Hvordan kan man bake brownies uten egg og melk? Eller veganske brownies uten gluten? Hva gjør en brownie til en brownie? Her er et eksempel på nydelige glutenfrie veganske brownies.
Denne oppskriften ble utviklet i kjølvannet av arbeidet med Marens sjokoladekake, som er vegansk og glutenfri. Etter å ha konstatert at det er nødvendig med sukker for å få rett konsistens på sjokoladekaken, lurte jeg på hvor langt jeg kunne gå den andre veien.
Klassisk brownies er en seig, litt flat sjokoladekake
Klassisk brownie slik vi tenker på det i Norge er en seig, litt flat sjokoladekake, som er på grensen til å være som fudge eller sjokoladekaramell. Det er slik sjokoladekaker blir når forholdet mellom sukker og mel tipper over og det blir for lite mel i forhold til sukker til å danne vanlig struktur i kaken.
Hva ville skje med Marens sjokoladekake hvis jeg økte sukkermengden men gjorde alt ellers stort sett likt? Ville jeg da få glutenfrie veganske brownies?
Jeg sammenliknet forholdet mellom væske, mel og sukker i denne oppskriften med oppskriften på Fudgy brownie i “Frie kaker. Kunsten å bake supergode kaker uten melk, mel, egg, sukker“. Jeg bestemte meg deretter for å øke sukkermengden noe, og redusere melmengden noe, men ellers gjøre det stort sett likt.
Mer sukker, mindre mel
Første forsøk (150 g sukker og 50 g sirup) liknet brownie, smakte som brownie, men var kanskje litt mindre seig enn enkelte i familien kunne ønske seg. Altså trolig mulig å tilsette enda noe mer sukker.
På andre forsøk (200 g sukker, 50 g sirup) forsynte forsøkspersonen (min kjære mann) seg med en browniebit til med det samme! Altså mer enn godkjent!
Oppskriften er nok til en liten langpanne 18×24 cm, som gir ca 20 brownie-biter. Kaken oppbevares best i kjøleskap og holder seg fin i flere dager.
Dette trenger du:
200 g kokte kikerter (fra en boks eller kokt selv)
100 g eplemos (epler kokt med skall uten sukker)
(evt 1 ss (10 g) frysesyltepulver eller 1 ts xanthangummi)
200 g brunt eller hvitt sukker
50 g lys sirup
1/2 ts salt
75 g smeltet kokosolje eller delfiafett
30 g kakao
70 g finmalt rismel, thailansk type (eller lys glutenfri melblanding)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
75 g grovhakket 70% sjokolade
30 g hakket valnøtt
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 gC. Finn fram en liten langpanne, 18×24 cm. Smør kantene av pannen og legg et stykke bakepapir i bunnen.
Hell av laken (også kalt aquafaba, som du kan fryse til senere bruk) og skyll kikertene hvis de kommer fra en boks.
Vei opp direkte i kolben erter, eplemos, sukker og sirup, ha i salt og kjør hurtigmikseren i 2-3 minutter til alt er godt blandet.
Vei inn oljen, og fortsett å kjøre mikseren til det blir en tykk krem.
Bland sammen rismel, kakao, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg.
Hell over ertekremen, og bland forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Rør forsiktig inn hakket sjokolade og valnøtter.
Ha røren over i en liten smurt langpanne 18×24 cm. Strø litt sukker over kaken, så den får en fin stekeskorpe.
Stek kaken ved 175 gC i ca 40 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken. Avkjøl kaken helt og sett den i kjøleskap til dagen etter, før du begynner å dele den opp.
Mer informasjon:
Disse browniesene er glutenfrie, melkefrie (hvis du bruker melkefri 70% sjokolade) og eggfrie, og er dermed også veganske. Hvis du tåler hvetemel, kan rismel erstattes med hvetemel.
Jeg har brukt kokosolje her for at kaken skal bli litt fastere etter at den er avkjølt. Hvis du ikke har kokosolje, kan du bruke vanlig matolje istedet.
I Marens sjokoladekake tilsatte jeg også i syltefrysepulver (Xanthan kilde), for å få kaken til å henge bedre sammen. Det kan eventuelt også brukes her, hvis det er behov for å kunne oppbevare browniesene ved romtemperatur over lenger tid.
Bloggpost av Anne Spurkland, publisert 1. juni 2012, sist oppdatert 14. oktober 2019
Hei og takk for mange gode oppskrifter og teknikker!
Jeg elsker boken din “frie kaker”, særlig pga måten du forklarer hva ingrediensene gjør, slik at man kan tenke og eksperimentere selv. Jeg har bakt marens kake og brownies flere ganger. Nå sist gang jeg skulle bake brownies, var en søndag morgen med litt mangler i ingredienslisten. Men kaken ble kjempegod og har fått veldig masse skryt! Vi hadde ikke kikerter, så de ble erstattet med røde salatbønner og grønne linser (litt mer bønner enn linser, tilsammen samme mengde som kikertene). Istedenfor kokosfett brukte jeg kakaosmør. Jeg hadde ikke sirup og veldig lite vanlig sukker, så det ble kokosblomstsukker (brunt og litt karamellaktig). I tillegg bruker jeg alltid litt mer valnøtter og hakket sjokolade (200g til dbl posjon). Jeg bruker vanlig hvetemel. Da kaken var vel i form, dyttet vi godt med mini-mashmellows litt godt nedi (men ikke så de ble dekket med deig, da blir det svidd). Jeg stekte den litt kortere enn vanlig. Det ble en skikkelig konfektkake!
Hei igjen
Takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg setter stor pris på å høre at boken (og bloggen) blir lest og forstått slik jeg har ønsket det. Når man skjønner hva ingrediensene gjør, er det mulig å endre og tilpasse etter eget behov, inkludert det man har i skapet. Hyggelig å høre at kaken ble god!
(Her er noen kommentarer til endringene du har gjort: Kakaosmør er helt sikkert strålende i en brownie, hvis man har det tilgjengelig. Og kikerter kan byttes ut med andre bønner. Viktigste grunnen til at jeg bruker så mye kikerter, er at de koker ikke så lett i stykker, slik at det blir mest likt resultat fra gang til gang også når andre koker og bruker ertene i kaker. Jeg holder meg stort sett til vanlig sukker og sirup, men alternative sukkerarter vil stort sett fungere i mine oppskrifter så lenge det er snakk om alternativer som har liknende egenskaper som sukker (altså stevia vil ikke fungere, det har nesten ikke volum, mens kokosblomstsukker inneholder sukrose, fruktose og glukose og har dermed bakeegenskaper som likner på sukker (som jo er ren sukrose)).
Anne S
Hei 🙂
Jeg liker veldig godt bloggen og kokeboken din!!
Har du noe forslag til hva jeg kan erstatte kikerter og eplemos med i oppskriftene dine? Jeg kan ikke ha egg, hvetemel, melk eller eplemos. Går på en diett som heter fodmap.
Hei igjen
Dette er det ikke så lett å svare på. Lav-FODMAP-dietten har jo en ganske lang liste med ingredienser som ikke kan brukes.
Som du ser av mine oppskrifter her på bloggen, så har jeg i ganske stor grad brukt kikerter som erstatning for melk/mel/egg (altså som en proteinkilde). Der jeg har brukt kikerter kan egg eventuelt brukes i stedet (men det skriver du jo at du ikke skal ha).
Most banan har gode bakeegenskaper, og det har jeg brukt en del her på bloggen, men så vidt jeg husker ikke som eneste bærende ingrediens. Moste gulrøtter fungerer også bra til baking. Jeg ser ikke kakao på FODMAP listen jeg linket til, men kakao er også en bra bakeingrediens. Du kan også bruke fiberhusk i FODMAP dietten. Det er jo en god hjelp når man baker uten egg/mel.
Angivelig skal røde linser kunne brukes i FODMAP dietten. I så fall kan du bytte ut kikertene med kokte røde linser. Pass på at du koker linsene med ikke alt for mye vann. De suger til seg mye mer vann enn kikertene gjør, så det kan bli større variasjon i hvor mye tørrstoff i forhold til vann det er linsene. Jeg vet ikke om dette hjalp?
Jeg skal se om jeg ved leilighet kan lage en oppskrift på muffins som er FODMAP tilpasset.
Anne S
Tusen takk gode tips:) Nå skal jeg prøve meg frem
Hei!
Tusen takk for gode oppskrifter! Brownies er alltid en vinner hos oss! Jeg har en superallergisk mann (spesielt egg, gluten og mais), og ei datter som er vegetarianer, så det er kjekt med alternative oppskrifter. Jeg lurer imidlertid på om jeg kan bytte ut maizenna med potetmel i de oppskriftene hvor du bruker maizenna?
Jeg har netopp fått boka di i gave, og gleder meg til å prøve ut flere oppskrifter etterhvert.
Hei igjen
Jeg har ikke brukt så mye maizenamel på bloggen, men i boken “Frie kaker” valgte jeg å bruke maizenamel som et lett tilgjengelig glutenfritt alternativ som alle bør ha i skapet uansett.
Potetmel og maizenamel har ikke helt like bakeegenskaper. Potetmel består hovedsakelig av amylose (uforgrenete stivelsesmolekyler), mens maizenamel også inneholder endel amylopektin (forgrenete stivelsesmolekyler). Du ser forskjellen veldig tydelig når du bruker disse stivelsene til å jevne saus. Potetmel gir en blankere og seigere saus enn maizenamel.
Så hvis du vil bytte ut maizenamelet, foreslår jeg at du bruker finmalt rismel, hvis det tåles. Rismel får du tak i østasiatiske innvandrerforretninger eller på nettet.
Hvis det ikke går, er selvfølgelig potetmel også brukbart, selv om det i noen sammenhenger ikke vil fungere helt på samme måte som maizenamel.
Anne S
Tusen takk for oppskriften! Er veganer og finner sjelden gode oppskrifter jeg kan lage. Dette var nydelig! Tusen, tusen takk.
Hei igjen
Bare hyggelig! Hvis du kikker rundt på bloggen vil du finne at jeg har en god del veganske oppskrifter, selv om det ikke er et mål for meg å være konsekvent vegansk. Det er en god del veganske oppskrifter og også nyttige baketips i boken min “Frie kaker“. Kikerter er blitt en favoritt, fungerer fint som eggerstatning i mange sammenhenger. Siden jeg stort sett også baker glutenfritt, går det mye i rismel og glutenfrie melblandinger på denne bloggen, men det kan du velge å overse og heller bruke hvetemel (men gi rismelet en sjanse hvis du får tak i det, det fungerer veldig fint sammen med kikertene).
Anne S
Kjempeinteressant blogg! Ære være den som eksperimenterer med alternative matkilder og deler med andre <3 Jeg prøver ut gluten og melkefritt kosthold, men ikke særlig helhjertet. Tar det etterhvert, men baker ihvertfall egne grove brød til meg og datteren. Nå blir det sannsynligvis å prøve brownies med kikerter og valnøtter 🙂
Hei igjen
Takk for ros! Det er morsomt å prøve ut nye ting. Selv om jeg spiser alt, er det viktigste for meg å lage kaker som alle kan spise. Veldig ofte dukker det opp noen som har en diettbegrensing, og da er det hyggelig at alle kan spise den samme kaken. Du finner enda flere oppskrifter, informasjon om kakekjemi, alternative framgangsmåter og forhåpentligivs inspirasjon i boken min “Frie kaker” som fortsatt er i salg.
Hilsen Anne S
Hei, nå har jeg laget disse to ganger og er veldig fornøyd!
Jeg lagde dem med hjemmelaget eplemos med 15% sukker, så jeg reduserte sukkermengden med 50 g og økte heller til 240 g kikerter (hele boksen). Jeg kan ikke se at sirupen ble nevnt i oppskriftsteksten, så jeg bare sløyfet den og synes resultatet ble flott likevel (jeg liker ikke at kaker er for søte). I tillegg brukte jeg 50 g valnøtter og 50 g mandler, og sløyfet hakket sjokolade. Det fungerte utmerket.
Tusen takk for en deilig oppskrift 🙂
Hei igjen
Hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften! Jeg liker å lese om at oppskriftene blir brukt og endret etter smak og behov. Lurt å redusere sukkeret når det er sukker i eplemosen, og helt greitt også å ta hele boksen med kikerter. Det er jo nødvendigvis litt mindre eplefibre i, når det er tilsatt sukker i eplemosen. Og både kikerter og epler bidrar med fibre her. Jeg må nok rette opp oppskriftsteksten, for jeg har absolutt ment at sirupen skal være med. Brownies har pr definisjon mye sukker, og sirup istedet for enda mer sukker kan (kanskje?) bidra til at kakene blir seigere. Sirup inneholder også glukose og fruktose, som hindrer at det danner sukkerkrystaller. Men det er jo flott at du kan redusere sukkermengden og fortsatt få et bra resultat! Ellers har jeg brukt kokosolje/delfiafett i denne oppskriften, for at kaken skal kunne bli fastere/seigere når den er avkjølt. Forøvrig er jeg forbløffet over hvor bra kombinasjonen kikerter/rismel fungerer til baking. Det er flere eksempler her på bloggen, og jeg føler ikke at temaet er uttømt ennå 🙂
Anne S