English version of this blog entry is found here.
Jeg har hentet inspirasjon fra Google. Hos Cookingtiki.fant jeg en valnøttkake med kikerter, som jeg syntes så interessant ut. (Tiki hadde hentet sin inspirasjon fra en russisk kakeside!)
Kikerter er super kakeingrediens
Kikerter trenger strengt tatt hverken egg eller hvetemel for å fungere som kakeingrediens. Her har jeg tatt utgangspunkt i Studentmuffins, og byttet ut eplemos med gulrot, og dessuten forsøkt havregryn i stedet for rismel.
Tiki hadde i tillegg gjort noe jeg har tenkt på, men ennå ikke forsøkt, nemlig å bruke kikertene også i kakefyllet. Du trenger altså til sammen 350 g kokte kikerter i denne oppskriften.
Her er min tilpasning av hennes oppskrift. Kaken ble tatt med på jobben, og kollegene syntes den var veldig god. Og ingen klarte å gjette hva kaken var laget av uten hjelp.
Totalt er det 450 g grønnsaker i denne kaken, så dette er rene helsekosten… Oppskriften er nok til en kake på 18 cm i diameter (det vil si 6-8 personer):
Dette trenger du:
Kakebunn:
100 g havregryn (glutenfrie)
20 g maisennamel
50 g valnøtter
1 ts bakepulver
200 g kokte kikerter
100 g reven gulrot
100 g brunt sukker
50 g honning eller sirup
1/2 ts salt
1 ts kanel
1 ts vanilje
75 g olje
Valnøttkrem:
30 g sitronsaft
150 g kokte kikerter
100 g kokosolje (eller en blanding av 70 g delfiafett og 30 g rapsolje)
100 g melis
1/2 ts vaniljesukker
30 g valnøtter
For montering:
100 g eplegele (eller stiv plommemarmelade)
Hele valnøtter til pynt
Slik gjør du:
Kikerter bør helst legges i vann 8 timer eller mer før de kokes i rikelig med vann ca 1 time. Har du dårlig tid, kan du bruke tørre erter og ha 1/2 ts natron i kokevannet. Kikerter du ikke bruker med en gang, kan fryses til senere bruk. Hvis du bruker kikerter fra boks, bør du skylle dem, gi dem et raskt oppkok i rikelig med vann, og skylle dem på nytt i kaldt vann før du bruker dem til baking, for å unngå eventuelt ekstra smak fra ertene.
Kakebunnen:
Sett stekeovnen på 180 gC. Smør en springform, 18-20 cm i diameter.
Kjør havregryn i en blender eller elektrisk kaffekvern til det blir som fint mel. Ha i maisennamel og bakepulver og bland godt. Hell melblandingen over i en bakebolle. Bland inn finhakkete valnøtter.
Kjør erter, gulrot, sukker, honning, salt, kanel, vaniljesukker og olje i en blender, til det blir en jevn, fin mos.
Hell ertemosen over melblandingen og bland forsiktig sammen. Du vil miste minst mulig luft.
Hell røren i springformen og stek kaken ved 180 gC i 40 minutter, eller til en pinne kommer tørr ut av kaken. Avkjøl kaken, ta kaken ut av formen og plasser den på et kakefat.
Valnøttkremen:
Ha erter og sitronsaft i blenderen, og kjør blenderen til ertene er knust. Smelt kokosoljen over svak varme og ha i blenderen.
Kjør blandingen til ertene er finmost. Ha i melis sammen med vaniljesukker og valnøtter. Kjør blenderen til alt er blitt en jevn krem. Skrap kremen ut av blenderen og over i en bolle. Hvis du synes kremen er for blass, kan du røre inn litt sukkerkulør.
Sett kremen kaldt i 30 minutter så den tykner litt. Rør den opp igjen rett før du skal smøre den på kaken.
Montering av kaken:
Smør et lag med gele over kakebunnen og dekk kaken med valnøttkremen. Pynt med valnøtter og små biter av gele eller marmelade.
Mer informasjon:
Stiv plommemarmelade kan lages ved å koke opp 200 g plommer uten sten, tilsette 80 g sukker og småkoke under omrøring til blandingen har tyknet. Hvis du ikke har plommer, kan du bruke 100 g stenfrie svisker og 100 g vann.
Denne kaken er glutenfri (hvis du bruker glutenfrie havregryn), melkefri og eggfri, og dermed vegansk.
Hvis du ikke har kokosfett og tåler melk, kan du bruke bløtt, romtemperert smør (ikke smelt smøret før du bruker det i kremen).
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 25. oktober 2014. Sist oppdatert 13. april 2019
Hei! Jeg har kjøpte kokeboken din for kort tid siden og har siden da lagd “raske cookies” mange ganger med strålende resultat. Om noen dager er det min tur til å ha med noe søtt til klassens time, og da tenker jeg å ha med dine cookies. Dessverre er det flere i klassen som er allergiske mot gluten. Hvordan tror du cookiesene blir hvis jeg erstatter melet med f.eks. glutenfri melblanding?
Hei igjen
Hyggelig at du liker boken og oppskriftene på raske cookies. Jeg har ikke prøvd dem med glutenfri melblanding, men jeg tror det kan bli OK. Glutenfrie melblandinger kan stort sett erstatte hvetemel i kaker og også cookies (men ikke uten videre i gjærbakst). Men jeg har erfart at du trenger mindre glutenfri melblanding enn hvetemel, kanskje bare 80% av melmengden, Hvis du bytter 1:1 kan resultatet bli unødvendig tørt og hardt. Jeg regner for øvrig med at du har lagt merke til at jeg har en glutenfri versjon av raske cookies et annet sted i boken, som jeg kaller frie cookies? Der har jeg brukt mandelmel i stedet for hvetemel.
Lykke til!
Hilsen Anne S
Cookiesene går kjempebra med glutenfritt mel:) Hvis jeg ikke husker feil har jeg brukt semper fin mix når jeg har laget de. Mulig det går med en blanding av rismel og maizena også 🙂
Takk for innspill! Fint å høre at glutenfri melblanding fungerer her.