Lussekatter

Gull-gule lussekatter med gulrot og kardemomme!

I førjulstiden dukker Lussekattene opp, sammen med Luciafeiringen. Det er en utfordring på flere måter. Det skal være safran i disse bollene. Ekte safran er svært kostbart. I noen oppskrifter på lussekatter skal det være 1 g safran, ekte vare koster kanskje 100 kr, og er slett ikke enkelt å få tak i. Mange tyr derfor til gurkemeie som alternativ til safran, for å få den gule fargen. Det blir ikke det samme. Gurkemeie har en smak som passer fint i indiske gryteretter, men ikke så godt i søte boller. Tidligere i år har jeg brukt gulrot i brød, og det ble riktig vellykket. Hva med å lage lussekatter med gulrot i deigvæsken? For familier med unger som ikke spiser gluten, er lussekattene også en utfordring fordi ungene ikke kan spise de vanlige lussekattene som barnehagen, skolen eller SFO serverer. Gjennom året er det tallrike innlegg på FB gruppen til cøliakiforeningen som forteller om foreldres fortvilte møter med lærere, SFO-ledere og rektorer som ikke legger forholdene til rette for at også unger med cøliaki skal få lære å lage mat på skolekjøkkenet som de selv kan spise. At ungene også blir ekskludert fra bakekosen i adventstiden blir derfor som en liten lussekatt i slaktetiden. I forrige uke var den en mor på FB som hadde fått beskjed av lærer om å sende med ungen ferdig glutenfri lussekattdeig, så sønnen kunne bake lussekatter sammen med de andre. Hun lurte på hvordan det ville fungere å lage deigen kvelden før. Så til hjelp for denne moren, her er glutenfri lussekatt deig som kan lages kvelden før og bakes ut neste morgen. De glutenfrie lussekattene ble godt tatt imot av kollegene på jobben. Oppskriften er nok til 8 store eller 16 små lussekatter:

Til heving overnatt brukes lite gjær og kald deigvæske:

100 g kaldt vann
1 egg
65 g olje eller smeltet (melkefri) margarin
150 g rå grovt revet gulrot
75 g sukker
1/4 ts salt
1/2 ts kardemomme
5-10 g gjær (=en liten bit av en 50g pakke)
1/2 ss fiberhusk (eller 25 g Certo frysepulver (inneh. Xanthangummi))
250 g fin glutenfri melblanding (+ 50 g til utbaking)

Til pynt:
sammenvispet egg (stek omelett av resten)
50 g rosin

Ha i egget, salt og kardemomme og vei opp vann, revet gulrot, olje og sukker, nullstill mellom hver gang. Kjør blenderen til det blir en jevn væske. Ha i gjær og kjør blenderen litt til til alt er godt blandet. Strø til slutt på fiberhusk (eller Certo frysepulver) mens blenderen kjører. Fiberhusk (eller Certo frysepulver) vil raskt gjøre blandingen tydelig tykkere og litt seig. Hell blandingen over i en liten bakebolle. Rør inn mel litt etter litt, til deigen får passe fast konsistens. Den skal ikke være for fast, men heller ikke for klissete. La deigen stå kjølig (18-20 gC) over natt.

Neste morgen haes deigen over på et bakebord strødd med litt glutenfritt mel. Slå ned deigen, elt den lett sammen, eventuelt med litt mer mel, og del den i 16 like deler (del først i 2, så i 2 og deretter hver av de 4 delene i 4 deler igjen). Bruk eventuelt deigskrape, da er det lettere å håndtere deigen. Glutenfrie gjærdeiger kan være litt krevende å jobbe med. Trill ut hver del til en ca 20 cm lang pølse. Trill opp hver ende slik at bollen likner en C eller S. Legg en rosin i midten av hver krull. Legg bollene på en stekeplate dekket med rent bakepapir. Pensle bollene med sammenvispet egg. La etterheve lunt i ca 30 minutter, mens stekeovnen varmes opp til 220 gC. Stek bollene i ca 15 minutter til de er pent gylne. Lussekattene er best når de er nystekte. Hvis du ikke spiser opp alle samme dag, bør du fryse ned resten.

Husk: Hvis du sender med bolledeigen til skolen, husk også å sende med glutenfritt mel til utbaking, og en deigskrape hvis dere har. Hvis bolledeigen skal brukes først mot slutten av skoledagen, bør deigen oppbevares kaldt så den ikke hever unødvendig mye. Hvis bollene skal pensles med egg, må de glutenfrie bollene pensles før alle de andre (eller ha sin egen eggblanding).

Tips 1: Det går selvsagt an å bake disse bollene på vanlig måte. Da bruker du lunkent istedet for kaldt vann, og øker mengden gjær til 25 g (en halv pakke). Deigen skal heve lunt, i ca 1 time.

Tips 2: Glutenfrie gjærdeiger trenger vanligvis tilsetning av litt ekstra “glutenerstatning” som kan gjøre deigen seigere så luften holdes på plass i deigen. Fiberhusk er mest vanlig brukt i Norge. Xanthangummi som har tilsvarende vannbindende egenskaper som fiberhusk, er et alternativ som brukes mye i USA. Certo frysepulver som man får kjøpt i vanlige daligvarebutikker, inneholder xanthangummi. I tillegg inneholder Certo frysepulver modifisert stivelse, som også har bra vannbindende evne. Det står dessverre ikke på pakken hvor mye xanthangummi det er i blandingen. Min erfaring hittil er at 1/2 ss fiberhusk tilsvarer ca 2 ss (25 g) Certo frysepulver.

Disse kakene er melkefri og glutenfri. Hvis du vil bake lussekatter med gulrotfarge og tåler hvetemel, kan du erstatte glutenfritt mel (og fiberhusk) med hvetemel. Men vær forberedt på at du må øke melmengden noe for å få en passe fast deig. Tåler du melk, kan du bruke melk istedet for vann, og smør istedet for margarin.

4 hendelser på “Lussekatter”

  1. Tusen takk for en fantastisk oppskrift! Har nettop bakt dem, og tror min mann( som ikke tåler melk og gluten) blir veldig fornøyd! Jeg måtte bruke noe mer mel,men så ble deigen kjempe lett å jobbe med! Det har jeg ikke opplevd før! De smakte jo godt også! Hilsen Mona

    1. Hei igjen
      Så hyggelig at du liker oppskriften. De er best når de er helt ferske, men en kort tur i mikrobølgeovnen vil trolig hjelpe på om nødvendig. Jeg er ellers veldig fornøyd med påfunnet å bruke gulrøtter som deigvæske. Det var oppskriften på melkefri gulrotkake (som jeg fikk av en kollega) og som du finner i boken min “Frie kaker” som gjorde at jeg fikk øynene opp for denne muligheten. Tror gresskarmos vil fungere minst like fint, men det er det jo ikke så ofte vi har i kjøleskapet.
      Anne S

  2. Hei!
    Flott blogg:)
    Jeg lurte bare på om du ser noe problem med å bake de ut også dagen før, slik at bare stekingen gjenstår?
    Ha en fin adventstid 😀

    1. Hei igjen
      Hyggelig at du liker bloggen. Ville ikke trillet ut bollene dagen før. Boller som er ferdig trillet ut og som ikke blir stekt i løpet av en time, vil heve for mye, boblene i deigen blir for store, luften forsvinner ut av deigen, og resultatet blir ikke noe særlig bra. Jeg stekte bollene på bildet i morges, begynte å trille dem ut kl. 7.00, og tok de ut av ovnen 8.10. Da hadde jeg lagt inn tid til etterheving også. Har du dårlig tid, ville jeg heller ha kuttet ut etterhevingen.
      Anne S

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
0 Shares
Tweet
Pin
Share