Clafoutis med morell

Clafoutis med morell uten gluten og egg

Clafoutis er en slags kombinasjon av pai og pannekake, med bær eller frukt. Clafoutis inneholder vanligvis egg. I min bok “Frie kaker” har jeg med en oppskrift på glutenfri clafoutis med stikkelsbær, der jeg brukte maismel som glutenfritt mel. I sommer har jeg prøvd meg fram med clafoutis med rismel, og også clafoutis uten egg. Begge deler går fint.

Her er oppskrift på glutenfri clafoutis uten egg. Jeg har valgt å bruke kulturmelk, for å inkludere noe som endrer konsistens ved oppvarming, slik egg gjør. Jeg har også inkludert litt xanthan, et fortykningsmiddel som finnes blant annet i frysesyltepulver, for å beholde stivelsen jevnere fordelt i melken mens kaken varmes opp i ovnen. Hvis du ikke har xanthan, kan frysesyltepulver brukes i stedet.

Jeg må innrømme at jeg ikke har forsøkt med fersk melk og uten xanthan. Sannsynligvis vil kaken ende opp med å være enda tydeligere delt i to lag, et fastere i bunnen og et løsere på toppen.

Oppskriften er nok til ca 4-6 porsjoner.

Du trenger:

350 g moreller

200 g fløte

250 g kulturmelk

100 g sukker

50 g rismel, litt grovkornet (eller maismel type polenta)

40 g risstivelse (eller maizennamel)

15 g maizennajevner (til lys saus)

1 ts (2g) xanthan (eller 2 ts frysesyltepulver)

1/2 ts salt

1 ts bakepulver

Slik gjør du:

Fjern steinene fra morellene med en “stein-utstikker” (eller bruk morellene som de er)

Finn fram en ildfast form som kan ta 1 liter væske (mål opp med vann for å være sikker på at formen er stor nok).

Smør formen med smør.

Sett stekeovnen på 150 gC.

Bland sammen alle de øvrige ingrediensene i en blender (eller visp sammen i en bolle. Pass på å blande alt det tørre først før det vispes inn i melken). Blandingen skal bli litt tykk på grunn av xanthan. Det er viktig for at ikke stivelsen skal synke til bunden av formen før innholdet i formen rekker å komme opp i passe steketemperatur.

Nystekt clafoutis, snart klar til servering

Hell blandingen i formen.

Spre morellene over melkeblandingen.

Sett formen i ovnen og stek blandingen i 1 time og 15 min (evt litt lenger, hvis innholdet fortsatt virker løst).

Avkjøl formen helt før servering. Clafoutis-en vil bli fastere etter avkjøling. Så lenge kaken er varm og nystekt, kan den virke litt vel løs.

Mer informasjon:

Denne kaken er glutenfri og eggfri. Her har jeg valgt å bruke kulturmelk og fløte, for å få et mer kremet og fyldig bakeresultat.

Hvis du bytter ut melk og fløte med tilsvarende plantebaserte melkealternativer, er kaken også vegansk.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 28. juli 2020

66 Shares

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
66 Shares
Tweet
Pin
Share