Jeg har vært på Nord-Møre i ferien, nærmere bestemt Straumsneset utenfor Kristiansund. Derfra er det bare få kilometer til Tingvollost, produsenten av Verdens beste blåmuggost, Kraftkar.
Da jeg publiserte mitt siste kakeprosjekt her på bloggen, tvitret jeg at Nøttepai med ostesmørkrem sannsynligvis var veldig god med Kraftkar. Og kort etter fikk jeg svar fra @meiribestyreren Egil, med invitasjon om å komme innom med kakebunn, han skulle stille med osten.
En avtale er en avtale, så forrige fredag møtte jeg opp på gårdsbutikken i Torjulvågen med ferdig kake og hadde en lang hyggelig prat om kaker og ost med Egil og @ostebonden Kristin. De har i løpet av de siste 10 årene sammen med foreldre/svigerforeldre etablert Tingvoll ost og vunnet gullmedalje i verdensmesterskapet for ost flere ganger.
Hvordan får Kraftkar sin unike smak? Sannsynligvis fra stedet selv. All melken kommer direkte fra kyr som har fått nøye utvalgt fôr, dyrket på Tingvolljordene. I tillegg er det selvsagt også et resultat av godt håndverk med sterkt fokus på enhver liten detalj i produksjonen.
Finner du Kraftkar i ostedisken, kjøp en bit og smak selv. Du trenger ikke å bake kake av den grunn.
Jeg fulgte min egen oppskrift fra sist nesten til punkt og prikke med noen få unntak. I stedet for sukrin brukte jeg like mye sukker i bunnen og i ostesmørkremen. I stedet for den ene av de to pakkene med fløteost brukte jeg like mye Kraftkar. Og i stedet for xanthangummi brukte jeg Certo Frysepulver som bindemiddel i nøttebunnen og i ostesmørkremen.
Kraftkar er en typisk blåmuggost, den er ganske myk ved romtemperatur, men mere fast når den kommer rett fra kjøleskapet. Så det er lurt å ta fram osten et par timer før den skal brukes.
Kaken ble kjempegod. Da den var nylaget var konsensus at det godt kunne vært mer Kraftkar i ostekremen. Dagen etter, da smaken hadde fått satt seg, var 130 g Kraftkar helt passe. Oppskriften er nok til 10-15 personer.
Her er oppskriften i reprise med justeringene jeg allerede har nevnt:
Dette trenger du:
Nøttepaibunn:
175 g hasselnøtter (100 g brukes til fyllet, se nedenfor)
125 g hasselnøtter
50 g sukrin (eller sukker)
70 g vann
30 g olje 2 ts Certo frysepulver (inneholder Xanthan)
—–
10 g rapsolje til smøring og uttrykking av deigen
Ostesmørkrem:
6 dl kremfløte
125 g kremost naturell
130 g Kraftkar (eller annen blåmuggost av Roqueforttype, for eksempel Selbu Blå)
100 g ristede hasselnøtter
100 g vann
50 g sukrin (eller sukker)
2 ts Certo frysepulver (inneholder Xanthan)
1/2 ts salt
Slik gjør du:
Sett ovnen på 180 gC. Ha 175 g nøtter i en ildfast form. Rist dem i ovnen ved 180gC i 8-10 minutter, til de er blitt pent gyldne.
Mal 75 g ristede nøtter og 125 g rå nøtter (i alt 200 g) på mandelkvern, eller kjør nøttene i blender til det blir et fint pulver men ikke lenger. Varm opp olje, vann og sukker til kokepunktet.
Bland Certo frysepulver med de malte hasselnøttene. Rør inn sukkervannet og elt til det blir en fast deig.
Smør en paiform, ca 24 cm i diameter med olje, og trykk nøtteblandingen ut i formen. Ha litt olje på deigen, så fingrene ikke henger fast i blandingen. Prikk paiskallet med en gaffel.
Stek paiskallet ved 180gC i 15-20 minutter, til nøttebunnen er blitt pent brun i kanten.
Bland sukker og Certo frysepulver. Rør inn vannet. Hvis det blir klumper av pulveret, bruk stavmikser for å løse dem opp. Det skal bli en seig, men ikke alt for tykk masse. La blandingen stå mens du gjør klar resten av ostesmørkremen.
Finhakk hasselnøttene, eller kjør dem på mandelkvern (i så fall spar noen som du kan hakke og strø på toppen). Kjør kremfløten i blender, med stavmikser eller miksmaster til det blir krem og deretter klumper seg til smør. Hell av melkevannet. Hell på litt iskaldt vann og elt blandingen til smøret samler seg i en klump. Hell av vaskevannet.
Visp smøret sammen med sukker-Certo-vann blandingen. Det kommer til å skille seg noe. Visp inn kremosten. Nå skal det bli en jevn luftig krem.
Del Kraftkar i biter og ha i kremen. Fortsett å vispe sammen kremen, til Krafkar har fordelt seg ganske jevnt i kremen (det gjør ikke noe om det er noen biter av kraftkar her og der). Rør inn finhakkete ristede hasselnøtter, spar noen til å strø over til pynt.
Denne kaken er glutenfri og eggfri. Hvis du ønsker å lage kaken sukkerfri, kan du erstatte sukker med like mye sukrin.
Blogginnlegg av Anne Spurkland, publisert 23. juli 2014, sist oppdatert 30. mars 2019