Marens sjokoladekake

Sjokoladekake med kikerter, gulrot og epleBakekurset 16. mai hadde som tema å bake kake til 17. mai, i tillegg til å diskutere kakekjemi knyttet til kaker uten gluten/melk eller gluten/melk/egg. Maren (16), som fortiden baker fritt for gluten/melk/egg, ville gjerne bake en sjokoladekake med sjokoladekrem. Med utgangspunkt i oppskriften på studentmuffins, laget vi derfor en sjokoladekake med kikerter. Jeg har gjort dette tidligere i forbindelse med et kakeforedrag, og noterte meg da at kaken var god, men at den smulet ganske mye. Når kakedeigen stekes som muffins, er dette et mindre problem, fordi kaken da får mer skorpe, som holder krummen på plass. Men når kaken skal deles i biter og bare har skorpe på to eller tre av sidene, må krummen tåle mer håndtering. På kurset erstattet vi derfor noe av kikertene med gulrot, i håp om at gulrotfibrene skulle binde kaken bedre sammen. Kaken hevet seg fint og smakte godt, men var kanskje fortsatt litt løs i krummen.

I etterkant av kurset har jeg kommet på at det er på tide å undersøke hva Certo frysepulver kan gjøre for en kake. Certo inneholder xanthan, og i «Frie kaker» har jeg brukt dette som emulsjonsmiddel i muffinskrem. Men xanthan er også en ypperlig glutenerstatning. Xanthan er et kostfiber, som har stor vannbindende evne. Det brukes mye i matindustrien og av moleklyær-gastronomer. Xanthan og fiberhusk fungerer ganske likt, så alternativt kan fiberhusk prøves her. Til en stor kake, 24 cm i diameter, eller liten langpanne trenger du:

240 g kokte kikerter (fra en boks eller kokt selv)
160 g revet gulrot
200 g eplemos (epler kokt med skall uten sukker)
1 1/2 ss (20 g) Certo frysepulver (eller 1 ss (10g) xanthan eller fiberhusk)
300 g sukker
1 ts salt
150 g olje
60 g kakao
180 g finmalt rismel, thailansk type (eller lys glutenfri melblanding)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Sett stekeovnen på 180 gC. Skyll kikertene hvis de kommer fra en boks. Vei opp direkte i kolben erter, gulerøtter og eplemos og sukker, ha i Certo og salt og kjør hurtigmikseren i 2-3 minutter til alt er godt blandet. Vei inn oljen, og fortsett å kjøre mikseren til det blir en tykk, lys krem.  Bland sammen rismel, kakao, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell over ertekremen, og bland forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Ha røren over i en smurt kakeform, 24 cm i diameter. Strø litt sukker over kaken, så den får en fin stekeskorpe. Stek kaken ved 180 gC i ca 45 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken.

Sjokoladekrem:
250 g sjokoladepulver (Oboy, Nesquick eller liknende som løser seg i kald melk)
75 g kokende vann
1/2 ts salt
250 melkefri margarin eller kakesmør

Rør kokende vann og salt inn i sjokoladepulveret, og visp blandingen sammen til sukkeret er løst opp og blandingen har fått romtemperatur. Rør inn margarin litt og litt, til det blir en jevn krem. (Lurer du på hvorfor sjokoladepulver? Det inneholder lecitin, et emulsjonsmiddel som binder fett og vann, og gjør det mulig å lage fin og luftig sjokoladekrem uten eggeplommer).

Montering av kaken: Del kaken i to, og smør 1/3 av kremen på det ene laget, legg det andre over, og smør resten av kremen over og på siden av kaken. Pynt kaken med hakkete nøtter, frisk frukt eller kokosstrø. Om nødvendig, sett kaken kaldt en stund før servering, slik at kremen blir litt fastere før kaken deles opp. Kaken holder seg godt, og er fortsatt god etter et par dager. Og ja, Certo frysepulver kan varmt anbefales. Kaken smulet ikke, og var til forveksling lik en hvilken som helst sjokoladekake i formkakesjangeren både i smak og konsistens.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri. Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut rismel og Certo med like mye hvetemel. Hvis du tåler melk, kan du lage sjokoladekremen med smør istedet for melkefri margarin.

19 thoughts on “Marens sjokoladekake

 1. Pingback: Lecitin i frie kaker | Frie Kaker

 2. Pingback: Livs sjokoladekake | Frie Kaker

 3. Kan kaken lages dagen før? Og funker den som muffins? Får besøk av ei som ikke tåler egg og melk i tillegg til med meg cøliaki;)

 4. I tillegg til å ikke tåle melkeprotein og egg, har jeg nå i tillegg fått beskjed av legen om å holde meg unna gluten. Dette har tatt helt livet av bakergleden…helt til jeg fant denne nettsiden. Tusen takk for at du vier tiden din til å lage alternative oppskrifter, for det tror jeg er til stor hjelp for mange!! Nå skal jeg «børste støvet av» kjøkkenmaskinen igjen 😉

  • Hei igjen
   Bare hyggelig. Men du vil fort oppdage at mine oppskrifter er små (så kjøkkenmaskinen kan bli for stor), eller at jeg bruker uvanlige framgangsmåter (så en blender er nødvendig, men det har vel kanskje kjøkkenmaskinen som tilleggutstyr). Uansett, lykke til! Det er mye godt som kan bakes selv uten egg, melk og gluten.
   Anne S

 5. Denne kaken er alltid en slager! I dag har jeg dessverre bare eplemos med sukker. Hvordan tror du jeg kan redusere sukkermengden ellers sånn at den ikke blir for søt?

  • Hei igjen
   Les på glasset med eplemos. Der står det alltid hvor mye sukker det er i syltetøyet. Hvis det står for eksempel 45% sukker, betyr det at 100 g syltetøy tilsvarer 55 g eple/vann og 45 g sukker. Hvis du trenger 100 g eplemos og 200 g sukker, tar du 180 g eplemos, det tilsvarer 100 g eple og 80 g sukker. Da trenger du bare 120 g sukker i tillegg. Det kan være nyttig å bruke et excell ark for å regne ut dette.
   Anne S

 6. Hei!

  Nå har jeg akkurat laget denne kaken! Men min sjokoladekrem ble ikke luftig og fin, men heller «suppete». Hva tror du kan ha skjedd? Kanskje vann/oboy-blandingen ikke var nok temperert? Jeg brukte rema 1000 sin plantemargarin, kanskje det kan være synderen? takk for flotte oppskrifter!

  • Hei igjen
   Da har nok sjokoladekremen din skilt seg underveis. Det er en grense for hvor mye vann det går an å blande inn i fett. Oboy eller liknende sjokoladepulver inneholder lecithin, som gjør at fett og vann kan blandes sammen, og det er det jeg har utnyttet i denne oppskriften. Men hvis det blir for mye vann i forhold til fett (og lecitin) så skiller det seg likevel.

   Det kan godt være at oboyblandingen var for varm. Plantemargarin fra REma, er sikkert OK hvis den ikke er av den harde typen (sånn Melange type). Men var margarinen for kald kan det også være en utfordring. Det er lettest å jobbe med margarin eller smør som er passe mykt. Jeg ser at jeg har skrevet at du skal røre inn margarinen litt og litt. Bruker du melkefri blå soft er denne alltid ganske myk. Hvis du vil redde situasjonen, kan du ta en klatt (50-75 g for eksempel) med margarin, vispe den myk med håndholdt miksmaster, og så spre du med den mislykkete kremen litt og litt. Det bør fungere. Får du krem til overs, kan du bruke det senere til muffins liknende.
   Anne S

 7. Hei! 🙂
  Beklager at jeg leser litt bokstavelig her, men under sjokoladekremen står det at man skal piske til sukkeret er oppløst, men det står ikke sukker i ingredienslisten til kremen. Menes det evt. sukker som er i sjokoladepulveret eller skal det noe sukker i separat?
  Eller menes det egentlig saltet? 🙂

  • Hei igjen
   Det er nok riktig slik det står skrevet her. Sjokoladepulver består av 80% sukker, så når du bruker det slik jeg legger opp til her, er det omtrent som å bruke vanlig hvitt sukker. Vanligvis bruker man jo melis i slike kremer og glasurer, og da løser sukkeret seg raskt opp. Med sukker eller sjokoladepulver, kan det bli igjen sukkerkrystaller, som jeg altså helst vil ha løst opp. Med varmt vann skulle det ikke være så vanskelig. Saltet er med for å forsterke sukkersmaken. Faktisk smaker kaker med litt salt i bedre enn kaker uten salt. Vanligvis kommer saltet inn i kaker via smør eller margarin, men hvis du baker kaker med olje bør du huske på å ha i ekstra salt. I denne sjokoladekremen synes jeg også det passer med litt salt (kommer nok litt an på hvor salt den melkefrie margarinen er), men du kan jo godt la være å ha i saltet. Dette er jo aller mest en smaksak :-).
   Anne S

 8. Hei

  En venninne laget denne (hun byttet ut sukkeret med stevia og fant et alternativ for Nesquick) og jeg synes kaken var god. Så takk for oppskriften!!! Jeg ser du foreslår Nesquick. Det er et produkt fra et av Monsanto´s selskap. Det kan inneholde genmodifisert mat og giften som Monstanto tjeners seg rik på… Jeg vil derfor tipse folk om å finne erstatninger for Nesquick.

  • Hei igjen
   Hyggelig å høre at oppskriften fungerer også med Stevia. Jeg vil tro at kaken da blir endel mer kompakt, siden sukkeret ganske sikkert bidrar til konsistensen i denne kaken. Se eget innlegg om akkurat dette her, men så lenge man har søtsmaken, skulle det fungere fint likevel. Jeg tror kanskje jeg ville ha tilsatt litt mindre mel hvis jeg skulle ha brukt Stevia, så deigen ikke blir så fast (sukkeret trekker vann ut av kikertene og gjør deigen litt løsere). Jeg har brukt Nesquick som fellesnavn for sjokoladepulver som kan røres ut i kald melk. Det finnes mange andre merker, også FairTrade sjokoladepulver, og så langt jeg har funnet ut fungerer de til dette formålet alle sammen. Det jeg er ute etter er lecithinet, som vil fungere som emulsjonsmiddel i sjokoladekremen, og som finnes i alle sjokoladepulverene jeg har funnet så langt. Så ja, bruk gjerne en annen type sjokoladepulver enn fra Nestlé. Men Nestlé er da virkelig ikke en del av Monsanto?
   Anne S

 9. Har akkurat servert Marens sjokoladekake til kollegene på jobben. Den slo godt an! Og kollegene klarte ikke å gjette hva den var laget av. Hvis du vil imponere med en kjempegod kake som også kan sortere under merkelappen «sunn» (i betydningen at den ikke bare inneholder energi, men også kostfiber, vitaminer og andre sporstoffer) bør du prøve denne.
  Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *