English version of this blogpost is found here.
Jeg er ikke ferdig med vegansk marengs ennå. Kikertelake kan vispes til helt flott og stiv marengs, og Facebooks veganere (og jeg) tenker nå på hvilke ulike anvendelsesområder denne marengsen kan ha. Den har litt andre egenskaper enn vanlig marengs med eggehvite, fordi proteinene i marengsen allerede er koagulert. Det skjer derfor ikke noe mer med kikerteproteinene under oppvarming, slik som det gjør når man bruker egg. Men det er sannsynlig at dette kan være en bra måte å få inn luft i kaker uten egg, som ellers kan være ganske kompakte. Det aller mest nærliggende bruksområdet er mandelbaserte kaker, for eksempel mandelmakroner. Her er mitt første forsøk med veganske mandelmakroner. Oppskriften er nok til 16-18 kaker.
50 g kikertelake fra hermetiske kikerter på boks/i kartong
1/16 ts sitronsyre
100 g sukker
100 g malte mandler
revet skall fra en liten sitron
Visp opp kikertelaken med sitronsyre med håndholdt miksmaster (dette volumet er for lite til en kjøkkenmaskin tror jeg) til det blir et bløtt skum. Bruk stål eller glassbolle, siden plast kan inneholde stoffer som gjør at det skummer mindre bra. Ha i sukkeret litt etter litt mens du fortsetter å vispe. Det skal bli en svært stiv og fast marengs. Bland forsiktig inn malte mandler sammen med revet skall fra en liten sitron. Fordel røren med skje på stekeplate dekket med bakepapir, pass på å ha litt avstand mellom hver, kakene flyter ut når de stekes. Stek makronene ved 140 gC i 15 minutter. La kakene avkjøle før du løsner dem forsiktig fra bakepapiret.
Disse kakene er glutenfri, eggfri og melkefri og er dermed veganske.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 29. mars 2015