17. mai kake

Klar for 17. mai: marsipanmoussekake med bringebærlokk.
Klar for 17. mai: marsipanmoussekake med bringebærlokk.

Det nærmer seg 17. mai. Av erfaring vet jeg at mange er på leting etter oppskrifter på melkefri moussekake uten egg, og andre veganske og glutenfrie kaker til den store dagen. Her er gjensyn med 17. mai kaken fra 2014. Oppskriften er med gelatin, men nederst i innlegget finnes beskrivelse av hvordan agar kan brukes istedet, som et vegansk og halal alternativ.

Melkefri moussekake uten egg

Inspirert av årets konditorkake 2012 har jeg brukt figurmarsipan og laget melkefri moussekake uten egg til 17. mai. Hvit og rød, og med blålig bunn, sånn omtrent. Jeg har laget den både uten melk (se bildet) og med melk, og konklusjonen er at den er like god uansett.

Jeg pleier å kjøpe sesongmat på tilbud. Etter jul er ofte mulig å få dadler, fiken og nøtter til halv pris, for eksempel. Her forleden kjøpte jeg figurmarsipan til halv pris. Kjekt å ha for meg som baker, og marsipan holder seg godt. 

Kjøpemarsipan er nesten uten unntak laget uten egg, men sjekk likevel på pakken hvis dette er viktig for de som skal spise kaken.

Oppskriften er nok til en kake på 18 cm i diameter. Det skal være nok til 6-8 personer:

Dette trenger du:

Kakebunn:
40 g gresskarkjerner
30 g kokosmasse
20 g valmuefrø
40 g sukker
30 g melkefri margarin eller smør
30 g bringebær- eller solbærsyltetøy

Marsipanmousse:
4 plater gelatin
125 g ferdigkjøpt marsipan
125 g melkeerstatning (her Alpro soyamelk) eller vanlig melk (lettmelk er OK)
1/2 vaniljestang
250 g melkefri vispebar fløteerstatning (her Alpro Airy & Creamy) eller kremfløte

Bringebærlokk:
200 g frosne eller ferske bringebær
40 g sukker
30 g vann
2 plater gelatin

Kakebunnen:

Ha gresskarkjerner og kokosmasse i en tørr stekepanne på middels varme og rør i blandingen til kjernene begynner å bli gyldne. Mal blandingen i en blender eller elektrisk kaffekvern (eller bruk en mandelkvern).

Ha melet tilbake i stekepannen sammen med sukker, margarin/smør og valmuefrø. Sett pannen over middels varme mens du rører til sukkeret og smøret er smeltet og blandingen er blitt merkbart varm (det tar ca 5 minutter).

Ha i bringebærsyltetøyet og elt blandingen sammen i stekepannen til syltetøyet er jevnt fordelt i melet. Ta stekepannen av platen og avkjøl blandingen noe.

Sett ringen til en springform, 18 cm i diameter, på et kakefat. Kle eventuelt innsiden med strimler av bakepapir eller overhead folie. Hell frøblandingen i bunnen av formen og fordel den jevnt utover.

Marsipanmoussen:

Legg gelatinen i kaldt vann. Varm opp melken mot kokepunktet. Ha i gelatinen og rør til den er oppløst.

Del marsipanen i biter og ha den i den varme melken. Rør godt sammen. Klem eller skrap frøene ut av vanlijestangen og ha dem i melken. Avkjøl blandingen noe, før du heller den i en blender.

Kjør blenderen til marsipanen er finfordelt i melken. Hvis ikke marsipanen er veldig gammel og tørr, kan du også bruke miksmaster for å blande melk og marsipan. Tøm blandingen ut i en bolle og sett den til side til blandingen begynner å stivne litt.

Visp fløten stiv og bland med marsipanmelken. Hell blandingen over kakebunnen. Prøv å unngå å smøre kremen opp langs kanten av formen. Sett kaken kaldt til moussen er helt stiv (3-4 timer).

Bringebærlokket:

Tin bringebærene og bland dem forsiktig med sukkeret. Det er fint om noen av bærene fortsatt er hele.

Før montering av kaken, legger du gelatinen i kaldt vann. Klem av vannet og ha gelatinen i en liten kopp med 30 g vann. Sett gelatinen over kokene vannbad og rør til den er oppløst i vannet.

Hell gelatinblandingen over bringebærene, og bland godt sammen. Hell bringebærlokket over moussen, og fordel jevnt utover.

Sett kaken kaldt i minst 1-2 timer til bringebærlokket har stivnet.

Mer informasjon:

Kaken kan best transporteres med kakeringen på, eller hvis du har brukt kakefolie langs kanten kan det være nok støtte for kaken under transport.

Før servering fjerner du kakeringen forsiktig. Har du brukt papir eller folie rundt kanten fjerner du også denne forsiktig, ved å løsne med en kniv langs kanten, mens du trekker i folien.

Denne moussekaken er glutenfri og eggfri. Hvis du bruker melk- og fløteerstatning er kaken også melkefri.

Her har jeg brukt gelatin, men du kan også bruke agar. I så fall kan du få en glutenfri, vegansk kake, forutsatt at du også bruker melkeerstatning. Hvordan du jobber med agar har jeg skrevet om flere steder på bloggen.

I denne kaken bruker du 2,5 g agar i marsipanmoussen. Agaren løser du direkte i den kokende melken. Det tar litt tid å løse opp agar, så følg med på vekten av kjelen (husk å legge en bordskåner på vekten før du setter den varme kjelen på vekten) og erstatt tapt væske med vann.

Til Bringebærlokket bruker du 1 g agar, som du løser i vannet. Siden dette er et lite volum, er det enklest å koke i mikrobølgeovnen. Erstatt fordampet væske med mer vann. Hvis agarblandingen virker for tykk, kan du spe ut med noe av saften fra bringebærene.

Når agaren er helt oppløst skal den jo uansett blandes i denne væsken til slutt. De færreste har vekt som måler nøyaktig 1 g, men 10 g går greitt med elektronisk vekt. Hvor mye 1 g agar er, finner du ut ved å bruke en måleskje, og så måle opp hvor mange måleskjeer 10 g agar utgjør.

Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 14. mai 2014
Sist oppdatert 14. mai 2020

31 Shares

11 hendelser på “17. mai kake”

  1. Kjersti Myklebust

    Takk for inspirasjon. Akkurat begynt å nøste opp i allergier. Glad,I å bake,så nå blir det nye ting.

    1. Hei igjen. Du vil finne en god del ideer her på bloggen. Jeg kan også anbefale boken som er utgangspunktet for bloggen, Frie kaker. Kunsten å lage supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker. Her forklarer jeg mer om hva de ulike ingrediensene bidrar med i kaker og hvordan de kan erstattes. Hilsen Anne S

  2. Kjære Anne, Tusen takk for en flott blogg og en enda bedre bok, jeg er helt frelst! Har en baby med melkeproteinintoleranse, og har måttet holde meg helt unna melkeprodukter i snart 6 måneder. Litt slitsomt og kjedelig, men det fungerer fint. Jeg ble utrolig glad da jeg kom over bloggen din og dro rett og kjøpte boken, som jeg har meget stor glede av. Jeg har lavt stoffskifte og lurer på om du kan si meg om jeg i tillegg til melk (pga babyen) burde holde meg unna andre ting? Eller om noen av oppskriftene dine gir mye energi?

    Hilsen Ida

    1. Hei igjen Ida,
      Takk for hyggelig tilbakemelding! Særlig at du synes boken er bedre enn bloggen! Den gir jo utvilsomt en mer helhetlig framstilling av temaet i forhold hva de ulike ingrediensene bidrar med i kaker, og hva som kan brukes som alternativer.

      Spørsmålet om diett i forhold til ulike (autoimmune) sykdommer synes jeg er veldig vanskelig. Slik jeg ser det finnes det ikke noen klare råd her (med mindre man har fått påvist direkte allergi eller intoleranse mot enkelte matvarer). Jeg er derfor ikke så opptatt av hva man bør holde seg unna. Har du selv registrert at det er best for deg å unngå visse matvarer, så er det opp til deg om du vil ta hensyn til det eller ikke. Jeg kan bidra med råd om hvordan du kan bake kaker likevel.

      Når det gjelder det andre spørsmålet ditt, vil i alle fall min kjære sjefssmaker si at kakene mine gir større metthetsfølelse enn (glutenfrie) kaker flest. Mange av oppskriftene inneholder jo mye fiber og eventuelt protein fra grønnsaker, frukt eller nøtter som alternativ til melk, egg eller mel. Det gir mer næringsrike kaker (i betydningen mer vitaminer, mineraler og sporstoffer), som kanskje også gir større metthetsfølelse, og når det gjelder kaker med erter også en langsommere blodsukkerstigning.

      Hvis du spiser mat som gir jevn tilførsel av energi i løpet av dagen, tror jeg du vil føle at du får “mer energi” i forhold til mat som gir et mer svingende blodsukker. Så ja, server gjerne kaker basert på kikerter med den baktanken at det gir jevnere blodsukkerstigning som en ekstra bonus. Og spis gjerne mye erter/bønner (i salat, som hummus, falaffel, indisk ertestuing (Dal), indisk pakoras (se boka), indisk lunsjkake, ertemos blandet inn i brøddeigen eller i kaker (litt i boka, mer på bloggen)).

      Men jeg tenker at det viktigste uansett er tenke på kaker som noe som skal være litt ekstra, og da er det mindre viktig om kakene er “sunne”.

      Hilsen Anne S

    1. Bra! Jeg forsøkte å gjøre bunnen blå med valmuefrø, men det ble ikke like vellykket som valg av kakefat…:-)
      Anne S

  3. Takk for ros! Er godt fornøyd med denne kaken. Marsipan du kjøper inneholder 20-30% mandler, resten er sukker og glukose. Som du ser har jeg ikke brukt noe ekstra sukker i moussen, jeg synes det ble søtt nok. Mandlene her er nesten ikke merkbare i den ferdige moussen, men de bidrar helt sikkert med tørrstoff. Hvis du ikke tåler mandler, tenker jeg at finmalt kokos er et bra alternativ. I så fall kan du tenke og gjøre slik: 125 g marsipan skal erstattes, av dette er det ca 45 g mandel og 80 g sukker. Altså tar du 45 g kokos som du finmaler i blender og varmer opp sammen med sukker og melk, før du har i gelatin. Da får du fortsatt en fin,hvit mousse med litt tørrstoff i.
    Anne S

    1. Takk for svar 🙂 Prøver i morgen – liker så godt din kunnskap om hva som skal til når noe ikke tåles 🙂

      1. Bare hyggelig det! Jeg holder jo på med kjemi til daglig på jobben også, så det er naturlig å tenke kjemi også når jeg lager mat :-).
        Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
31 Shares
Tweet
Pin
Share