De siste ukene har jeg holdt flere foredrag om å bake frie kaker, med tilhørende smaksprøver. Det er en utfordring når jeg ikke vet hvem eller hvor mange som kommer og hører på. I tillegg til å unngå melk, egg og mel i samme kake, har jeg også villet unngå vanlige allergener som nøtter og sitrus. Samtidig er det en grense for hvor mye jeg kan klare å bake og få med i bilen på en gang. Løsningen har vært å lage Askeladdens sjokoladekake (s 62) som “petits fours” med samme kremtopping som muffins med krem (s 50). Kaken fungerer også som avsluttende poeng i kakeforedraget, og illustrerer godt at det er mulig å lage luftig formkakekonsistens, selv uten egg og gluten, bare ved bruk av fruktfiber (aprikos, gulrot og banan) og glutenfritt mel (finmalt rismel og kakao) for å fange luft og bygge struktur. Og ja, det må noe sukker og olje til også.
Anne S
Hei, kan sjokoladekake dur-mou lages dagen før den skal serveres?
Hei igjen
Ja det går helt fint. Lykke til.
Anne S
Hei!
Tusen takk for en kjempe fin bok med mange gode oppskrifter! Lånte boka først på biblioteket, men måtte bare kjøpe den. Jeg holder nå på å lage Askeladdens sjokoladekake (til klassen min) og har et spørsmål. Under ingrediensene står det at jeg trenger 200 gr gulrot. I oppskrifta står det at man skal mose eple, banan osv. Ingenting om gulrot. Og under ingrediensene står det ingenting om eple. Lurer nå på om det er eple eller gulrot jeg trenger. Håper du kan gi meg svar!
Hilsen Andrea
Hei Andrea.
Hyggelig at du liker boken! Jeg ser du skrev dette i går, så du er vel ferdig med kakebakingen nå, forhåpentligvis fant du ut av det. Jeg har blitt gjort oppmerksom på denne skrivefeilen tidligere, og det er ingredienslisten som er riktig. Det skal stå “Mos gulrot, banan..”. (Men du også kan fint bytte ut gulrot med eple, de fungerer ganske likt her). Jeg vet om noen flere skrivefeil i boken (som er rettet i det nye opplaget som etterhvert nå kommer i salg), blant annet dukker ordet “hvetemel” istedet for “mel” opp i framgangsmåten i 2-3 kaker som opplagt er fri for hvetemel. Jeg har imidlertid hittil ikke funnet noen direkte feil i ingredienslistene. Kanskje jeg burde ha lagt ut en liste her på bloggen over de trykkfeilene jeg vet om som folk kanskje kan stusse på.
Hilsen Anne S
Hei Anne!
Tusen takk for rask svar. Jeg ble ferdig med kaka i går og bestemte meg for å bruke gulrot (så på en annen oppskrift der det også ble brukt gulrot. Den ble ganske bra, litt “saftig”, men veldig smakfull. Håper elevene på skolen liker den også og da spesielt den eleven som ikke skal ha gluten eller melk.
HIlsen Andrea
Hei igjen
Fint at du fant ut av det. Jeg har laget denne kaken mange ganger som smaksprøve i forbindelse med foredrag og omtale av boken, og har alltid fått god respons på den. Forhåpentligvis liker elevene dine den også. Og hyggelig at alle kan spise den samme kaken! Som jeg skriver over her, har jeg forøvrig ofte pyntet kaken med sjokoladekremen til nøttekaken på side 184 eller tredobbelt porsjon av den røde muffinskremen på side 50 (bildet av resultatet er vist i dette innlegget). Begge alternativer er også melkefrie, og inneholder litt mindre sukker (men mer fett) enn sjokoladefondanten.
Hilsen Anne S
Flinke du! Jeg skal kjøpe boken din, håper kapitlene om matkjemi vil hjelpe meg i min “forskning”. Min søte lille kan ikke spise hvete, rug, bygg, melk, egg, gjær, sukker/søtstoff (kun sukrin), eller ris… Hvis du har lyst/tid til å berike meg med noen gode ideer, f.eks en krydderkake, sjokoladekake, etc, hadde jeg blitt svært takknemlig. Og om du kommer til Bergen for å holde foredrag, håper jeg at jeg kan få komme og høre på?
Hei igjen
Matkjemikunnskaper vil opplagt hjelpe deg videre. Forhåpentligvis finner du både ideer og inspirasjon i boken, selv om du selvsagt har en stor utfording når så mye må utelukkes. Du må regne med å ta utgangspunkt i enkelte av oppskriftene og justere slik at de passer for ditt behov, men det tror jeg du kommer til å klare fint. Jeg har blant annet en langpanne-sjokoladekake fri for egg, melk og mel som jeg regner med at du vil få til også med sukrin som søtningstoff (tilsvarer de små kakene på bildet). Sukrin og sukker kan ikke erstatte hverandre uten videre fordi sukrin løser seg mye dårligere i vann enn sukker, men i denne kaken brukes sukker hovedsakelig som søtningsmiddel, ikke som strukturbygger. Du kan også helt sikkert bruke sukrin for å søte smørkremen uten smør som er brukt på toppen av de små kakebitene. Samme oppskrift kan brukes som utgangspunkt for krydderkake, hvis du tar bort kakaoen. Foreløpig har jeg ingen invitasjon til å komme til Bergen for å holde foredrag :-).
Hilsen Anne S