er mer kompakt og kanskje med rå-rand.

Rask varmeoverføring viktig

Forskjellen på kakedeig stekt i muffinsformer og i springform, er hvor raskt varmen trenger inn i kakedeigen. I en springform som har en diameter på 18 cm eller mer, tar det lenger tid før varmen trenger helt inn i midten av kaken, sammenliknet med en muffins med en diameter på 5-6 cm.

Dette er spesielt viktig for veganske kaker. Tar det for lang tid før kaken blir gjennomvarm, slipper for mye luft ut av kaken før den er ferdig stekt. Da vil kaken fremstå som kompakt, og kanskje rå-aktig.

Klassisk randform med stor overflate

I sommer ble jeg oppmerksom et amerikansk firma produserer randformer med ekstra stor overflate. Formene har ulike mønstre, som øker overflaten på kakeformen, og dermed også hvor raskt varmen kan trenge inn i kaken. Jeg ville prøve om det løste problemet med å få til luftige veganske kaker.

Jeg bestilte en randform med hva jeg vurderte var et klassisk utseende fra en skandinavisk nettbutikk. Da formen kom i hus, ble jeg gledelig overrasket over hvor tungt gods den var laget av. Det bidrar sannsynligvis ytterligere til rask og jevn varmeoverføring.

Nå har jeg brukt formen noen ganger. Konklusjonen er at formkakene blir vesentlig luftigere når de stekes i denne randformen enn i springform. Her er et eksempel på formkake basert på oppskriften til bananmuffins.

Formkake med kardemomme

  • 250 g svært godt moden banan uten skall
  • 250 g kakehummus av små gule eller hvite linser (mung, urad eller liknende)
  • 200 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 120 g rapsolje
  • `160 g finmalt rismel eller glutenfri melblanding
  • (ca 50 g rosiner eller rosiner og hakkede mandler i blanding)

Sett stekeovnen på 220 gC, og pensle randformen med olje.

Ha banan, kakehummus, sukker, kardemomme, salt, bakepulver og olje i en blender, og kjør blenderen til alt er luftig og finmost. Eller du kan ha alle ingrediensene i en bakebolle og bruke en stavmikser til å blande alt sammen til en luftig og finmost røre.

Vei opp melet for seg og bland det forsiktig inn i røren. Bruk blender/stavmikser eller en håndvisp eller liknende. Bland eventuelt inn rosiner i deigen, før den fordeles jevnt i randformen.

Sett formen i svært varm stekeovn. Du ønsker å få en rask oppvarming av kakeformen og kakedeigen. For å unngå at kaken blir brent, må du imidlertid senke temperaturen etter 10-15 minutter.

Stek kaken ved 220 gC i 15 min, dekk kaken med et ark matpapir sku ned temperaturen i ovnen til 200 g C og fortsett å steke kaken i 15-20 min til. Stikk en kniv i kaken for å sjekke at den er gjennomstekt. Kaken er ferdig stekt, hvis kniven kommer ut av kaken, uten at det har festet seg deig på kniven.

La kaken avkjøle i formen. Velve kaken over på et egnet kakefat. Server kaken som den er, eller med et dryss av melis.

Kaken er holdbar i flere dager i romtemperatur.

Denne kaken er vegansk og glutenfri. Hvis du tåler hvetemel, kan du bytte ut rismel med 180 g hvetemel.

Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 7. januar 2024

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share